Era maturizării sexuale a băieţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băieţii ating maturitatea sexuală mai devreme ca niciodată, arată un studiu al Institutului Max Planck (Germania). Cercetătorii care au coordonat studiul susţin că, începând din anul 1700, maturizarea a intervenit la băieţi cu două luni şi jumătate mai devreme în fiecare deceniu, scrie livescience.com.

Astfel, „în zilele noastre, a avea 18 ani este ca şi cum ai fi avut 22 în 1800", spune autorul studiului, Joshua Goldstein. Oamenii de ştiinţă bănuiesc că această evoluţie vine pe fondul schimbării regimului alimentar şi a condiţiilor de trai. Nutriţia mai bună şi prezenţa unei mai mari cantităţi de grăsimi în corp accelerează evoluţia sexuală.

Deoarece corpul nu mai este nevoit să funcţioneze cu resurse limitate, acestea sunt transferate către componenta sexuală. Pentru a estima evoluţia maturizării, studiul s-a bazat pe aşa-numita „curbă a accidentelor", care analizează rata mortalităţii la adolescenţi. La finalul adolescenţei, rata accidentelor în care sunt implicaţi băieţii creşte brusc, influenţată de cantitatea crescută de testosteron din corp. Sub influenţa unei cantităţi crescute de hormon masculin, tinerii vor fi mai dispuşi să se implice în acţiuni iresponsabile şi vor dori să îşi arate latura „macho".

Creierul rămâne în urmă

Analizele ratelor de mortalitate în unele ţări europene, din 1751 încoace, au arătat că perioada plină de riscuri a început mai rapid cu două luni şi jumătate în fiecare deceniu. Spre deosebire de bărbaţi, fetele s-au maturizat cu aproape patru luni mai rapid pe deceniu, începând din 1800.  Pe lângă acest lucru, un alt studiu a demonstrat că fetele se maturizează mai greu dacă au un frate.

Pentru a demonstra anecdotic terminarea mai rapidă a adolescenţei, cercetătorii au arătat că în jurul anului 1700, vârsta la care băieţii părăseau corul din Leipzig (Germania) era de 18 ani, odată cu schimbarea tonalităţii. În schimb, în lumea contemporană, vârsta a scăzut până la o medie de 13 ani.

Maturizarea mai rapidă a băieţilor ridică însă problema sincronizării dintre minte şi corp. Astfel, băieţii îşi termină evoluţia sexuală înainte de a fi pregătiţi din punct de vedere mintal. Joshua Goldstein a avertizat că ecartul dintre maturizarea sexuală şi cea socială a crescut.

„Trecerea de la iresponsabilitatea adolescenţei la maturitate este mai lentă. Bărbaţii se căsătoresc, fac un copil, îşi încep cariera profesională şi devin independenţi din punct de vedere financiar şi spiritual faţă de părinţii lor mult mai târziu decât acum o jumătate de secol." 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite