Facebook, invitat de onoare la nunţile moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Din ce în ce mai multe mirese îşi schimbă statutul marital de pe Facebook, imediat ce se termină cununia civilă sau slujba religioasă, între două fotografii cu invitaţii.

În ziua nunţii, miresele au extrem de multe emoţii, dar şi preocupări. Acestora li se mai adaugă încă una: schimbarea statusului pe reţeaua de socializare Facebook. Un studiu comandat de compania americană „David's Bridal" arată ca 50% din proaspetele soţii îşi oficializează căsătoria pe cea mai celebră reţea de socializare imediat ce slujba religioasă a luat sfârşit, de mare ajutor fiindu-le tehnologiile moderne.

Cele care nu apucă însă să anunţe că s-au căsătorit înainte de petrecerea dedicată marelui eveniment „recuperează" fie în noaptea nunţii sau în dimineaţa următoare. La nivel mondial, există şi cazuri în care unele femei, cuprinse de entuziasmul unei noi etape din viaţa lor, se grăbesc să facă acest gest chiar în timpul ceremoniei, el fiind inclus în ritual, scrie publicaţia britanică „The Daily Mail".

Specialiştii au găsit explicaţiile pentru care această tendinţă modernă din ce în ce mai răspândită. „Este metoda folosită în secolul XXI. În loc să trimită anunţuri oficiale, mirii îşi schimbă statusul de pe Facebook", a afirmat Melissa Barrad, organizator de nunţi în San Diego (SUA). Ana, o tânără de 25 ani, din Bucureşti, confirmă acest lucru. Ea s-a căsătorit civil în luna aprilie. „La două zile, mi-am schimbat statutul marital pe Facebook. Am considerat că este un eveniment important din viaţa mea, care trebuia anunţat. Sunt convinsă că, dacă nu aş fi făcut-o, prietenii m-ar fi întrebat de ce nu modific", spune tânăra.  

Nu lasă loc de interpretări

Georgiana (31 de ani), din Curtea de Argeş, îşi aminteşte că şi-a schimbat statusul pe Facebook la două săptămâni după nuntă şi la o săptămână după ce s-a întors din luna de miere. „După ce am primit fotografiile de la nuntă, le-am încărcat imediat pe Facebook. Acesta a fost primul motiv pentru care mi-am schimbat statusul. Un alt motiv a fost că nu vreau să existe incertitudini în privinţa relaţiei mele. Soţul meu, care nu avea cont de Facebook când eu mi-am modificat profilul, a făcut acelaşi lucru imediat ce l-a creat", spune Georgiana.

Pe de altă parte, pentru a elimina orice suspiciune legată de stadiul în care se află relaţia lor, soţul Alinei Georgescu, în vârstă de 31, din Bucureşti, a fost cel care a făcut această modificare. Alina şi Vasile s-au căsătorit civil în 2007, iar religios - în septembrie 2010. „Imediat ce am ajuns acasă, după ceremonia religioasă, soţul meu ne-a schimbat amândurora statusul pe Facebook", spune tânăra. În cazul ei, Vasile a vrut să se asigure că, prin modificarea stării civile, soţia sa nu va mai fi deranjată de foştii iubiţi, el fiind gelos din fire.

Femeile apelează la vorbe, bărbaţii, la fapte

În general, reprezentantele sexului frumos sunt cele care de-abia aşteaptă să dea tuturor marea veste. „Nu mai este niciun secret că, în general, femeile sunt mult mai comunicative decât bărbaţii, iar acest lucru se poate observa în orice loc de pe Pământ. Sunt foarte multe cele care-şi caută fericirea în cuplu, iar bucuria găsirii este atât de mare, încât ea trebuie împărtăşită: «Iată ce am eu!». Dorinţa de a fi admirate, invidiate, de multe ori şi mult mai dorite de un X Făt-Frumos le face pe femei să-şi expună «trofeul»", spune psihologul Cristian Munteanu. 

Specialiştii avertizează că, de multe ori, „fantomele" unor relaţii ratate sunt cele care le împing pe reprezentantele sexului frumos să-şi strige fericirea, împlinirea, pe platformele de socializare. Indiferent dacă aceasta este reală sau nu. „Anorexie sau bulimie, boli diverse şi sentimentul ratării, al prăbuşirii totale - sunt o parte dintre lucrurile pe care femeile le simt instinctiv că se pot întâmpla dacă fericirea noului statut se destramă. Şi atunci, întruparea prin rostirea lui, recte postarea pe reţele sociale, poate îndepărta demonul disoluţiei, al despărţirii, al reintrării în marea masă a femeilor singure. Absolut de neimaginat", mai precizează Cristian Munteanu.

Specialiştii spun că, chiar dacă şi în ceea ce-i priveşte există „tendinţa de etalare", bărbaţii preferă să-şi arate noul statut mai mult prin expunere directă, verbală. Însă, uneori, femeile nu înţeleg acest lucru şi în cuplu apar discuţii serioase. Un exemplu recent este cel al unei femei din India, de 28 de ani, care a decis să divorţeze după doar două luni de mariaj, nemulţumită fiind de faptul că soţul său nu a anunţat pe Facebook faptul că s-au căsătorit.

Proaspăta soţie şi-a motivat gestul spunând că nu poate avea încredere în soţul său atât timp cât el nu a „făcut public" mariajul lor pe Facebook, bănuind că bărbatul a procedat astfel pentru a putea „interacţiona" cu alte femei. Motivul a fost consi-derat neîntemeiat de către soţ, care s-a arătat dispus nu numai să-şi updateze starea relaţiei, ci chiar să îşi şteargă contul de pe reţeaua de socializare, crezând că astfel va fi iertat de soţie. Femeia a susţinut în faţa judecătorilor că acest demers vine prea târziu şi că nu mai poate avea încredere în cel cu care a fost măritată două luni.

Bigamie, depistată în spaţiul virtual

Două femei din Statele Unite ale Americii au descoperit, datorită reţelei de socializare, că sunt căsătorite cu acelaşi bărbat în acelaşi timp. „Soţia numărul unu a accesat pagina de Facebook a soţiei numărul doi, unde, uitându-se la poze, a găsit şi una în care soţul ei se afla, împreună cu o altă femeie, în faţa unui tort de nuntă", a povestit Mark Lindquist, procurorul care se ocupă de caz, conform BBC.

Ancheta desfăşurată de autorităţile locale a scos la iveală că, de fapt, bărbatul este bigam doar în acte. Astfel, Alan L. O'Neill, cunoscut în trecut drept Alan Fulk, s-a căsătorit în 2001 cu o femeie, iar în 2009 a părăsit oraşul. El şi-a schimbat apoi numele şi s-a recăsătorit, fără să divorţeze în prealabil. Pentru această faptă, dacă va fi găsit vinovat de bigamie, O'Neill ar putea petrece un an la puşcărie.

4,72 milioane de români au cont de Facebook, conform statisticilor realizate de portalul Facebrands.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite