Eveniment rar: Venus trece prin faţa Soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzitul planetei Venus, văzut de pe Terra
Tranzitul planetei Venus, văzut de pe Terra

Trecerea planetei prin faţa astrului central va putea fi observată de pe Terra astăzi şi mâine.

În România, trecerea planetei Venus prin faţa Soarelui va fi vizibilă în dimineaţa zilei de mâine, între orele 1.05 şi 7.49. Acesta este un eveniment astronomic foarte rar, ca dovadă că următorul va avea loc abia în 2117, adică peste 105 ani.

Tranzitul va începe azi după-amiază în zona Statelor Unite şi se va încheia mâine-dimineaţă în partea estică a Europei. „Acest eveniment este o mare şansă pentru noi, întrucat el ne permite să studiem foarte detaliat un fenomen pe care noi îl observam de la distanţe foarte mari în galaxia noastră (Calea Lactee), iar acest fapt ne va oferi un spor de incredere în privinţa capacităţii de interpretare a semnalelor pe care le detectam", a declarat astronomul Rick Fienberg de la American Astronomical Society.

Tranzitări în pereche

Aceste tranzitări au loc câte două, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. În secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc în 2004, iar în secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna.

Rick Fienberg a precizat faptul că primele 20 de minute şi ultimele 20 de minute din timpul trecerii lui Venus prin faţa Soarelui - care va dura în total şase ore şi jumătate - „vor fi momentele cele mai fructuoase pentru cercetători, întrucât lumina Soarelui va traversa atmosfera venusiană pentru a forma un fel de cochilie în jurul planetei".

Astronomii spun că fenomenul reprezintă o ocazie rară de a verifica tehnicile de observare a exoplanetelor îndepărtate care tranzitează prin faţa stelelor lor. Catalogul actualizat în martie de savanţi numără 2.321 de planete care trec prin faţa a 1.790 de stele. 

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite