FOTO Povestea recuperării spectaculoase a fetei cu nasul tăiat de pe coperta „Time“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Afganistan, care a devenit celebră după ce a pozat pe coperta revistei „Time" cu nasul tăiat, în urma unui conflict cu soţul său, şi-a recâştigat demnitatea în SUA şi, cu ajutorul unei proteze nazale, poate arăta ca o persoană normală.

Aesha Mohammadzai, a fost torturată de către soţul ei după ce a încercat să fugă dintr-un mariaj abuziv. La patru ani distanţă ea încă luptă pentru o viaţă normală în Statele Unite ale Americii. Ea a reuşit să primească dreptul la azil politic în 2011, după ce a ajuns în SUA în 2010, la 18 ani, cu ajutorul unei fundaţii care i-a promis că-i va oferi o operaţie de reconstrucţie a nasului, scrie „The Daily Mail".

Când a ajuns în SUA ea nu ştia engleză şi era analfabetă şi în limba ei de origine, Pashto. De atunci, ea a fost pregătită pentru operaţia estetică şi a fost educată. Cu toate acestea, starea ei psihică a fost problematică de multe ori, cei care stau în apropierea ei spunând că de multe ori Aesha manifestă schimbări bruşte de stare şi are crize violente. Din acest motiv operaţia ei estetică a fost amânată, iar momentan doctorii i-au montat o proteză. Fundaţia Grossman doreşte să-i facă în curând o operaţie estetică de reconstrucţie a nasului, cu ajutorul oaselor, ţesutului şi cartilajului din alte părţi ale corpului ei.

Vândută la 12 ani din cauza unei datorii

Pe când avea 12 ani, Aesha a fost oferită unui militar taliban, ca urmare a unei datorii. Ea a fost dată familiei acestuia care a abuzat-o şi a forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele. În momentul când a încercat să fugă din acest loc, a fost prinsă, iar urechile şi nasul ei au fost tăiate de către soţul ei. „Când m-au tăiat, am leşinat. Pe la miezul nopţii, m-am trezit şi am simţit ca şi cum aş avea apă rece în nas. Mi-am deschis ochii, dar nu vedeam nimic din cauza sângelui", a povestit Aesha pentru postul american de televiziune CNN.

Lăsată să moară în munţi, ea s-a târât până la casa bunicului său care a dus-o la un spital american, unde doctorii au îngrijit-o timp de 10 săptămâni. După ce s-a însănătoşit, Aesha a fost dusă la un adăpost din capitala Afganistanului, Kabul. În august 2010 a plecat în SUA, cu ajutorul fundaţiei Grossman Burn. În Statele Unite a fost îngrijită de către o familie. Din cauza crizelor psihice, Aesha a fost internată 10 zile la un spital de psihiatrie, iar apoi, în decembrie 2011, a început să locuiască împreună cu Mati Arsla şi Jami Rasouli din statul american Maryland.

Cum a devenit portdrapelul a 15 milioane de femei

Coperta de pe 9 august 2010 este una dintre cele mai dure publicate vreodată de către „Time". Reporterul CNN care a descoperit-o pe Aesha în SUA a scris „Poartă blugi strâmţi, ghete UGG, are atitudinea oricărui adolescent american. Părul ei este lung şi des, machiajul impecabil, în afară de o mică eroare: nu se potriveşte perfect cu proteza nazală. Din cauza nasului îmi dau seama cine este: femeia afgană desfigurată de pe coperta Time Magazine".

În 2010, ea a apărut pe coperta celebrei reviste sub titlul „What happens if we leave Afganistan" (Ce se întâmplă dacă părăsim Afganistanul), materialul concentrându-se pe mutilările şi dramele femeilor din Afganistan, odată ce armata americană va părăsi statul. Decizia de a lăsa presa să o fotografieze a fost deliberată, deoarece se dorea influenţarea opiniei publice în privinţa retragerii din Afganistan. Astfel, scrie CNN, ea a devenit stindardul a 15 milioane de femei afgane, aflate în pericol dacă talibanii se întorc la putere.

image

Coperta revistei „Time“ din 9 august 2010

Citiţi povestea completă a recuperării Aeshei pe site-ul CNN

Iată povestea originală din revista „Time"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite