Cum îi place creierului să perceapă sunetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creierul uman percepe diferit sunetele şi le deosebeşte în funcţie de calitate, a arătat un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani. 

Muzicienii ştiau de mult faptul că sălile de concerte în formă de cutie de pantofi oferă cea mai bună acustică, dar doctorul Chris Kyriakakis, coordonatorul studiului, a vrut să afle de ce urechea şi creierul uman, care procesează semnalele, percep acest lucru, scrie „The New York Times".

În cadrul experimentelor, voluntarii au fost invitaţi să asculte muzică şi alte sunete pe care să le noteze de la 1 la 5. Cercetătorii au schimbat locul de emisie a sunetelor în diferite zone al camerei pentru a vedea reacţiile ascultătorilor.

Sunetele care vin din faţă, cele mai apreciate

Statisticile au arătat că sunetele produse de difuzoarele postate în faţa voluntarilor împreună cu cele poziţionate în lateral cu 55 de grade au fost cele mai atractive pentru ascultători. Sunetele emise din alte unghiuri nu au produs efecte la fel de plăcute. Difuzoarele poziţionate lateral au imitat reflecţia zidurilor dintr-o sală de concerte, făcând sunetul să ajungă la urechile ascultătorului cu câteva milisecunde întârziere faţă de sunetul de la difuzoarele poziţionate în faţă.

După aceea, voluntarilor li s-a cerut să spună care li s-a părut cea mai bună combinaţie de difuzoare. În cazul acesta, cei mai mulţi au optat pentru difuzoarele postate în faţa lor şi cele puse mult deasupra, dar tot în faţă. Sprijinindu-se pe aceste rezultate, doctorul Kyriakakis a făcut Audyssey un sistem de boxe şi diferite difuzoare care pot transforma o simplă sufragerie într-o autentică sală de concerte din punct de vedere al sunetului. Această tehnologie este deja pe piaţa din SUA şi costă între 1.000 şi 2.000 de dolari. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite