De ce erau femeile internate la ospiciu în epoca victoriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, stresul la locul de muncă, depresia postnatală sau anxietatea sunt probleme frecvente, abordate cu compasiune, însă în epoca victoriană, britanicele care sufereau de aceste afecțiuni erau etichetate drept bolnave mintal și închise într-un azil.

Condiţia socială a femeilor era diferită în acea epocă. Ele nu se se bucurau de libertăţile şi drepturile din prezent, motiv pentru care erau exttrem de vulnerabile în perioada 1840-1900, se arată într-o lucrare publicată recent și citată de Daily Mail.

De aceea, de multe ori, ele erau închise în ospicii şi etichetate drept nebune pentru că sufereau de alcoolism, senilitate sau "nebunie morală", mai exact infidelitate.

Autoarea britanică Wendy Wallace a descoperit o colecţie de fotografii ale unor femei închise în astfel de ospicii. Imaginile au fost realizate la iniţiativa doctorul Hugh Diamond care era convins că tehnica fotografică poate ajuta la diagnosticarea tulburărilor mintale. Medicul era de părere că o fotografie poate să capteze ceea ce el numea "punct exact atins pe scara nefericirii".

În arhiva Spitalului Bethlem, Wallace a descoperit fişele medicale ale pacientelor, precum şi pozele făcute de Henry Hering, un fotograf care a lucrat la ospiciu. "Asocierea fişelor medicale scrise de mână cu fotografiile acelor femei a fost o experienţă puternică", a mărturisit Wallace.

image
image

Foto: Daily Mail Sarah Gardner (stânga), nebunie cauzată de anxietate, Elizabeth Thew (dreapta), epilepsie.

Dacă reușeai să convingi doi doctori să semneze "certificatul de nebunie", puteai să îți închizi orice rudă incomodă într-un spital psihiatric. Femeile, cu statut social inferior și de obicei cu mai puțină putere și bani, erau cele mai vulnerabile.

Se credea că femeiile sufereau de boli mintale din cauza presupuselor tulburărilor ale sistemului de reproducere. Orice formă de comportament, cum ar fi, de exemplu, o conversație mai emoționantă cu o altă femeie putea fi diagnosticată ca isterie.

Bolile mintale nu au dispărut. De fapt, numărul persoaneleor care suferă de această boală este în creștere în Anglia.

Anxietatea și depresia au fost înlocuite cu termeni precum tulburare bipolară sau schizofrenie. Femeile sunt mai predispuse la aceste boli. 19,7% dintre femeile din UK suferă de o tulburare mintală, în timp ce procentul bărbaților care sunt afectați este de 12,5%.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite