Elveţienii vor curăţa orbita Terrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţienii se pregătesc să lanseze în următorii trei-cinci ani un satelit care va curăţa spaţiul de resturile obiectelor „abandonate" în Cosmos.

Satelitul CleanSpace One va „apuca" resturile care orbitează şi le va „arunca" înapoi în atmosfera Pământului, unde vor fi atrase de forţa gravitaţională şi vor fi trimise înapoi spre planeta noastră. Cu toate acestea, ele nu vor ajunge la sol, ci vor fi topite de forţa de frecare.

Proiectul costă 11 milioane de dolari şi este contruit de Centrul Spaţial Elveţian şi de Institutul Elveţian de Tehnologie din Lausanne. Primele două „misiuni" ale lui CleanSpace One se vor centra pe doi sateliţi naţionali trimişi în 2009 şi 2010. Apoi, satelitul va încerca să cureţe câteva din cele 500.000 de bucăţi de rachete, sateliţi şi alte gunoaie lăsate în urmă de expediţiile trimise de pe Terra, scrie cotidianul „The Daily Mail".

Pentru a reuşi să capteze resturile, oamenii de ştiinţă care lucrează în Elveţia vor fi nevoiţi să dezvolte o tehnologie nouă, care să facă satelitul capabil să îşi schimbe traiectoria, pentru a ajunge la „ţinta" sa. De asemenea, ei vor trebui să dezvolte un sistem de „aruncare" a resturilor cu o putere destul de mare pentru a ajunge înapoi în atmosferă.

Ideea elveţienilor a venit din cauza faptului că resturile rămase în spaţiu pot cauza defecţiuni grave misiunilor viitoare, deoarece gunoaiele se deplasează cu aproape 28.000 de kilometri pe oră, iar coliziunile generează şi mai multe deşeuri.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite