Cum pot fi convinşi utilizatorii de internet să nu mai descarce ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii consideră că soluţia de compromis ar fi realizarea unor servicii de plată simple
Specialiştii consideră că soluţia de compromis ar fi realizarea unor servicii de plată simple

Un studiu al Universităţii Columbia (SUA) arată că 70% din oamenii cu vârste între 18 şi 29 de ani downloadează muzică, filme şi seriale ilegal de pe internet. În acelaşi timp, 46% din adulţi recunosc că fac acest lucru.

O analiză Associated Press, realizată în Statele Unite ale Americii, arată dimensiunea problemei şi posibilele soluţii de compromis. În contextul legilor SOPA şi PIPA în SUA şi a tratatului ACTA, în întreaga lume, utilizatorii şi firmele de specialitate încearcă să găsească o soluţie viabilă.

Problema adevărată este incapacitatea de a inova

„Problema reală nu este că piraţii downloadează ilegal, ci incapacitatea de a inova a celor care oferă conţinuturi", a spus Steven Budd, un student la drept de la Universitatea Drexel (SUA). Această opinie este acceptată şi de alţi studenţi americani. „Cred că oamenii ar putea plăti conţinutul dacă are un preţ rezonabil şi ar fi disponibil uşor", a spus un alt student de la Universitatea mai sus menţionată. Mulţi dintre cei intervievaţi de Associated Press consideră că cel mai bun model pentru deţinătorii de drepturi de autor ar fi magazinul online al celor de la Apple, iTunes.

„iTunes a schimbat peisajul muzical deoarece a făcut muzica mai accesibilă şi mult mai uşor de downloadat decât prin alte metode alternative, inclusiv cele ilegale", a spus Matt Gardner, un student de la Instititutul de Tehnologie din Rochester. Un studiu al Universităţii Duke arată că principalul motiv pentru care studenţii preferă să descarce ilegal este costul. Cercetătorii au descoperit că dacă un student este mai sărac, el va fi cu atât mai încurajat să descarce ilegal de pe internet.

Melodiile pot fi reclame

De asemenea, o altă problemă pusă de specialişti, este faptul că nimeni nu va dori să plătească pentru ceva care poate fi găsit gratuit. În acest sens, profesorul Glenn MacDonald, de la Universitatea Olin pentru Afaceri (Washington), spune că cel mai bun exemplu sunt trupele care pun melodiile pe site-urile lor oficiale, de unde pot fi descărcate gratuit.

Astfel, melodiile se transformă în reclame şi nu în produsul propriu zis. După ce acestea vor fi ascultate, fanii se vor duce la concerte şi vor cumpăra tricouri şi alte produse inscripţionate cu sigla formaţiei. „E ca la un bar. Îţi dau alune gratuite ca tu să cumperi bere", spune MacDonalds.

Reprezentanţii industriilor drepturilor de autor contrează

Altă opinie au cei care controlează industria muzicală şi de televiziune. Thomas Carpenter, de la Federaţia Americană a artiştilor de televiziune şi radio consideră că 90% din veniturile artiştilor vin din vânzările pure de albume şi melodii, inclusiv prin downloaduri legale. Pentru actori, acest procent scade până la 50%.

„Trebuie să fii plătit pentru a fi bun. Trebuie să foloseşti fondurile strânse după ce eşti plătit pentru a finanţa proiecte viitoare", consideră Carpenter.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite