De ce nu e bine să dai SMS-uri în mers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stony Brook din New York (SUA) au descoperit că multitaskingul nu se aplică la orice nivel.

 Astfel, dacă vorbim la telefon sau dacă trimitem mesaje în timp ce mergem, riscul de accidente creşte foarte mult. Cercetătorii Eric Lamberg şi Lisa Muratori au recrutat 33 de voluntari, bărbaţi şi femei, cu vârste de peste 20 de ani. Aceştia au fost puşi să parcurgă o distanţă de nouă metri, având în faţă un placaj care le bloca vederea. Testul, în cadrul căruia cercetătorii au studiat stilul şi ritmul mersului, s-a repetat de trei ori. Cu toate că nu au putut să vadă nici linia de sosire şi nici podeaua, toţi voluntarii au reuşit să ajungă la ţintă datorită funcţiei cerebrale denumite „memoria de lucru".

După o săptămână, testele au fost repetate, doar că o parte dintre voluntari au vorbit la telefon în timp ce se îndreptau spre ţintă, iar alţii au trimis mesaje de pe mobil. Cei care au vorbit la telefon au ajuns la linia de sosire, dar s-au mişcat cu 16% mai încet decât în săptămâna anterioară. Cei care au trimis mesaje de pe mobil s-au abătut de la traseu (66% din ei) şi au mers cu 33% mai încet. „Dacă folosim telefonul mobil în timp ce mergem, ne este afectată serios «memoria de lucru» şi putem suferi accidente", au concluzionat cercetătorii.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite