Cum negociezi mărirea de salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste jumătate dintre români consideră că merită mai mulţi bani pentru munca lor
Peste jumătate dintre români consideră că merită mai mulţi bani pentru munca lor

Peste jumătate dintre români consideră că merită mai mulți bani pentru munca lor, însă puțini știu care sunt treptele solicitării unei măriri de salariu.

Un studiu realizat anul trecut la nivel naţional de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES  arată că 63% din români consideră că un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent în ţara noastră. 23% sunt de părere că suma ideală ar fi între 2.001 şi 3.000 de lei, 7% că aceasta este între 3.001 şi 4.000 de lei, iar 3% consideră că aceasta ar trebui să depăşească 4.000 de lei. Statisticile arată că 55% din români sunt nemulţumiţi de salariu şi consideră că acesta nu reflectă munca depusă, potrivit unui studiu al Blocului Naţional Sindical, „Condiţiile de muncă, satisfacţia şi performanţa la locul de muncă".

În această situaţie, specialiştii ne învaţă cum să cerem o mărire de salariu. Atenţie însă, mai spun aceştia, renegocierea se face când avem certitudinea că o merităm şi când suntem pregătiţi să facem demersurile. „O atitudine ezitantă sau o cerere fără temei şi fără argumente pertinente nu are şanse să fie luată în considerare, chiar poate să fie în detrimentul nostru", spune Keren Rosner, psiholog. 

„În urmă cu cinci ani, o colegă a demisionat. Timp de două luni, am acoperit şi tura fostei colege, dar pentru acelaşi salariu. Nu mă deranja că muncesc mai mult, dar voiam să fiu plătită pentru munca mea. I-am spus şefului că am înţeles că a fost perioadă grea, dar aş vrea să-mi plătească tura Laurei. Acesta m-a întrebat dacă vreau ca, în continuare, să lucrez şi în locul Laurei sau dacă vreau să angajeze pe altcineva. Am preferat să mai lucrez două luni în acele condiţii, căci acumulasem nişte datorii", îşi aminteşte Ioana Marcu (40 de ani), din Capitală. 

Pune-ţi în valoare calităţile!

Caroline Cox, senior editor Little PINK Book, un website dedicat carierei femeilor, ne recomandă ca, înainte să iniţiem o discuţie despre mărirea de salariu cu angajatorul, să avem un argument solid. Astfel, este indicat să ne interesăm despre media câştigurilor salariale din domeniul în care lucrăm şi apoi să facem o comparaţie cu propriul exemplu. În situaţia în care salariul este mai mic decât media, argumentul acesta devine unul puternic.

În plus, este indicat să facem o evaluare a capacităţilor şi a realizărilor noastre profesionale pe care să le aducem în discuţie şi să atragem atenţia asupra modului cum au influenţat dezvoltarea companiei. „Argumentele trebuie să fie solide, bazate pe competenţa profesională, aport la succesul activităţii în cadrul firmei, program prelungit determinat de nevoile firmei", spune psihologul Keren Rosner.

Specialiştii ne sfătuiesc să acordăm o importanţă deosebită modului cum ne exprimăm atât prin intermediul cuvintelor, dar şi prin limbajul corpului. „Acesta trebuie să fie clar, coerent, fără pauze prelungite. Cel autorizat în luarea deciziei nu trebuie întrerupt dacă pune întrebări sau aduce contraargumente.  Poziţia corpului nu trebuie să fie nici arogantă, nici umilă, ci demnă şi decentă", recomandă psihologul. De asemenea, tonul vocii trebuie să fie suficient de tare ca să poate fi auzit, înţeles, dar nu strident.

Totodată, este important să alegem cel mai potrivit moment pentru o astfel de solicitare, nu în momente de stres sau agitaţie a celor care decid mărirea salariului, dar şi într-un cadru privat şi închis, nu pe hol, în lift sau în stradă.
 
Cum primeşti vestea bună

După finalizarea discuţiei, entuziasmul şi exprimarea bucuriei într-un fel exagerat nu sunt indicate atunci când obţinem ceea ce ne-am propus. „Echilibrul şi  menţinerea unei conduite relativ constante sunt indiciile unei persoane puternice, care îşi conduce realizările conform planurilor anterioare. Desigur, recunoştinţa politicoasă şi  matură este normal să fie exprimată în cazul succesului", spune psihologul.

În situaţia în care primim un refuz, nu trebuie să renunţăm, dar nici să devenim agresivi sau ostentativ nemultumiţi. Este indicat să lăsăm interlocutorului timp de gândire şi să precizăm acest lucru când observăm o anumită ezitare când va răspunde negativ. Negocierea poate fi reluată imediat ce apar elemente noi, care să permit redeschiderea discuţiei, mai explică specialiştii în Resurse Umane.

"A îndrăzni să ceri este metoda care te fereşte să acumulezi frustrări şi te protejează să te laşi blocat de temerile şi anticipările negative."
Keren Rosner psiholog

Salariul mediu, mic în România

În ceea ce priveşte salariul mediu, ţara noastră se află pe locul 47 din 72 de ţări analizate, conform unui studiu publicat de BBC News şi care a fost realizat în urma informaţiilor furnizate de Organizaţia Mondială a Muncii. Astfel, salariaţii din ţara noastră câştigă mai puţini bani decât cei din Botswana, Jamaica, Serbia sau Slovacia. Pe primul loc se află Luxemburg, iar pe ultimul, Tadjikistan.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite