Cui i-e frică de Halloween?
0O adevărată industrie s-a dezvoltat în jurul sărbătorii americane care promovează groaza şi care generează profituri uriaşe.
La sfârşitul fiecărui octombrie ne pregătim pentru a fi îngroziţi. Filme, petreceri cu costume înfricoşătoare, în case bântuite, toate sunt ingrediente pentru un Halloween cât mai reuşit. Cu cât te sperii mai mult, cu atât înseamnă că te-ai distrat mai bine. Această filosofie stă la baza unei industrii uriaşe care are bazele în SUA şi ale căror începuturi au fost privite cu scepticism.
Astfel, primul magazin de produse dedicate exclusiv Halloweenului a fost deschis în anii '70, iar proprietarul acestuia, Chuck Martinez, a fost considerat un visător cu un plan de afaceri cel puţin naiv. Magician de profesie, Martinez a colaborat cu celebrul lanţ de magazine Sears şi a ajuns să-şi vândă afacerea în 1988 cu 6 milioane de dolari, o sumă uriaşă la acel moment. „Europa are carnavalurile şi balurile mascate.
Pentru americani, acest concept este cel mai apropiat de o petrecere a recoltei", a explicat omul de afaceri. De altfel, conceptul dezvoltat de acesta a fost doar începutul, vânzările de Halloween fiind estimate anul acesta la 6,89 miliarde de dolari. La acestea se adaugă anual aproape un miliard de dolari încasaţi din vânzările de bilete la filme de groază.
Femeile se sperie mai uşor decât bărbaţii
Psihologii explică de ce o industrie care promovează frica este atât de apreciată. Potrivit specialiştilor, teama stimulează producerea de adrenalină, dar cum creierul realizează că pericolul nu este unul real, corpul şi mintea se pot bucura în voie de valul de adrenalină. Totuşi, bărbaţii şi femeile se sperie diferit, ele mai tare şi mai uşor decât ei. „Urăsc filmele de groază. Mereu mă aştept să se întâmple ceva rău, stau încordată şi mi-e teamă de ce se poate întâmpla, deşi ştiu că este doar ficţiune.
Nu mă pot abţine", spune Elena Ionescu (32 de ani), angajată la o multinaţională din Capitală. Prietenul tinerei este exact opusul ei. „Eu râd de Elena când mergem la film. De fapt, de asta nici nu prea vrea să mergem la cinema, că se sperie. Preferă să se sperie acasă, unde nu o vede nimeni. La fel şi în parcurile de distracţie tematice, mă strânge atât de tare de mână, că ar fi în stare să mi-o rupă", explică Andrei Voicu (35 de ani).
Explicaţia pentru diferenţa de comportament este cât se poate de simplă, susţin specialiştii. „Are de-a face cu nivelul de aşteptare, de anticipare. Femeile au tendinţa de a anticipa mai mult, de a reacţiona mai puternic decât bărbaţii", a explicat psihologul Michael Linden. În plus, deşi este o sărbătoare pentru copii, Halloweenul este chiar mai popular în rândul adulţilor. Specialiştii spun că datorită faptului că sărbătoarea oferă o ocazie unică pentru a transpune cele mai mari temeri în abordări umoristice ale acestora, prin costume. Astfel, o celebrare înfricoşătoare, devine o petrecere amuzantă.
„Măştile terifiante, zombie, mumiile, monştrii devin mai degrabă motiv de amuzament decât de groază, de consternare. Aşa că, în această zi specială, cu canibali şi dulciuri deopotrivă, ni se oferă ocazia să râdem de ceea ce poate reprezenta cea mai ascunsă frică, de coşmarurile noastre cele mai înfricoşătoare, distanţându-ne astfel de cele mai mari temeri", explică psihologul Leon Seltzer pentru „Psychology Today".
Click pe infografie pentru a mări
Răfuieli politice
Nu doar temerile sunt înfruntate de Halloween, mai ales în SUA. Astfel, dacă o mare parte a industriei se ocupă cu monştrii şi alte vietăţi înfricoşătoare, o altă mare parte este un semnal pentru popularitatea politicienilor. Astfel, foştii preşedinţi Bill Clinton şi George Bush au fost printre cei mai îndrăgiţi politicieni în materie de costume de Halloween.

Anul acesta însă, actualul şef de la Casa Albă, Barack Obama, nu se bucură de aceeaşi trecere în rândul americanilor care preferă să se costumeze în Angry Birds sau personajele din filmul „Ştumfii". La fel de nepopulari sunt guvernatorii Sarah Palin şi Arnold Schwarzenegger. Potrivit unui sondaj citat de „The Washington Post", americanii preferă să se costumeze mai degrabă în Lady Gaga decât în Obama sau Palin. Populară este şi masca dictatorului libian Muammar Gadaffi, ucis în urmă cu două săptămâni.
O „zi de groază" importată cu bucurie
Dovlecii sculptaţi şi costumele specifice şi-au făcut loc uşor în România în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, care au văzut în Halloween un prilej de petrecere. De pildă, sâmbătă seară, pe străzile din Bucureşti sute de tineri costumaţi în vampiri sau cu măşti de fantomă se îndreptau către cele mai populare culburi din Capitală.
Chiar dacă Halloweenul se sărbătoreşte în acestă seară, proprietarii au profitat de weekend şi au organizat petreceri cu două zile mai devreme. De altfel, în SUA, aceasta este a doua sărbătoare, după Crăciun, care generează mari profituri pentru magazine, după cum arată datele oficiale. De unde vine această tradiţie însă? Halloween este o sărbătoare de origine celtică şi a început să fie răspândită în secolul al XIX-lea, datorită imigranţilor irlandezi care au ajuns în SUA.

Deşi pare o celebrare păgână, este acceptată de biserica catolică şi de cea protestantă, mai ales că numele vine de la denumirea scoţiană „All Hallows' Even", adică seara dinaintea sărbătorii tuturor sfinţilor. Ea este celebrată de americani în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări care au preluat-o această zi este trecută în calendar pe altă dată, precum 1 noiembrie, în Suedia. Istoricii susţin că numele ar putea proveni şi din irlandeza veche şi înseamnă „sfârşitul verii".
Astfel, Festivalul Samhain, din care şi-ar trage originea, celebrează sfârşitul „jumătăţii luminoase" a anului şi începutul „jumătăţii întunecate", motiv pentru care unii istorici îl consideră „Anul Nou Celtic". Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se subţiază în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Specialiştii spun că nevoia de a îndepărta spiritele rele a adus tradiţia purtatului de costume şi măşti. Astfel, cei care sărbătoresc Halloweenul se deghizează ei înşişi în spirit rău pentru a le evita.
Povestea dovleacului
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Acesta ar fi un irlandez care a păcălit Diavolul şi colindă prin lume cu un felinar făcut dintr-o gulie scobită cu un tăciune pe post de lumânare. În SUA, copiii se costumează în vrăjitori sau alte personaje, colindând pe la case. Atunci când li se deschide, ei întrebă „Trick or Treat?" - „Păcăleală sau daruri?" - echivalentul românescului „ne daţi ori nu ne daţi", cu deosebirea că, dacă nu obţin daruri, celor zgârciţi li se va juca o farsă.
6 miliarde de euro este valoarea industriei generate în jurul sărbătorii de Halloween în SUA.
Click pentru a mări
