Eşti un băutor sofisticat sau bei ce ţi s-a turnat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOADEVĂRUL: DORU NEAGU
INFOADEVĂRUL: DORU NEAGU

Petrecerea de Revelion bate la uşă, dar puţini ştiu că bărbaţii pot fi „citiţi“ în funcţie de ce băuturi consumă.

O petrecere în care treci dintr-un an într-altul nu este numai un prilej de distracţie, ci şi un eveniment din care nu poate lipsi alcoolul, atât timp cât trebuie să ciocneşti cu toată lumea în cinstea noului an. Specialiştii susţin că mulţi dintre români nu au experienţa necesară în a consuma băuturi alcoolice, astfel încât să nu termine petrecerea înainte de desfacerea şampaniei de la miezul nopţii.

Preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, Sergiu Nedelea, spune că, mai ales la petrecerile care durează până târziu, precum cele organizate în seara de Revelion, trebuie să avem grijă cum combinăm băuturile. „În general, noi începem greşit pentru că bem băuturi tari. Acestea amorţesc papilele gustative şi pierdem din calităţile preparatelor pe care le consumăm după aceea. Băuturile recomandate înainte de masă sunt vermutul sau chiar vinurile uşoare", explică somelierul.

El mai spune că putem amesteca diferite sortimente de vin, dar cu moderaţie. „Se poate începe cu un vin alb, taninos, se poate servi un roze ca intermediar şi, pentru preparatul de bază, se poate servi un vin roşu", recomandă specialistul, care subliniază faptul că băuturile tari se servesc abia după masă.

Măsurarea puterilor

De multe ori însă, pe bărbaţi îi vezi începându-şi seara cu paharul de Whisky în mână. Puţini ştiu că Whisky-ul scoţian făcut dintr-un singur fel de malţ (single malt) este considerată cea mai masculină şi, în acelaşi timp, cea mai selectă băutură, după cum susţin specialiştii citaţi de site-ul dedicat bărbaţilor askmen.com.

Acesta este, în general, prima opţiune a oricărui genteleman adevărat, spun profesioniştii. Cu această afirmaţie este de acord şi Valentin Luca, barmanul care a participat cu succes la concursul „Românii au talent" şi care a câştigat numeroase premii. „Whisky-ul este, într-adevăr, băutura preferată de bărbaţii maturi. De fapt, orice băutură tare «on the rocks», adică cu trei cuburi de gheaţă, este considerată masculină", explică tânărul, care a deschis de curând un bar în Capitală.

Despre bărbaţii sofisticaţi, Valentin Luca spune, din experienţă, că aceştia preferă băuturile ceva mai fine. „Cei care comandă un Martini sec un vermut fin sunt consideraţi sofisticaţi. Este o modă lansată de seria James Bond. În toate filmele, elegantul superagent alege Martini ori de câte ori are ocazia", mai spune barmanul care a impre­sionat prin abilităţile sale la show-ul TV „Românii au talent".

Şi masculine, şi sofisticate

Printre băuturile considerate masculine, dar sofisticate în acelaşi timp, se numără şi grappa, o băutură tradiţională italiană, făcută din tescovina rămasă în urma procesului de vinificaţie, la fel ca ţuica românească, dar şi coniacul şi chartreuse, un lichior obţinut din peste o sută de plante medicinale, care are, în funcţie de culoare, un nivel de alcool de 55% (cel verde) şi de 43% (cel galben).

Berile uşoare, cremele de Whisky, de cacao sau de mentă, precum şi vermutul sunt băuturi preferate, în general, de tineri sau de neiniţiaţi, arată specialişti citaţi de askmen.com. De asemenea, băuturile tari, precum romul de orice culoare, bourbonul şi tequila sunt considerate licori „masculine", preferate de băutorii „experimentaţi". Specialiştii români spun însă că un astfel de băutor  este acela care ştie cum să combine băuturile fără să se îmbete.

"Whisky-ul este băutura preferată de bărbaţii maturi. De fapt, orice băutură tare «on the rocks» este considerată masculină.''
Valentin Luca barman profesionist

Cocktailul Anului Nou

- Recomandarea lui Valentin Luca pentru petrecerea de sfârşit de an este un cocktail relativ simplu, după cum spune chiar el. Se numeşte Sparkling Peach Martini şi pentru prepararea lui este nevoie de: 90 de mililitri de votcă de piersici, 30 de mililitri de schnapps de piersici, 30 de mililitri de suc de ananas şi vin spumant.
- Mod de preparare: Într-un shaker se agită energic toate ingredientele, împreună cu câteva cuburi de gheaţă. Se pune într-un pahar de martini sau într-un pahar de cocktail şi se adaugă vinul spumant. Se ornează cu o piersică şi se serveşte. Noroc şi la mulţi ani!

Ce bem la masa de Revelion

Ca să putem savura gustul preparatelor tradiţionale, care se consumă de obicei în noaptea de Revelion, este important să le asociem cu vinurile potrivite. Somelierul Sergiu Nedelea spune că unele vinuri se pot consuma cu orice preparat, ca vinul spumant. „Este companionul perfect, care ne poate însoţi de la aperitiv până la desert.

Pişcătoarea băutură ne curăţă puţin papilele gustative şi ne ajută să o luăm de la capăt, după fiecare fel de mâncare", spune specialistul. El îl recomandă la salata de boeuf vinurile albe.  „Putem să potrivim un amestec sec de Cotnari din Tămâioasă Românească, Frâncuşă si Fetească Albă cu salata scăldată-n maioneză", explică Sergiu Nedelea.

Despre caltaboşi, lebăr şi tobă, somelierul spune că „sunt prietene cu vinul roşu nu prea vârstnic, un «adolescent» de vreo doi ani". Costiţa afumată şi pomana porcului merg cu vinurile bătrâne. „Caberneturi ce strâng puţin gingiile, ori un Merlot merg cu costiţa pusă lângă varză călită, sau lângă tigaia cu pomana porcului, servită cu mămăligă", mai recomandă speciaistul. Rulada de purcel cu ciuperci la cuptor se potriveşte foarte bine cu Feteasca Neagră, violacee şi cu aromă de prune uscate, iar deserturile ca plăcintele cu brânza şi stafide sau tortul „merg stropite cu puţină Grasă de Cotnari".

INFO
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite