Cyber-văduva, femeia înşelată cu reţeaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologia modernă a devenit pentru unii o dependenţă
Tehnologia modernă a devenit pentru unii o dependenţă

Presupusă a ne ajuta să comunicăm mai uşor, tehnologia modernă se dovedeşte a fi într-o măsură tot mai mare un duşman al familiei, izolând soţi de soţii şi părinţi de copii.

Cum este să fii ignorată în favoarea unui laptop? Răspunsul îl poate oferi Luiza B. (25 de ani), din Braşov, care şi-a petrecut aproape toată luna de miere singură. „Ne-am căsătorit în ultimul an de facultate, în primăvară, şi atunci nu am avut timp să plecăm în luna de miere. Am zis că vom recupera într-o vacanţă de lux, la un hotel de cinci stele în Grecia", povesteşte tânăra.

Primul concediu adevărat ca soţ şi soţie s-a dovedit dacă nu un coşmar, măcar un fiasco total, în condiţiile în care soţul ei, Alexandru (26 de ani), a decis să-şi ia laptopul cu el. „Ştiam de jocul ăla, dar cât am fost cu examenele şi pregătirile pentru licenţă nu prea a avut timp să se joace. În Grecia însă dispărea cu orele. Mi-a explicat că el era parte din lumea aceea virtuală dinainte să mă cunoască pe mine şi acum e un nivel nou, care abia s-a deschis şi trebuie să se ocupe de satul unde va locui tribul lui. Toată ziua numai la asta se gândea, ce să construiască, ce materiale mai are nevoie, ba chiar a băgat şi bani în joc să-şi cumpere nu ştiu ce divinităţi", îşi aminteşte Luiza.

Tânăra a avut răbdare o zi, două, însă nici când a făcut scandal n-a avut mare succes: „Alex a venit cu mine la plajă şi a stat bosumflat, plin de nervi, până l-am lăsat să plece ca să nu ne certăm iar". Fiind proaspăt căsătoriţi, Luiza s-a gândit să pună piciorul în prag şi să impună nişte limite. „Când am ajuns în ţară, de la aeroport am plecat direct la mama şi, timp de o săptămână, nici la telefon nu i-am răspuns.

Ne-am împăcat abia după ce mi-a arătat că s-a retras din conducerea tribului ăluia şi că nu mai are de ce să piardă atâta timp online", spune tânăra.Tehnologia modernă a devenit pentru unii o dependenţă, de dragul căreia sunt dispuşi să-şi sacrifice chiar şi fericirea conjugală. Conectaţi permanent la unul sau mai multe dispozitive, unii bărbaţi încep să-şi neglijeze soţiile, ajungându-se tot mai des la situaţii în care această problemă este citată ca motiv de divorţ.

Motiv de divorţ

Dependenţii de tehnologie comunică cu oricine, chiar şi cu persoane complet necunoscute, dar abia dacă mai au timp să schimbe două vorbe cu iubita sau soţia. Dacă nu se iau măsuri la timp, cei doi se înstrăinează, partenera neglijată acumulează frustrări, izbucnesc certuri violente şi, după cum arată statisticile, se poate ajunge la despărţire.Cât de serioasă este problema dependenţei de tehnologie o demonstrează un studiu realizat în Marea Britanie, potrivit căruia 15% din femeile care au intentat divorţ pe motiv de „comportament inadecvat" s-au plâns că soţii lor sunt mai preocupaţi de jocurile pe calculator decât de ele, iar în 20% din cazuri pe lista de probleme apare reţeaua Facebook, după cum nota cotidianul britanic „The Daily Mail".

Totodată, un sondaj efectuat de site-ul Divorce Online a scos la iveală faptul că vorbitul excesiv la telefonul mobil apare menţionat drept exemplu de comportare necorespunzătoare a partenerului în unu din opt cazuri de divorţ. Nici nu este necesar să pătrunzi în intimitatea unui cuplu afectat de această problemă, pentru că persoanele obsedate de toate aceste dispozitive moderne nu fac niciun efort pentru a se ascunde. Bolnavul de tehnologie este cel care merge cu soţia la film pentru că n-are încotro, dar timp de două ore butonează mobilul pe întuneric, fără să bage în seamă privirile furioase ale femeii.

Singură în dormitor

La restaurant, el stă cu telefonul pe masă, verifică de zece ori e-mailul până vine mâncarea, eventual postează ceva pe Facebook sau Twitter. De fapt, nu e greu să-ţi dai seama ce se întâmplă în casa unei familii afectate de acest sindrom al epocii moderne. Nu se întâmplă mai nimic, pentru că bărbatul atins de această manie stă până târziu în noapte să comunice cu prietenii sau să se joace, în timp ce soţia adoarme oftând în faţa televizorului. Există şi situaţii când femeia este cea dependentă de calculator sau telefon, dar acestea sunt destul de puţine.

Explicaţia vine din faptul că bărbaţii deţin supremaţia în ceea ce priveşte achiziţionarea de telefoane ultraperformante şi tot ei petrec cel mai mult timp pe internet. Potrivit unui raport al institutului american Pew Research Center, bărbaţii petrec mai mult timp pe internet decât femeile şi în alte scopuri - căutarea de informaţii generale despre hobby-uri sau sporturi favorite, discuţii pe chat, descărcarea de muzică şi filme şi, evident, vizionarea de materiale pornografice. Pentru femei, activitatea favorită este corespondenţa cu prietenele şi familia.

Lumea virtuală, evadare din lumea reală

Dependenţa de tehnologie a unuia dintre partneri este un mare pericol pentru relaţia de cuplu. „Este ceea ce eu numesc «singuri împreună»", afirmă psihologul britanic Douglas Weiss, specialist în terapia de cuplu. „În zilele noastre, oamenii vorbesc la mobil în timp ce stau la masă, petrec ore în şir în faţa calculatorului sau a televizorului şi sunt mai preocupaţi de legăturile cu prietenii de pe Facebook decât cu persoana pe care au jurat să o iubească şi să o preţuiască până la moarte", spune expertul britanic, citat de „The Daily Mail".  În opinia acestuia, tehnologia ne scurtcircuitează relaţiile şi ne permite să ne evităm unul pe celălalt. „În urmă cu 30 de ani, un bărbat ar fi rămas mai târziu la birou sau s-ar fi ascuns în spatele unui ziar. Acum el se ascunde după un telefon sau un laptop", adaugă Weiss.

Priorităţi inversate

Cele mai recente statistici arată că oamenii îşi petrec aproape jumătate din timpul când nu dorm pe internet, la telefon sau în faţa televizorului. Mai bine de o oră pe zi este dedicată reţelelor de socializare, e-mailului sau mesajelor instant. Într-o vreme se vorbea de pericolul relaţiilor sentimentale născute în mediul virtual, dar tehnologia poate să destabilizeze viaţa unui cuplu şi fără să se ajungă la un adulter. „Oamenii simt că trebuie să fie tot timpul disponibili pentru a fi contactaţi de lumea exterioară, ceea ce afectează calitatea timpului petrecut cu partenerii de viaţă. Poate să pară neimportant, dar atunci când îţi verifici fără încetare telefonul şi e-mailul, aceasta s-ar putea să-l facă pe partener să simtă că priorităţile tale sunt altele", spune psihoterapeutul Paula Hall.

Tărâmul tuturor posibilităţilor

De altfel, un studiu realizat în SUA, pe un eşantion de peste 6.000 de oameni de afaceri cazaţi într-o reţea de hoteluri de lux, a scos la iveală faptul că peste o treime dintre subiecţi ar opta pentru smartphone, dacă ar avea de ales între acesta şi partenera de viaţă.  „Ajungi să te simţi foarte izolat când cel de lângă tine citeşte ceva pe monitor şi pufneşte în râs, iar tu stai şi te gândeşti dacă nu deranjezi întrebându-l ce e aşa amuzant", susţine psihoterapeutul Paula Hill.

Pe de altă parte, dacă soţul acordă în mod constant mai multă atenţie prietenilor virtuali decât ţie ar putea fi un semn că există o problemă mai serioasă în cuplu. „Internetul cere foarte puţin de la tine. Doar apeşi pe buton şi poţi deveni oricine vrei tu. Îţi oferă posibilitatea de a evada complet din realitate, de a scăpa de problemele reale", afirmă psihologul Douglas Weiss.

Excesele din weekend

Românii îşi petrec mai mult de jumătate din timpul liber online, relevă un studiu efectuat de Daedalus Millward Brown. La sfârşit de săptămână, moment ce ar trebui dedicat familiei, se înregistrează o creştere de şase procente a timpului petrecut pe internet de la 53,5% la 59,4%. Potrivit aceluiaşi studiu, 33,4% din cei intervievaţi au spus că navighează pe internet căutând informaţii, în timp ce peste 40% folosesc reţelele de socializare sau mesageriile instant. Un procent mai mic, 14,4%, urmăresc materiale audio sau video, iar alţi 8,5% recunosc că se joacă.

Dependenţa se tratează la psiholog

Lumea virtuală nu este doar seducătoare, ea creează dependenţă şi aceasta necesită ajutor specializat, avertizează specialiştii. „Dacă îţi verifici tot timpul telefonul, e-mailul sau pagina de Facebook, este practic acelaşi lucru cu a simţi nevoia să aprinzi o ţigară din zece în zece minute. Unii oameni au nevoie de ajutor profesionist pentru a depăşi această situaţie", spune psihologul Douglas Weiss.

Şi specialiştii români consideră că prea mult internet dăunează grav sănătăţii.„Imersiunea într-o lume fantastică, colaborativă, unde rolul şi caracterul pot fi foarte flexibile şi diferite de cele din viaţa reală, are potenţialul de a produce o absorbire patologică, dacă cineva este predispus la aşa ceva", afirmă psihologul Lucian Andrieş.
Mulţi dintre cei care cred că suferă de dependenţa de internet nu doresc să înfrunte alte probleme din viaţa lor - depresie, anxietate, probleme relaţionale. Ei folosesc această lume pentru a scăpa de lumea reală.

„Spaţiul virtual devine pentru ei o lume în sine. De fapt, nu tehnologia este cea care determină dependenţa, ci comportamentul, iar acesta se poate trata prin terapii tradiţionale", mai spune Andrieş.  Concluzia este că utilizarea internetului poate fi distractivă şi folositoare, dar, în acelaşi timp, poate cauza o prea mare desprindere de viaţa reală. „Oamenii ar trebui să fie mai moderaţi în folosirea acestuia şi să monitorizeze utilitatea pe care o aduce", avertizează Andrieş.

"Oamenii ar trebui să fie mai moderaţi în folosirea internetului şi să-i monitorizeze utilitatea.''
Lucian Andrieş psiholog

Orice învăţ are şi dezvăţ

Ce e de făcut când tehnologia se interpune între soţ şi soţie? Psihologii îndeamnă partenerii să discute şi să vadă ce probleme ascunse generează comportamentul celui rătăcit în lumea virtuală.
- Făceţi-vă timp să ieşiţi mai mult împreună, în parc, la restaurant, la film, lăsând acasă telefoanele. Într-o primă etapă, cel dependent de mobilul său va da semne de nervozitate şi iritare, dar, pe măsură ce se obişnuieşte cu ideea că lumea nu se prăbuşeşte dacă el nu poate fi contactat, simptomele se vor diminua.
- Renunţă la smartphone şi revino la un aparat clasic, fără acces la internet.
- Puneţi-vă de acord în privinţa privind timpului petrecut pe laptop seara şi în weekend, exact aşa cum procedează şi părinţii cu copiii lor.
- Comunicaţi atunci când lucrurile încep să se schimbe, iar unul dintre parteneri îl neglijează pe celălalt.
- Plecaţi în vacanţă fără laptop, chiar dacă mergeţi cu maşina şi ar fi uşor să-l aveţi la îndemână. O deconectare de la lumea virtuală este binevenită.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite