Elevii evită facultăţile tehnice pentru că ar avea „prea mult de învăţat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii evită facultăţile tehnice, bazate pe studiul matematicii şi al ştiinţelor exacte, pentru că ar avea „prea mult de învăţat“.

Chiar dacă cele mai multe oferte de muncă de pe piaţă sunt din domeniul ştiinţelor, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, adolescenţii din Statele Unite ale Americii evită facultăţile cu aceste profiluri. Ei nu vor să urmeze cursuri în domeniile respective pentru că, spun ei, sunt foarte dificile, arată un studiu, făcut de ASQ. Astfel, elevii din clasele de liceu terminale sunt conştienţi de faptul că urmând o facultate de medicină sau cu profil tehnic au mai multe şanse să se angajeze, dar, cu toate acestea,67% din respondenţi au spus că nu sunt deloc siguri că vor urma astfel de studii. Motivul: presupun foarte multe provocări, pentru care nu se simt pregătiţi.

Printre cele mai importante motive care-i ţin departe de studiile din aceste domenii se numără costurile foarte mari şi perioada de studiu mai îndelungată, care îi sperie pe 26% din elevi. Alţi 25% spun însă că le evită pur şi simplu pentru că ar trebui să înveţe prea mult.

Fetele, speriate de matematică

„Este încurajant să vedem că tot mai mulţi elevi realizează cât de importantă este o facultate tehnică. Rămâne ca profesorii să poată să-i convingă şi să-i ajute astfel încât să-şi schimbe percepţia legată de dificultatea studiilor", a spus unul dintre coordonatorii studiului, Jim Rooney. Deloc încurajatoare sunt însă rezultatele la matematică şi la celelalte ştiinţe exacte ale elevilor de liceu. 25% din aceştia au recunoscut că notele pe care le-au luat în liceu la aceste materii nu-i recomandă deloc pentru studii superioare în domeniul ştiinţelor exacte. Din acest punct de vedere, şi părinţii sunt de acord cu copiii lor, 53% din ei recunoscând faptul că odraslele lor nu sunt pregătite pentru studii superioare care se bazează pe matematică.

Potrivit aceluiaşi studiu, fetele sunt mai „speriate" de matematică decât băieţii. Aproximativ 30% din fete consideră că matematica este cea mai grea materie, în timp ce doar 19% din băieţi spun acest lucru. Studiul a fost efectuat pe 713 elevi şi 372 de părinţi care au copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 17 ani. 

Medicina, cel mai sigur domeniu

Domeniile despre care elevii din Statele Unite cred că le oferă cele mai multe oportunităţi, potrivit studiului ASQ, sunt şi cele mai puţin agreate de viitorii studenţi:
- Medicină - 34%
- Inginerie - 26%
- Învăţământ - 19%
- Avocatură - 17%
- Antreprenoriat - 16%
- Vânzări şi Marketing - 11%
- Contabilitate - 11%

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite