Efectul Fukushima, subestimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile emise în accidentul nuclear din 2011 vor cauza cel puţin încă 180 de decese, deşi rapoartele iniţiale erau liniştitoare.

Accidentul de la Fukushima este considerat, după Cernobîl, al doilea dezastru nuclear ca importanţă din istoria omenirii. Radiaţiile au determinat apariţia „unei zone moarte" de câteva sute de kilometri pătraţi în jurul centralei nucleare, iar urme de material radioactiv au fost descoperite chiar şi la distanţe mari, în America de Nord sau în Europa.

Cea mai mare parte a scurgerilor radioactive s-a produs în Pacific, doar 19% dintre acestea au ajuns pe solul Japoniei. În aceste condiţii, autorităţile nipone au afirmat iniţial că emisiile radioactive nu vor avea efecte severe asupra sănătăţii populaţiei.

De curând însă, oamenii de ştiinţă americani din cadrul Universităţii Stanford au prezentat concluziile primei analize detaliate cu privire la impactul radioactivităţii  crescute de la Fukushima asupra sănătăţii globale. Rezultatele contrazic afirmaţiile autorităţilor din Japonia. Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii analizei au folosit un model atmosferic global 3D - pentru a prezice transportul materialelor radioactive - şi un model standard - pentru măsurarea expunerii umane la radioactivitate.

Între 15 şi 1.300 de decese

Conform estimărilor specialiştilor, radiaţiile vor putea cauza între 15 şi 1.300 de decese, care vor apărea mai ales în Japonia. Acestea s-ar adăuga celor circa 600 de decese iniţiale din timpul evacuării zonei din jurul centralei nucleare.

La nivel mondial, de-a lungul timpului, specialiştii spun că 180 de cazuri noi de decese vor fi cauzate de cancere. În plus, un alt raport efectuat de specialiştii japonezi în Managementul Sănătăţii a arătat că, dintr-un total de 38.000 de copii, 13.000 prezintă chisturi sau noduli cu diametru de până la 5 milimetri la nivel glandei tiroide.

CUTREMUR, TSUNAMI Și ACCIDENT

La 11 martie 2011, un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter, a avut loc la orele dimineţii în Japonia. Seismul a fost urmat de un tsunami uriaș. Valul seismic a avariat reactoarele centralei nucleare Fukushima, declanșând astfel accidentul nuclear.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite