Dragostea în vremea internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pozele cu „fostul“  şi lipsa afecţiunii  publice sunt motive de ceartă pe reţelele sociale
Pozele cu „fostul“ şi lipsa afecţiunii publice sunt motive de ceartă pe reţelele sociale

Noile tehnologii au metamorfozat relaţiile: ne arătăm starea civilă pe reţelele de socializare şi comunicăm mult, dar prost.

„Auzi, tu mai eşti cu cineva?". Nu vă impacientaţi, întrebarea aparţine secolului trecut. În epoca digitală şi, din 2004, în era Facebook, tot ce fac prietenii noştri este public, fiecare dramă trece prin reţelele sociale sau pe statusurile de pe programele de mesagerie instantă, cum ar fi Yahoo! Messenger sau Google Talk.

Tentaţia de a împărţi cu toţi prietenii virtuali tragediile amoroase şi noile cuceriri este mare. Expresia „pics or it didn't happen" (Fotografii sau nu s-a întâmplat - n.r.) a devenit regula de aur a activităţilor povestite online. 38% din cei care intră într-o nouă relaţie îşi schimbă „starea civilă" pe Facebook imediat, după cum arată un studiu al firmei americane de cercetare Lab42.

Cu Facebook, relaţia devine publică potrivit site-ului revistei

„Time", există un număr infinit de lucruri care pot să degenereze pe reţelele sociale. În primul rând, refuzul partenerului de a accepta cererea de schimbare a stării civile cauzează o furtună în realitate. De asemenea, în momentul unei despărţiri, furia iniţială poate duce la  momente stupide: unul dintre parteneri se desparte virtual, celălalt nu este de acord, cei doi se împacă şi după două zile starea civilă de pe reţeaua socială se schimbă la loc.

Lucia Danilescu (24 de ani), din Iaşi, are un partener stabil de doi ani. Ea recunoaşte că nu a avut parte de o relaţie liniştită, ci de una împărţită în perioade marcate de separări. „Ne-am despărţit după şase luni. O ceartă urâtă... Ne-a ţinut şase zile şi ne-am împăcat. Am mai avut alte două despărţiri de o zi şi una de o lună. În continuare suntem împreună", spune Lucia. Tânăra vede Facebook-ul ca un câmp de bătălie, locul unde s-a dus cu adevărat războiul pentru relaţia lor.

„Ne băteam joc unul de altul, ne dădeam «unfriend» şi după aia ne împrieteneam şi eram din nou în relaţie. Intram fiecare pe contul celuilalt şi postam tot felul de prostii ca să ne facem de ruşine. Prietenii noştri deja ştiau cum suntem şi până când nu am stat despărţiţi o lună, chiar nu au fost îngrijoraţi. De fiecare dată când eram singuri pe Facebook, reacţionau printr-o singură replică «Iar? Repost!»", povesteşte Lucia.

Conflictele apărute în perioadele de pauză se iveau şi după ce fiecare verifica profilul celuilalt cu intensitate. „Ştii cum eram? Teroare! Dacă el zicea că e «single» şi veneau nişte fete şi-i dădeau like, instantaneu îl sunam. Sau oricum îi scoteam ochii când ne împăcam", încheie Lucia.

Messenger-ul plictiseşte

Psihologul Keren Rosner consideră că cei care-şi păstrează discreţia şi intimitatea au şanse mai mari să se bucure un timp îndelungat de bună înţelegere. „Nu poţi să fii interesat de partener şi, în acelaşi timp, să-ţi expui relaţia fără să existe consecinţe. La un moment dat, nu mai ai lucrurile sub control şi apar factori perturbatori, intrigi, comentarii răutăcioase, interpretări eronate. Intimitatea sudează relaţia", consideră psihologul bucureştean.

Pe lângă cei care-şi arată dragostea sau pasiunea pe Facebook, mai există şi cei care comunică obsesiv cu ajutorul programelor de tip Messenger. „Pe mine mă oboseşte rău de tot. Ea e online tot timpul şi se supără dacă nu o bag în seamă. Eu ajung la muncă, o salut, o întreb ce face, dar după aceea ea mai vrea să vorbim. Dacă nu o caut de vreo 3-4 ori pe zi, intră la bănuieli. Dacă nu răspund, zice că o înşel. Îmi dă 10 buzz-uri. Dacă mă îmbrăţişează, o face de 10 ori virtual. Eu dacă nu pun «emoticons», zice că-s supărat. Ştii câte probleme îmi face internetul? Faţă-n faţă suntem perfecţi, pe internet ucidem pasiunea", spune şi Andrei Ursu (25 de ani), din Bucureşti.

Un scenariu virtual

Problema acestor forme de comunicare este că diluează sentimentele şi obosesc, susţin specialiştii. „Declaraţiile de dragoste pe internet pot fi valoroase când au susţinere în viaţa reală. Mărturisirile repetate doar în această formă, pe internet, fără autentificarea prin fapte şi fără repetarea lor privind în ochii celuilalt trebuie să vă dea de gândit. Poate să fie doar un joc incitant al unui scenariu ce trăieşte mai mult virtual", mai explică Rosner.

"Dacă nu pun „emoticons", iubita mea zice că-s supărat. Ştii câte probleme îmi face internetul? Faţă-n faţă suntem perfecţi, pe internet ucidem pasiunea.''
Andrei Ursu funcţionar bancar

Problemele comunicării născute sau trăite online

Tehnologia a devenit un nou motiv de ceartă în cupluri, iar calculatorul personal este un tărâm plin de mistere pentru partener. 10% din bărbaţi au afirmat că au spart cel puţin o singură dată parola iubitelor pentru a verifica anumite informaţii. Doar 6% din femei au spus că au făcut acelaşi lucru, arată un sondaj realizat în Marea Britanie, citat de presa internaţională.

Cuplurile îşi demonstrează afecţiunea online

Cuplurile îşi demonstrează afecţiunea online

Pe internet, problemele sunt multiple, iar reţelele sociale reprezintă locul unde apar cele mai multe conflicte. Printre cele mai frecvente „accidente" se numără pozele cu vechiul partener şi lipsa afecţiunii publice. În plus, dacă nu dai „share", nu exişti. Psihologul Keren Rosner consideră că „pentru unele persoane, afirmarea publică a dragostei este dovada trăirii ei. A nu se uita însă că iubirile secrete sunt mai pasionale şi mai intense!".

Exhibiţionismul statusurilor

Specialiştii mai arată că sunt persoane care au impresia că se înţeleg foarte bine când îşi scriu pe internet, dar în realitate nu se înţeleg la fel de bine. „Uneori ne dorim chiar noi să ne dezvăluim în interacţiunea virtuală aşa cum ne-ar plăcea să fim percepuţi de celălalt şi atunci ne transpunem într-un rol care nu ni se potriveşte", mai spune Rosner. Pe lângă cuplurile pentru care internetul a devenit o nouă platformă a demonstrării dragostei, mai există şi cele care s-au cunoscut online şi şi-au dezvoltat primele luni de relaţie din spatele unui ecran. Cazurile extreme apar când cei doi nu s-au văzut niciodată.

Există totuşi nişte limite, spun psihologii. „Faptul că poţi descoperi prin intermediul internetului o persoană interesantă, atrăgătoare, cu care împărtăşeşti lucruri comune, poate fi primul pas spre o frumoasă poveste, cu condiţia ca internetul să fie pe post de loc în care faci cunoştinţă, nu locul unde se desfăşoară acţiunea. O prietenie lungă pe internet înseamnă că cei doi evită să se vadă, ascunzând frici sau secrete care împiedică orice relaţie să fie armonioasă", consideră Keren Rosner.

În orice situaţie, esenţial este să nu se insiste prea mult cu mesajele virtuale, cu ceea ce specialiştii americani au denumit „Public Display of Affection" (Afişarea publică a afecţiunii).  „Există o parte exhibiţionistă de a insista cu mesaje şi cu statusuri care să arate celorlalţi şi persoanei vizate că eşti îndrăgostit. Femeile predomină în acest caz pentru că sunt mai atente, mai preocupate de latura afectivă şi, la fel ca şi bărbaţii, îşi pot avertiza potenţialele rivale că ele sunt prezente şi vigilente", încheie psihologul.

10% din bărbaţi au spart cel puţin odată parola de e-mail a partenerelor, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie.

Plăcerile de pe reţea: sex, parole furate şi imagini nud

Câteva fenomene la modă pentru adolescenţii zilelor noastre sunt sexting-ul (trimiterea de mesaje scrise cu conţinut sexual), împărtăşirea parolelor ca dovadă de încredere supremă şi sexul virtual. Cel din urmă a fost practicat de 7% din persoanele care sunt căsătorite sau care se află într-o relaţie. La nivel mondial, acest procent înseamnă aproximativ 10 milioane de oameni.

Conform psihologilor americani, sexul online este atractiv deoarece se pot imagina scenarii diverse, care în viaţa reală i-ar face pe unii să roşească, iar partenerii ar fi ruşinaţi. Astfel, interacţiunea prin intermediul ecranului transformă oamenii şi le induce mai mult curaj.

Mesaje fierbinţi

Sexul cibernetic nu implică nici la fel de multe obligaţii precum cel din viaţa reală, spun specialiştii americani, citaţi de time.com. Dacă cele două persoane nu se cunosc, ele nu trebuie să se mai întâlnească, iar dacă sunt într-o relaţie, se poate vorbi despre faptul că au trecut de anumite inhibiţii. Cei mai înclinaţi să practice acest fetiş sexual sunt cei cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. În schimb, adolescenţii au acaparat „sexting-ul". Ei spun că se simt „presaţi" să împartă imagini în care sunt dezbrăcaţi sau să trimită mesaje mai deocheate, conform unui studiu realizat de institutul american Pew Research Center. 

39% din numărul total de adolescenţi au declarat că au făcut acest lucru măcar o singură dată. Ei folosesc sexting-ul ca dovadă de iubire,  dar şi pe post de cadou.

Intimitatea supremă

Conform ziarului „The New York Times", 30% din tinerii din SUA au făcut schimb de parole cu partenerul. Ei consideră că acest lucru demonstrează încrederea şi salvează relaţia de la blazare. Sam Biddle  de la gizmodo.com susţine că împărtăşirea parolelor reprezintă forma de intimitate supremă a secolului XXI, în timp ce psihologul american Patti Cole a comparat fenomenul cu relaţiile intime. „Ce mă îngrijorează este că nu am făcut o treabă bună educându-i pe copii în privinţa sexului şi nu putem să-i oprim nici acum, când acest comportament se extinde", a încheiat Cole.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Fără profunzimi prin SMS

Scriitorul american de cărţi despre dragoste şi relaţii, Larry James, a publicat pe blogul său mai multe sfaturi pentru salvarea unei relaţii în epoca digitală:

- Nu comunicaţi prin mesaje scrise, ci prin telefon
- Trăiţi clipa. Nu vă ignoraţi prietenii doar pentru că partenerul v-a dat un mesaj.
- Nu discutaţi lucruri profunde prin SMS. Păstraţi-le măcar pentru o conversaţie telefonică.
- Nu luaţi totul în serios pe Facebook sau pe Messenger.
- Petreceţi timp împreună. Facebook-ul poate să vă facă o imagine diferită, una mai proastă sau una chiar prea cool, despre partener.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite