Cum să rezistaţi când afară este ca în cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se anunţă alte cinci zile caniculare. Încă o provocare pentru organism, peste care vom trece cu bine dacă ţinem seama de sfaturile medicilor.

Prima regulă, de bază, spun medicii, este să nu ieşim din casă la orele amiezii, când temperaturile pot depăşi 40 de grade Celsius în zonele cu trafic intens şi lipsite de surse de umbră. Atenţionarea se adresează tuturor persoanelor, dar cu atât mai mult bătrânilor, gravidelor, copiilor şi persoanelor cu boli cronice.

„Dacă trebuie, totuşi, să ieşim din casă în intervalul de foc, este important să purtăm haine deschise la culoare şi capul acoperit, să luăm o gustare uşoară şi să ne hidratăm înainte de a pleca de acasă, precum şi să luăm apă la noi", spune medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.

Între afară şi în casă, nu mai mult de 10ºC

La adăpostul propriului cămin, trebuie să ne asigurăm, în funcţie de posibilităţi, un minim confort respirator. Dacă aveţi ferestrele orientate spre soare, este recomandat să le acoperiţi la orele prânzului cu jaluzele, cu draperii sau cu cearşafuri deschise la culoare. De asemenea, este bine să ţineţi ferestrele deschise doar la primele ore ale dimineţii şi seara, târziu şi să nu gătiţi în afara acestor intervale.

Cei care posedă aparate de aer condiţionat şi care ar putea fi tentaţi să facă abuz de răcoarea pe care o aduc acestea, trebuie să ţină cont de faptul că diferenţa dintre temperatura din casă şi cea de afară nu trebuie să fie prea mare. Asta deoarece efortul de adaptare la o temperatură considerabil diferită de câte ori schimbăm mediul este un adevărat stres pentru organism.

„Aparatele de aer condiţionat trebuie reglate în aşa fel încât să asigure confort, dar diferenţa de temperatură dintre interiorul casei şi afară să fie minim acceptabilă pentru organism, nu mai mare de 10 grade Celsius. Acest lucru depinde însă şi de gradul de tolerabilitate la căldură al fiecărei persoane şi de cât de frecvent se face trecerea dintr-un mediu în altul", explică medicul Călin Ciubotaru.

Mesele, uşoare şi în cantităţi mici

Foarte importante în ecuaţia păstrării confortului termic al organismului sunt alimentaţia şi aportul de lichide. Mai exact, este esenţial să ne ferim, în principal, de alimentele cu aport caloric mare şi de cele care se digeră greu. „Trebuie evitate mesele copioase, cu prăjeli şi cu multe grăsimi animale, la prepararea cărora s-au folosit condimente şi sare în exces. La fel, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice rafinate.

În schimb, trebuie preferate salatele, supele şi soteurile de legume, fructele, consumate ca atare, sau sub formă de compot", recomandă medicul Călin Ciubotaru.

Băuturile: nici reci, nici fierbinţi

Pentru hidratare, în afara apei şi compoturilor, consumate la temperatura camerei, specialiştii încurajează consumul de ceaiuri călduţe. De altfel, temperatura alimentelor şi băuturilor consumate în zilele caniculare poate face diferenţa de confort.

„În perioadele cu disconfort termic mare nu se recomandă băuturile şi alimentele mai reci de 10 grade Celsius ori cu temperaturi peste 30 de grade Celsius. Ceaiurile călduţe (în special cel verde, care conţine teanină, o substanţă cu rol antistres), sucurile naturale de fructe, limonada şi chiar fructele ca atare rămân cele mai bune variante de hidratare şi de răcorire", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

"Cantitatea de lichide care trebuie consumată de-a lungul unei zile variază în funcţie de activitatea fizică realizată şi de vârstă, dar să nu fie mai mică de doi litri."
Călin Ciubotaru medic de familie, Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite