Cum să-ţi păstrezi jobul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2012 se anunţă a fi un an marcat de constrângeri şi de tensiuni politice şi sociale.
2012 se anunţă a fi un an marcat de constrângeri şi de tensiuni politice şi sociale.

Anul acesta, criza se va resimţi tot mai puternic, avertizează specialiştii. În aceste condiţii, păstrarea locului de muncă devine o sarcină din ce în ce mai dificilă.

2012 se anunţă a fi un an marcat de constrângeri şi de tensiuni politice şi sociale. Analistul economic Daniel Dăianu vede „un an mai cenuşiu" decât 2011, în care economia României va fi trasă în jos de noul val de recesiune din Europa. În acest context, criza va lovi puternic ­populaţia, zeci de mii de oameni din sistemul bugetar şi din cel privat urmând să fie concediaţi, estimează specialiştii.

În multe companii, angajaţii au fost deja anunţaţi că vor urma restructurări masive, cauzate de situaţia economică generală. Ioana Lupaşcu (42 de ani), muncitoare la o fabrică româno-italiană de confecţii, este în această situaţie stresantă. „Ne-au spus că vor da 30 de oameni afară de la 1 februarie, dar nu i-au nominalizat. Sunt atât de speriată că mă voi regăsi pe «lista neagră», încât nu mai pot lucra bine, îmi stă mintea numai la ce voi face dacă voi fi dată afară: cu ce voi plăti ratele la bancă, chiria la apartament, ce le voi da copiilor să mănânce", mărturiseşte Ioana Lupaşcu.

Muncă şi iar muncă

Stresul generat de perspectiva pierderii locului de muncă nu face altceva decât să afecteze eficienţa angajatului şi, prin urmare, să-l pună într-o situaţie riscantă. Scriitoarea şi eseista americană Lela Davidson, specialistă în probleme de resurse umane, a împărtăşit pe www.businesspundit.com 10 sfaturi de urmat pentru a-ţi păstra jobul ­într-un an de criză.

Fă-ţi treaba - dar mai bine ca înainte. Când în companie se anunţă restructurări masive, concurenţa pe un post creşte. Pentru a fi sigur că nu eşti pe lista concediaţilor, va trebui să munceşti mai mult şi mai bine decât colegii tăi.

Renunţă la pretenţii. Este foarte probabil ca anul acesta să nu capeţi nici prime, nici măriri de salariu. Aşa că ia-ţi gândul şi mulţumeşte-te cu ce ai.

Lasă bârfa. Să-ţi vorbeşti colegii pe la spate este întotdeauna o idee proastă. Asiguraţi-vă că relaţiile sociale şi de serviciu cu cei care lucrează alături de dvs. sunt ireproşabile.

Fii curajos! Dacă ai o idee bună, este timpul potrivit pentru a-ţi asuma riscuri. ­Ideea ta poate salva compania.

Nu rata niciodată un ­deadline. Când concurenţa este mare, scuzele nu mai înduioşează pe nimeni. Lucraţi în zori, lucraţi noaptea târziu, faceţi orice sacrificiu pentru a termina treaba la timp.

Foloseşte eficient timpul de lucru. O privire pe blogul de pescuit al colegului, câteva comentarii pe Facebook şi iată cum s-a dus o oră din programul de lucru. O oră care nu mai poate fi recuperată.

Fii sociabil. Nu este timpul potrivit pentru a te izola de ceilalţi. Fii alături de colegi, ieşiţi împreună, salută pe toată lumea.

Fii modest. Când postul îţi este în pericol, este uşor să te laşi dominat de teamă. Nu trebuie să fi cel mai gălăgios din încăpere pentru a demonstra că eşti valoros.

Asumă-ţi creditul pentru treaba făcută. Deşi pare a fi în contradicţie cu punctul 8, nu poţi lăsa pe altul să primească felicitările pentru treaba făcută de tine.

Fără aventuri amoroase la birou. E firesc să te ataşezi de cineva cu care petreci foarte mult timp la locul de muncă, dar riscul este prea mare. Numai de complicaţii suplimentare nu ai nevoie într-o astfel de perioadă.

Cum ştii că eşti în pericol

De cele mai multe ori „lista neagră" cu cei care urmează să fie concediaţi se întocmeşte în cerc restrâns, de către şefi, iar conţinutul ei devine cunoscut în ultimul moment, când lucrurile deja se întâmplă. Ideal ar fi să ştii din timp că te paşte concedierea, pentru a te putea concentra din vreme pe găsirea unui nou job. Askman.com a identificat o serie de semne care arată că eşti pe cale să fii dat afară. Primul semn care ar trebuie să te îngrijoreze este că nu mai faci parte „din gaşcă". Dacă înainte erai la curent cu tot ce mişca în companie, iar acum lumea schimbă subiectul conversaţiei când îţi faci apariţia, e clar că „eşti pe făraş".

Când ţi se spune că „ar trebui să-ţi iei o vacanţă" într-o perioadă agitată pentru firmă, şeful nu e nicidecum preocupat de sănătatea ta, ci mai degrabă de salariile compensatorii pe care va trebui să ţi le ofere după concediere. De asemenea, nu este de bun augur când ţi se atrage atenţia că „ai o problemă de atitudine". Sigur ai deranjat pe cineva sus-pus.

Apoi, dacă ai comis o greşeală şi conducerea vorbeşte din ce în ce mai insistent despre nevoia de întinerire a colectivului, este foarte probabil ca, în scurt timp, să fii înlocuit cu un puşti care munceşte mai mult, pe bani mai puţini.

Secretul reuşitei: bine informat şi policalificat

În România, la nivel general, există un echilibru între cerere şi ofertă pe piaţa muncii, susţine Monica Cacina, specialist marketing la BestJobs. „Însă, luând în calcul concentrarea ofertelor de joburi pe anumite domenii - Retail, Comerţ, Software/Calculatoare, Industrie/Producţie, Telecomunicaţii sau Construcţii - pot apărea discrepanţe, iar unii candidaţi pot întâmpina dificultăţii în găsirea unui loc de muncă, reorientarea profesională fiind o soluţie în această situaţie", punctează specialistul.

Astfel, pentru a avea şanse de-a rămâne piaţa muncii, persoanele aflate în grupurile vulnerabile trebuie să se informeze continuu, să participe la cursuri de perfecţionare, să urmeze cursuri de calificare în cele mai căutate meserii. Înainte de-a se reprofila, precizează Monica Cacina, candidatul ar trebui să identifice zona cu cele mai numeroase oferte. Astfel, pentru cei cu studii superioare, cele mai multe oferte sunt în sectoarele IT, Inginerie şi Vânzări. La categoria meserii, cele mai căutate sunt cele de mecanic auto, bucătar, ospătar, cofetar şi muncitor în construcţii.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite