Cuminţenia, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
80% din femeile din SUA nu ar face sex de la prima întâlnire, arată un studiu la care au participat 5.000 de persoane
80% din femeile din SUA nu ar face sex de la prima întâlnire, arată un studiu la care au participat 5.000 de persoane

Într-o lume copleşită de sexualitate, cu femei goale la televizor, în ziare şi pe panourile publicitare, studiile arată că tinerele de astăzi sunt mai conservatoare decât mamele lor în ceea ce priveşte viaţa intimă.

Secolul XX a fost scena unei veritabile revoluţii sexuale, ce a dat femeilor dreptul de a-şi afirma propriile nevoi şi dorinţe sexuale, fără teama de a fi etichetate în fel şi chip şi stigmatizate de societate. Apariţia pilulei contraceptive şi liberalizarea avorturilor au fost principalele arme care le-au permis femeilor să câştige dreptul la o viaţă intimă liberă, pe care până atunci doar bărbaţii şi-o puteau permite.

Au fost desigur şi cărţi care au influenţat mentalitatea oamenilor, la fel şi mişcarea flower-power, care, alături de pacea mondială, promova şi sexul liber - oriunde, oricând şi cu oricine. Pentru cei care au trăit epoca respectivă, statisticile care arată că tinerele de astăzi pur şi simplu nu mai sunt interesate de aceste idei au venit ca un şoc.

Feministele înflăcărate din anii '60-'70 se uită aproape cu oroare la noua generaţie de femei, ce par a fi adoptat sloganul: „Sex la discreţie? Nu, mulţumesc, prefer să-mi fac o familie". Un exemplu în acest sens este articolul publicat în paginile prestigiosului „The New York Times" de feminista americană Erica Jong. Astăzi în vârstă de 69 de ani, scriitoarea a făcut senzaţie în 1973 cu romanul său „Fear of Flying" („Teama de zbor"- n.r.), în care aborda foarte deschis dorinţele sexuale ale femeilor. „Aşa cum libertate era cuvântul de ordine al generaţiei mele, pentru generaţia fiicei mele este cuvântul control.

Este vorba oare de o clasică mişcare de pendulare între extreme sau de o nou-descoperită pasiune pentru ordine într-o lume tot mai haotică? Un pic din ambele, cred. Noi idealizam căsătoria deschisă, iar fiicele noastre s-au întors la idealizarea monogamiei", constată cu reproş Erica Jong.

Sexul e la reanimare

Ea se plânge că a descoperit la tinerele de astăzi, inclusiv la propria fiică, o tendinţă de a reveni la atitudinea din anii 1950 în ceea ce priveşte sexualitatea feminină. „A generaliza despre o tendinţă culturală este ceva riscant, dar peste tot apar semne că sexul şi-a pierdut acel farmec al libertăţii. Este sexul mai puţin atrăgător dacă nu este interzis? Chiar dacă sexul în sine nu a murit, pasiunea sexuală este cu siguranţă la reanimare", scrie Jong.

Ceea ce respinge astăzi tânăra generaţie este promiscuitatea şi egocentrismul anilor '60-'70, susţin specialiştii români. Femeile nu se mai tem să fie prinse într-o relaţie monogamă, tocmai datorită revoluţiei sexuale, care le-a permis să-şi afirme propriile necesităţi. Astfel, acestea au depăşit stadiul de obiect, de proprietate a bărbatului şi au devenit partenere cu drepturi depline în contractul de căsătorie. „Nu cred că putem vorbi de o contrarevoluţie sexuală, ci, mai curând, de o cernere a beneficiilor aduse de mişcarea feministă a secolului trecut", este de părere psihologul Cristina Luca.

Mai atente decât par

Numeroasele studii realizate în ultimii ani confirmă schimbarea de mentalitate a femeilor tinere de astăzi, care, spre deosebire de mamele lor, sunt mai precaute în ceea ce priveşte relaţiile sexuale. Despre sex la prima întâlnire aproape că nu mai poate fi vorba, relevă un sondaj publicat anul acesta în SUA, efectuat pe un eşantion de 5.000 de femei necăsătorite. Peste 80% din participantele la sondaj au declarat că nu sunt dispuse să ajungă în patul unui bărbat la prima întâlnire, nici dacă respectivul le-a plăcut şi doresc să-l revadă.

 „Chiar dacă trăim într-o societate dominată de o sexualitate obsesivă, se pare că multe dintre tinerele de astăzi sunt mai atente la comportamentul lor decât li se acordă credit", notează şi specialiştii britanici, ca răspuns la statisticile privind viaţa sexuală a actualei generaţii.

Bucureşteanca Teodora Costin (29 de ani) este mama unei fetiţe de 2 ani şi se declară absolut indignată de acele mame care-şi lasă fiicele pe stradă îmbrăcate ca nişte femei uşoare. Familistă convinsă, ea explică de ce respinge un stil de viaţă libertin. „Părinţii s-au despărţit când eu aveam 6 ani, pentru că fiecare îi reproşa celuilalt diverse aventuri. Am rămas cu mama care tot încerca ­să-şi refacă viaţa, astfel că au tot apărut diverşi taţi de ocazie. Ei plecau, mama cădea în depresie. Apoi a renunţat să mai caute, dar a rămas plină de amărăciune", povesteşte Teodora. 

"Noi idealizam căsătoria deschisă, iar fiicele noastre s-au întors la idealizarea monogamiei."
Erica Jong
scriitoare

80% din femeile din SUA nu ar face sex de la prima întâlnire, arată un studiu la care au participat 5.000 de persoane. 

Bucătărese mai pricepute

Tinerele de astăzi nu sunt doar mai cuminţi decât mamele lor, ci şi nişte bucătărese mai pricepute, relevă un studiu realizat în Marea Britanie.

Potrivit sondajului, gospodinele care au astăzi între 20 şi 40 de ani cunosc pe de rost 21 de reţete pe care le prepară frecvent. Femeile care aveau aceeaşi vârstă acum trei decenii aveau un repertoriu standard de doar 17 feluri de mâncare, consemnează presa britanică. „Rezultatele cercetărilor dărâmă mitul conform căruia mamele de astăzi nu se prea pricep la gătit şi au alte priorităţi decât prepararea mâncării", a declarat Emma Gray, reprezentanta asociaţiei care a comandat studiul.

Unul dintre atuurile gospodinelor actuale este acela că sunt mai dispuse să încerce mâncăruri exotice - cum ar fi fajitas mexican sau curry indian. Acest lucru se explică prin numărul mare de ­show-uri pe  teme culinare, dar şi prin accesul la Internet, unde se găsesc tot felul de reţete inaccesibile femeilor adulte de acum 30 de ani. Un alt aspect este acela că astăzi gospodinele sunt mai preocupate de hrana sănătoasă, încearcă să limiteze grăsimile şi prăjelile şi creează tot felul de salate de crudităţi.

Se inspiră de pe internet

Chiar dacă studiul a fost realizat în Marea Britanie, o situaţie similară se înregistrază şi în România, o dovadă în acest sens fiind popularitatea de care se bucură revistele şi suplimentele cu reţete culinare. Şi meniurile de sărbătoare s-au schimbat. Acum câteva decenii o gospodină nici n-ar fi visat să nu aibă pe masa de Revelion o salată de Boeuf acoperită cu un strat gros de maioneză, friptură de porc şi o cratiţă cu sarmale.

La ora actuală, o femeie nu se sfieşte să-şi întâmpine musafirii cu alternative mult mai sănătoase - cum ar fi un peşte exotic la cuptor, legume gătite la abur sau vreo specialitate thailandeză pregătită cu ochii la reţeta găsită pe internet.

Dieta,  mai importantă decât sexul

Un alt argument în sprijinul ideii că femeile din ziua de astăzi se gândesc mai puţin la sex decât mamele lor este cel mai recent studiu al companiei Atkins. Acesta arată că femeile sunt mai preocupate de ceea ce mănâncă decât de relaţia cu partenerul de viaţă, relatează publicaţia „The Huffington Post".

Astfel, 54% din participantele la studiu au declarat că sunt mai interesate de dietă decât de sex. De asemenea, femeile se simt mult mai vinovate atunci când se abat de la regimul de slăbire decât atunci când îşi înşală partenerul. Cercetarea a mai arătat că obţinerea unui trup care să arate perfect într-un costum de baie este un lucru extrem de important pentru reprezentantele sexului frumos, fiind şi principala motivaţie în începerea unei cure de slăbire. La studiul au participat 1.290 de femei de toate vârstele din Marea Britanie.

Monogamia, starea naturală a sexului slab

Unii experţi sunt de părere că revenirea la vechile valori  în ceea ce priveşte sexul se datorează şi faptului că femeile sunt predispuse genetic spre monogamie, iar revoluţia sexuală a secolului trecut era în mare măsură contrară instinctului firesc spre maternitate, spre perpetuarea speciei.

Dacă pentru un mascul este normal să caute mai multe partenere spre a-şi asigura o descendenţă, femeile sunt mai înclinate să-şi dorească alături un bărbat care să ajute la creşterea urmaşilor.

În actualele condiţii, când recesiunea persistă de câţiva ani, tinerele de azi au de făcut alegeri mult mai dure. Ele constată că este mai bine să înfrunţi o lume dificilă având alături pe cineva la care să ţii şi cu care să creşti copiii.

Ce-şi doresc de fapt

Un alt aspect ce nu poate fi ignorat în controversa stârnită pe tema (contra)revoluţiei sexuale este acela că aşa-numita eliberare din secolul trecut le-a adus femeilor şi unele neajunsuri. Dacă în anii 1950, era normal ca o fată să se mărite cât mai de tânără, să facă unul sau doi copii şi să stea acasă să-i crească, în deceniile care au urmat revoluţiei sexuale a devenit ceva firesc ca femeia proaspăt eliberată de constrângerile sexuale şi de jugul domestic să fie lăsată să se exprime liber într-o societate a bărbaţilor.

Sfârşitul secolului trecut a văzut apariţia unui nou model - cel al super-femeii - care, pe lângă libertatea sexuală, are şi o carieră cât mai performantă şi o familie cât mai fericită. Numărul celor care au constatat din proprie experienţă că un astfel de model de viaţă este extenuant şi aduce o mulţime de insatisfacţii este tot mai mare, după cum relevă un recent studiu publicat în Marea Britanie.

Sondajul, efectuat de o organizaţie nonguvernamentală pe un eşantion de 4.000 de mame care munceau cu program normal, a arătat că 88% din acestea îşi doreau să găsească slujbe cu program redus sau - şi mai bine - să stea acasă şi să crească copiii, dar nu-şi puteau permite acest lucru din motive financiare.

 „Ar fi greşit să ne imaginăm că femeile actuale ar accepta să revină la rolul de gospodină supusă, dependentă 100% de partener aşa cum erau nevestele acum 100 de ani. Dincolo de problemele legate de sexualitate sau de presiunile de pe piaţa muncii, este vorba şi de respectul de sine şi mă tem că multe dintre femeile care astăzi spun că ar prefera să stea acasă s-ar răzgândi destul de repede dacă ar ajunge în situaţia de a depinde de soţii lor", este de părere psihologul Cristina Luca.

"Mă tem că multe dintre femeile care astăzi spun că ar prefera să stea acasă s-ar răzgândi destul de repede dacă ar ajunge în situaţia de a depinde de soţii lor. "
Cristina Luca
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite