De ce le e frică românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătatea lor şi a familiei, dar şi finanţele sunt principalele surse de îngrijorare pentru români.

Cea mai mare temere a românilor este aceea de a pierde pe cineva drag. Aproape la fel de tare îi sperie boala, dar şi imposibilitatea de a-şi plăti cheltuielile curente, conform unui studiu realizat recent de ISRA Center ­Marketing ­Research, pe un eşantion de 1.100  de respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani. Frica de dezastrele naturale nu este atât de mare, doar 5% din români fiind
speriaţi de acestea.

Întrebaţi care este cel mai mare motiv de îngrijorare, aproximativ 21% din români au răspuns spontan că starea lor de sănătate sau a membrilor familiei îi îngrijorează cel mai tare, femeile şi persoanele trecute de 50 de ani fiind ­cele mai preocupate de acest aspect. Răspunsurile date ulterior, în cadrul unui chestionar cu variante, arată însă că pe 37% din respondenţi îi sperie cel mai tare gândul pierderii unei persoane dragi.

Psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute, crede că datele furnizate de acest studiu s-ar potrivi pentru orice altă ţară. „Arată lucruri specifice speciei umane. Este normal ca oamenii să se teamă în primul rând de boli, să se îngrijoreze de starea de sănătate. În plus, ne temem cel mai tare de un element la care suntem expuşi mai mult", spune specialista.   

Femeile, Îngrijorate de lipsa banilor

Din răspunsurile date la întrebările spontane reiese că pe locul doi în ceea ce priveşte grijile principale se află situaţia profesională, pentru 12% din români acest aspect fiind chiar prima grijă. Al treilea mare motiv de teamă este lipsa banilor.  Cei mai mulţi români (40%) au răspuns în chestionare că se tem să nu ajungă în imposibilitatea de a-şi plăti cheltuielile lunare, iar 25% din ei consideră că pierderea locului de muncă e cea mai mare temere profesională.

Studiul arată că femeile sunt mai îngrijorate de lipsa banilor, în timp ce bărbaţii îşi fac mai multe griji cu privire la situaţia profesională. ­Bogdana Bursuc explică acest lucru prin faptul că femeile văd banii ca pe un instrument prin care îşi pot rezolva problemele, în timp ce bărbaţii îi văd ca pe un indicator al valorii personale. „E foarte important pentru bărbaţi unde lucrează şi cât câştigă pentru că ei pun semnul egal între valoarea personală şi salariu", explică psihologul. Pe plan personal, românilor le este cel mai teamă să nu rămână singuri,  unul din trei români fiind măcinat de acest gând.

Tot la acest capitol se încadrează şi temerile legate de neajunsurile bătrâneţii, care sunt prezente în gândurile a 20% din români. „Despre bătrâneţe nu sunt multe de comentat. Ne este teamă pentru că vedem cum o duc bătrânii de la noi", spune Bogdana ­Bursuc. Ea pune însă teama de singurătate pe seama tendinţei din ultimii ani a oamenilor de a divorţa tot mai mult şi de a se căsători tot mai rar. „Tot mai mulţi oameni îşi neglijează viaţa personală, concentrându-se pe cea profesională", mai spune specialista. Studiul arată că familia fericită e principala sursă de satisfacţii pentru 54% din respondenţi, situaţia financiară fiind un motiv de mulţumire pentru doar 4% .

37% din respondenţi susţin că îi sperie cel mai tare gândul pierderii unei persoane dragi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite