Cum a apărut paraşuta. O istorie de peste 4000 de ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parasuta reprezinta o panza solida, dar usoara, croita ca o umbrela, care, cuprinzand sub cupola ei un volum mare de aer, amortizeaza caderea corpurilor. Paradoxal, dar varsta parasutei depaseste cu cateva secole pe cea a aparatelor de zburat, deci inainte ca omul sa reuseasca sa se ridice in aer.

Ideea realizarii unei "umbrele" care sa permita coborarea omului de la inaltimi foarte mari este foarte veche, fiind prezenta in diverse legende si povestiri, la diferite popoare.

Astfel, intr-un vechi manuscris chinez se spune ca imparatul Sun, care a trait intre anii 2258-2208 i.Hr., a reusit sa evadeze dintr-un turn inalt, unde era tinut in captivitate, sarind cu ajutorul a doua "umbrele" mari si aterizand cu bine.

Leonardo da Vinci, parintele parasutei

Primul care a realizat schita unei parasute a fost italianul Leonardo da Vinci (1452-1519) - arhitect si pictor celebru, sculptor, inginer, scriitor, matematician si muzician, cel care a conceput, printre altele, si planurile unui aparat de zburat, asemanator cu elicopterul.

In jurul anului 1480, el a proiectat o parasuta de forma unei piramide cu baza patrata, alaturi de care a mentionat: "Daca omul are un cort de panza scrobita, larg pe fiecare latura de 12 coti si inalt tot de 12 coti, el va putea sa-si dea drumul de la orice inaltime, fara sa i se intample nimic rau".

Adrian Nicholas a testat prima dată paraşuta
 
În epoca noastra, inginerul englez Adrian Nicholas a realizat, dupa schitele concepute de marele savant italian, o parasuta, folosind unelte si materiale care existau la sfarsitul secolului al XV-lea, adica panza de canava realizata manual, material folosit si de da Vinci ca suport al picturilor sale in ulei.

Autoritatile engleze nu i-au permis lui Nicholas sa foloseasca aceasta parasuta, intrucat nu exista nici un studiu si nici o experienta care sa confirme securitatea zborului, o cadere cu astfel de parasuta fiind extrem de riscanta, mai ales in cazul unor vanturi puternice. Nicholas nu s-a lasat intimidat de embargoul autoritatilor engleze si si-a testat modelul de parasuta in Africa de Sud , unde nu exista nici un fel de interdictii legate de acest tip de zbor.

Citeşte pe Historia întreaga istorie a paraşutei
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-aparut-parasuta-o-istorie-4000-ani

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite