Cum să-ţi pregăteşti valiza pentru vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce poţi depozita în bagaje
Ce poţi depozita în bagaje

Plăcerea de a pleca în concediu este de multe ori umbrită de dificultatea de a umple valizele doar cu ceea ce ai nevoie în zilele de relaxare.

Tricouri, bluze şi fuste întinse pe pat, umeraşe cu rochii atârnate în te miri ce locuri, papuci şi pantofi aruncaţi de-a valma pe jos... Vă pare cunoscută această imagine? O veţi revedea în curând, pentru că începe luna destinată în mod tradiţional concediilor.

Pregătirea bagajelor, etapă obligatorie în drumul spre sejurul perfect, nu este lipsită de stres pentru niciun membru al familiei. În cazul bărbaţilor, nu neapărat hainele sunt principala preocupare, cât mai degrabă obiectele care le asigură distracţia şi confortul în vacanţă: ochelarii de înot, labele şi masca pentru scufundări, tablele, geanta frigorifică, salteaua de apă şi lista poate continua. Aşa se face că, la finalul „operaţiunii bagajul", protagoniştii nu pot închide valiza altfel decât aşezându-se pe ea cu toată greutatea.

Decizii, decizii...

Sunt multe persoanele care au dificultăţi în a face alegeri în viaţa de zi cu zi, iar neputinţa aceasta se poate răsfrânge şi asupra modului în care-şi fac bagajele, spune psihologul psihoterapeut Lena Rusti, din Bucureşti. Pentru că nu reuşesc să se decidă ce bluze şi ce pantofi să ia în concediu, ajung să le pună pe toate şi să depăşească limita de greutate a bagajului pentru cala avionului şi să târască o valiză uriaşă prin hoteluri.

Valizele uriaşe asigură un confort psihologic

„Anul trecut am plecat la Paris cu o valiză uriaşă şi cu o alta, mai mică, dar tot grea, de mână. Mi s-a părut că nu puteam renunţa la niciuna dintre cele cinci perechi de pantofi şi nici la cele două jachete de piele. La întoarcere însă, din cauza faptului că abia reuşeam să-mi târăsc bagajele, era să pierd avionul. De atunci, călătoresc doar cu un bagaj de mână şi am învăţat să-mi pregătesc strictul necesar, inclusiv în materie de cosmetice", povesteşte Diana Mihăilă (30 de ani), din Bucureşti.

Există însă explicaţii psihologice mai profunde pentru obiceiul de a pune în geanta de voiaj tot şifonierul. În cazul unora, este o modalitate de a se asigura că se vor simţi la fel de bine ca acasă în noul loc în care merg.

Cu alte cuvinte, obiectele pe care le iau în concediu le asigură, măcar într-o mică măsură, un suport psihologic. „O altă explicaţie probabilă pentru obiceiul de a lua în concediu bagaje voluminoase ar fi aceea că multe persoane se simt bine dacă arată bine. Ele au nevoie de haine pentru a se simţi securizate în orice situaţie. Este ca şi cum şi-ar lua cu ele în concediu biletul de stimă de sine", mai spune psihoterapeutul Lena Rusti. O persoană sigură pe sine este mai deschisă la aspectele care ţin de practicitate, motiv pentru care bagajul pentru concediu nu le creează atâtea dificultăţi.

Mic îndrumar de făcut valiza rapid

Dacă aţi obosit ca an de an să vă stresaţi din cauza bagajului înainte de a merge în vacanţă, ar fi cazul să deveniţi mai organizat. Consultant în materie de stil, Irina Markovits ne spune cum a reuşit să se disciplineze în ultimii ani, aşa încât să nu mai ia jumătate de casă în concediu. „Aleg piese care îmi plac cu adevărat, piese pe care le iubesc.

Am avut deseori reflexul de a-mi îndesa în bagaj încă un tricou «oarecare», o rochie «meah», gândindu-mă că în vacanţă nu contează, în vacanţă trebuie să te simţi comod, nu să pozezi pentru Facebook. Ei da, dar în vacanţă trebuie să îţi faci şi plăceri. Hainele banale vor rămâne aşadar la fundul valizei", explică Irina Markovits pe blogul personal.

Un alt „truc" pentru a reduce din greutatea bagajului este să nu luăm cu noi hainele care se asortează dificil şi cele pretenţioase, care trebuie călcate sau curăţate chimic. „Caut haine care să aibă un numitor comun (nuanţe similare, texturi complementare, stiluri apropiate), plus accesorii care se potrivesc mai multor piese", mai recomandă stilistul.

Click pe imagine



Ce buget să avem pentru bagaj

Veţi fi mult mai puţin stresat şi mult mai eficient dacă întocmiţi o listă cu lucrurile absolut necesare pentru concediu: costum de baie/şort, pălărie/şapcă, una-două rochii de plajă, geantă şi prosoape de plajă, câteva bluze şi tricouri lejere din materiale naturale (bumbac, in, mătase) pentru purtat în timpul zilei, una-două perechi de pantaloni scurţi, o pereche de blugi şi un pulover pentru serile răcoroase, o rochie şi un top pentru seară, şlapii pentru plajă, două perechi de sandale şi ochelarii de soare.

info

Estimând un preţ mediu pentru obiectele vestimentare de care avem nevoie la malul mării (fără cele de zi cu zi, cum ar fi bluzele, sandalele şi blugii), reiese că un cuplu ar trebui să dispună de un buget de cel puţin 750 de lei. Dacă au un copil, bugetul creşte cu 100-150 de lei.

Nu uitaţi de cremele de plajă

La aceste lucruri se adaugă însă alte câteva: crema de plajă (sau cremele dacă aveţi copil, pentru că el are nevoie de una cu factor de protecţie mare, adică 50+), loţiunea după plajă, trusa de medicamente (antitermice - pentru febră, analgezice - contra durerii, antivomitive, antidiareice), un spray antiţânţari, reviste şi cărţi, table, minge şi saltea pentru plajă. Din „garderoba" de concediu a unui bărbat nu poate lipsi geanta frigorifică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite