Cum ar fi dacă bărbaţii şi-ar exprima sentimentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii consideră că a spune ce simţi este o pierdere de timp
Bărbaţii consideră că a spune ce simţi este o pierdere de timp

Bărbaţii consideră că a spune ce simţi este o pierdere de timp şi preferă să-şi rezolve problemele singuri. Specialiştii avertizează că interiorizarea excesivă poate duce la depresie.

Când au o problemă, bărbaţii obişnuiesc să se ascundă după deget şi s-o ducă undeva departe, în cel mai ascuns colţişor al minţii. Beau o bere cu băieţii şi rezolvă lucrurile cum îi taie capul, fără a lăsa pe cineva să observe că au vreo frământare. Din acest motiv, spun specialiştii, ei sunt mult mai stresaţi decât femeile - care fac din împărtăşirea sentimentelor un mod de viaţă -, iar depresiile de care ajung să sufere sunt mult mai grave. 

Tocmai pentru a înfrunta prejudecăţile potrivit cărora reprezentanţii sexului tare trebuie să rămână pe poziţii în orice situaţie, scriitorul britanic Tom Mitchelson a realizat pentru cotidianul „The Daily Mail" un experiment. El a hotărât să petreacă şase zile „ca o femeie", adică exprimându-şi sentimentele şi emoţiile, contrar instictului masculin.

ZIUA 1. Tom s-a trezit plin de optimism şi s-a întâlnit cu cel mai bun prieten al lui, căruia i-a povestit despre experiment. Întrebat cum se simte, bărbatul şi-a intrat în rol şi „s-a plâns" că are probleme cu banii, este tipicar şi probabil va rămâne singur toată viaţa. A fost privit cu precauţie de amicul care nu a înţeles exact ce se întâmplă.

ZIUA 2. Britanicul a luat prânzul cu o prietenă căreia i s-a plâns că este îngrijorat din cauza vânzării cărţii pe care a scris-o şi că îi este teamă că va muri ca un artist necunoscut, singur în garsoniera sa.

ZIUA 3. Mijlocul experimentului l-a găsit pe Tom la cumpărături şi acasă la un prieten de-al său, alături de care a avut o discuţie constructivă. În timp ce el şi-a dat seama că nu este obişnuit să vorbească despre lucrurile care îl frământă, iar atunci când te destăinui cuiva înseamnă că acela îţi este un prieten adevărat, prietenul său i-a vorbit despre soţia sa şi despre cât de mult înseamnă o căsnicie pentru el. Mai mult, Tom a reuşit să-şi dea seama de ce femeile au foarte mulţi prieteni: sunt foarte deschise.

ZIUA 4. Tom s-a trezit cu un sentiment foarte ciudat, având impresia că i-a povestit prea multe prietenului său. A trecut însă peste şi apoi a plecat la o petrecere, unde a cunoscut o domnişoară, căreia i-a strâns mâna, în loc să o sărute pe obraz. Aceasta a fost foarte indignată, dar bărbatul i-a explicat că gestul său a fost unul politicos şi nu şi-a permis să o sărute, deoarece persoanele care fac acest lucru de la prima întâlnire sunt false. Cu toate că a încercat să fie cât mai deschis, Tom a avut impresia că a sărit calul şi că există o limită foarte subţire între a fi politicos şi a spune pe şleau ceea ce simţi.

ZIUA 5. Tom s-a întâlnit cu un alt prieten, care era supărat din cauza faptului că animalul său de companie, un căţel, suferă de artrită. Cei doi au avut o conversaţie despre animalele pe care le-au avut şi cât de mult au însemnat acestea pentru ei. „Înainte de experiment, i-aş fi făcut un ceai şi i-aş fi spus că totul va fi bine, dar acum l-am ascultat, am încercat să-i înţeleg emoţiile, cu alte cuvinte am empatizat. Trebuie să fi conştient că odată ce te decizi să devii o carte deschisă, trebuie să fii şi un bun ascultător", a spus Tom Mitchelson.

ZIUA 6. Ultima zi a experimentului a fost pentru Tom o zi a concluziilor, în care a realizat că bărbaţilor le este mai greu să fie sinceri cu cei din jur, deoarece ar fi mai vulnerabili, lucru care nu denotă masculinitate. „Mi-am dat seama că mă plictisesc destul de repede când oamenii încep să-mi povestească despre grijile şi supărările lor, dar sunt mult mai interesat de ceea ce îmi spun persoanele care-mi sunt mai apropiate. Mi-a plăcut această săptămână pentru că am avut ocazia să mă apropii mai mult de prietenii mei", a spus Tom. El a mai precizat că exprimarea sentimentelor nu are legătură cu ce fel de om eşti, ci cu ce fel de om vrei să devii.

" Mă plictisesc destul de repede când oamenii încep să-mi povestească despre grijile şi supărările lor, dar sunt mult mai interesat de ceea ce îmi spun persoanele care-mi sunt mai apropiate."

Tom Mitchelson scriitor, Marea Britanie

Stăpânirea emoţiilor, valoare masculină

Psihologii din întreaga lume sunt de părere că bărbaţii nu-şi exprimă gândurile, deoarece acest lucru reprezintă o pierdere de timp şi o convingere din copilărie potrivit căreia sexul masculin este sexul tare. Mai mult, bărbaţii preferă să-şi stăpânească emoţiile şi să facă altceva care să îi ajute să uite de problemele care le au pe cap, decât să se plângă.

Psihologul Keren Rosner spune că, la bărbaţii ajunşi la maturitate, exprimarea sentimentelor, în special cele de iubire sau de admiraţie faţă de partenerele de viaţă, intră în contradicţie cu ideea de masculinitate, care pentru aceştia este asociată cu puterea, acţiunea şi raţiunea.

„Orice sensibilitate este sancţionată sau blamată. Dacă bărbaţii şi-ar exprima sentimentele, s-ar evita interpretările şi deznodământurile nedorite. Cenzura afectivă obstrucţionează exprimarea dorinţelor şi duce la decizii greşite şi are consecinţe nefericite pentru relaţie", afirmă specialistul.

Relaţii mai sincere

Mai mult, psihologii sunt de părere că acolo unde sentimentele sunt exprimate corect, relaţiile devin mai sincere, mai mature şi mai naturale, fiind bazate pe încredere şi pe onestitate şi sunt evitate acţiunile pripite. În plus, cei doi parteneri, în loc să consume energie pentru a-şi proteja propria persoană, consumă energie în mod benefic pentru dezvoltarea relaţiei.

„Crearea unei discrepanţe între ceea ce simte şi ceea ce arată o persoană poate duce la conflicte interioare ce pot deprecia calitatea vieţii individului. O persoană matură va accepta şi îşi va recunoaşte sentimentele, dar va realiza şi ce persoană este demnă să primească sentimentele sale", încheie Keren Rosner.

Comunică şi-ţi rezolvi problemele!

Psihologii din toată lumea, inclusiv specialiştii români, sunt de părere că bărbaţii ar trebui să fie încurajaţi, încă din copilărie, să-şi arate trăirile, sentimentele şi să fie învăţaţi să-şi îmbunătăţească felul în care îşi exprimă emoţiile interioare. Acest lucru se poate întâmpla şi fără ca bărbatul în cauză să se simtă pus într-o situaţie jenantă. Astfel, el ar trebui să accepte şi să se autoeduce să îşi asume responsabilitatea pentru exprimarea sentimentelor. Prin acest lucru ar putea astfel oferi feedback real partenerilor de viaţă, lucru care aduce o îmbunătăţire a relaţiei, prelungirea şi o mai bună calitate a acesteia. De asemenea, psihologii sunt de părere că bărbaţii trebuie să-şi exprime sentimentele pentru a-şi rezolva mai eficient problemele.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite