Două ore fără Facebook egal migraţie către Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii Facebook nu au oferit  o explicaţie clară pentru prima  pană a celei mai mari platforme  de socializare
Oficialii Facebook nu au oferit o explicaţie clară pentru prima pană a celei mai mari platforme de socializare

Reţeaua socială fondată de Mark Zuckerberg a picat timp de două ore dimineaţa trecută, ducând la un trafic ridicat şi ironii pe platformele concurente, în special pe Twitter.

Utilizatorii Facebook din România care au dorit să acceseze reţeaua socială în această dimineaţă au descoperit că acest lucru este imposibil, serverele companiei lui Mark Zuckerberg fiind căzute. Indisponibilitatea serviciilor platformei a ţinut vreme de aproape două ore, timp în care utilizatorii şi-au arătat nemulţumirea pe Twitter.

Primele semnale ale problemelor au apărut în jurul orei 8.40, ora României, iar site-ul downrightnow.com, care analizează performanţele platformelor online, afişa mesajul „Likely Service Disruption" (Probleme ale serviciilor - n.r.). Iniţial, informaţia a fost răspândită de câteva site-uri din Germania, iar utilizatorii Twitter s-au adunat sub hashtagul (cuvântul-cheie - n.r.) de subiecte #facebookdown.

Explicaţii întârziate

Ţările în care Facebook nu mai funcţiona au început să se alăture într-o listă care părea fără de sfârşit, un adevărat scenariu apocaliptic pentru Mark Zuckerberg.  Pe rând, Marea Britanie, Islanda, Rusia, Germania, Franţa şi România au anunţat că nu au acces la Facebook. Până la ora 10.00, lista se extindea şi în Africa şi Orientul Mijlociu: Emiratele Arabe Unite, Egipt, Ghana, Nepal, Pakistan, Africa de Sud, Sri Lanka şi Zimbabwe şi-au strigat oful online.

Serviciile de socializare au fost reluate în jurul orei 10.00, cu câteva minute înainte site-ul începând să funcţioneze la nivel de avarie, adică iniţial linkurile nu puteau fi postate. În total, milioane de utilizatori au fost afectaţi: 223 de milioane în Europa, 37 de milioane de utilizatori în Africa şi 18 milioane de utilizatori în Orientul Mijlociu. Serverele nord-americane au funcţionat fără probleme. Potrivit celor care au postat pe Twitter, a existat o problemă de DNS (Sistem de Nume de Domeniu - n.r.), adică a sistemului care gestionează domeniile de internet.

Reprezentanţii Facebook au oferit o explicaţie oficială în jurul orei 14.00. „Astăzi am avut dificultăţi tehnice care au făcut site-ul inaccesibil mai multor utilizatori din Europa. Problema a fost rezolvată, iar toată lumea poate avea acces acum la Facebook. Ne cerem scuze pentru problemele cauzate", au spus oficialii platformei sociale, citaţi de Reuters. Abonaţii de pe reţeaua de microblogging Twitter au declarat ziua de ieri drept cea mai productivă din an.

Probabil cea mai fină ironie la adresa reţelei a fost cea care a menţionat un citat din filmul „The Social Network", o peliculă care descrie „naşterea" Facebook, în care Mark Zuckerberg spunea: „OK, hai să-ţi zic diferenţa dintre Facebook şi restul site-urilor: noi nu picăm! Niciodată! Dacă serverele noastre ar fi inaccesibile pentru o zi, întreaga noastră reputaţie s-ar duce de râpă".

De asemenea, unii au speculat pe seama unui atac al grupării Anonymous, dar contul de Twitter @youranonops, asociat „anonilor", a menţionat clar că „nu ucidem mesagerul", făcând referire la faptul că platforma este folosită pentru a promova acţiunile acestora.

„Lumea nu s-a speriat atât de tare"

Potrivit specialistului social media, Cristian China Birta, căderea de ieri a Facebook este importantă doar în contextul în care aceste lucruri se vor mai întâmpla. „Cel mai grav ar fi faptul că lumea a ridicat sprânceana în ceea ce priveşte capabilităţile tehnice ale celor de la Facebook de a manageria «hardughia» pe care o au acolo", a spus China Birta. El afirmă că, dacă lucrul acesta se va mai întâmpla într-un interval scurt, atunci „s-ar putea să vedem nişte serioase semne de întrebare".

Cu toate acestea, plusurile platformei sociale rămân. „E o zgârietură mică. Să nu ne imaginăm că moare Facebook. Vederea sângelui însă, mai ales la nivelul la care se joacă acest lucru, poate da în alte subiecte. Plusurile Facebook rămân aceleaşi. Mă îndoiesc că lumea s-a speriat atât de tare de pana asta încât să fugă repede în altă parte. Ba, dimpotrivă, vor fi mulţi care o vor aprecia şi mai tare, pe ideea că încep să preţuiască ce au", a conchis analistul social media.

278 de milioane de utilizatori din aproape întreaga lume au fost afectaţi de „pana" Facebook.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite