Fanii gadgeturilor îşi izolează copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adulţii concentraţi pe gadgeturi îi condamnă pe cei mici la singurătate în faţa televizorului, provocându-le dependenţă permanentă.

Părinţii care sunt obsedaţi de tehnologie şi de gadgeturi noi ar trebui să fie atenţi. Specialiştii avertizează că obsesia pentru verificarea terminalelor electronice izolează copiii, aceştia găsind alinare în faţa televizorului.

Un studiu realizat în Marea Britanie de către psihologul Aric Sigman a ajuns la concluzia că „parenting-ul" pasiv, influenţat de noile mijloace multimedia, este de fapt o formă modernă de neglijare.

Astfel, copiii ar putea dezvolta pe termen lung afecţiuni psihice, dar şi fizice. Deja ultimele statistici arată că, în privinţa adolescenţilor celor cu vârste între 12 şi 15 ani, statul în faţa televizorului a devenit o problemă uriaşă: aceştia petrec zilnic aproape şase ore în faţa aparatului.

Din cauza acestui lucru, Aric Sigman a declarat că accesul la programele TV ar trebui interzis pentru cei de până la şapte ani şi raţionalizat pentru copiii mai mari.

Surprinzător, au declarat cercetătorii pentru cotidianul britanic „The Daily Mail", cifrele se aplică doar pentru televizor şi nu pentru alte gadgeturi. Astfel, copiii nu petrec atât de mult timp la calculatorul personal, pe telefoanele inteligente sau pe tablete.

Televizorul distruge sănătatea

Pe lângă singurătatea aferentă, obsesia faţă de televizor pe care o dezvoltă copiii poate avea efecte şi asupra sănătăţii fizice. Sigman a pomenit în studiul său de apariţia obezităţii, niveluri mari ale colesterolului şi ale presiunii sangvine, lipsă de atenţie şi de reacţie.

De asemenea, copiii pot începe să aibă şi probleme la şcoală. Capacitatea de a efectua calcule matematice şi de a citi scade în momentul când televizorul devine prietenul cel mai bun.

„Studiile realizate până acum au demonstrat că, dacă părinţii impun limite clare odraslelor, timpul petrecut în faţa televizorului scade. De asemenea, eliminarea televizoarelor din camerele copiilor este o altă metodă folositoare", a declarat Aric Sigman.

O cercetare recentă a demonstrat că şi internetul are o influenţă negativă asupra generaţiilor tinere. Reţelele sociale „nasc" oameni rupţi de familie şi prieteni, iar atenţia scade proporţional cu timpul petrecut pe platformele de socializare. Efectul final este o apariţia unei generaţii de oameni singuri şi egoişti.

"Accesul la programele TV ar trebui interzis pentru copiii de până la şapte ani şi raţionalizat pentru cei mai mari."

Aric Sigman psiholog britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite