Criza de modele naşte beizadele
0
Dispreţul faţă de muncă şi de educaţie, specific copiilor de bani gata, este copiat din ce în ce mai des ca „model de succes“. Sensul cuvântului beizadea s-a „deteriorat“ în ultimii 20 de ani, rangului înalt luându-i locul „băiatul lui tata“, un individ cu posibilităţi financiare, arogant şi needucat.
Dicţionarul explicativ al limbii române arată că beizadea înseamnă „fiu de domn; principe". Între timp, însă, termenul a căpătat un sens peiorativ, în prezent definind copilul de bani gata, în general ostentativ şi obraznic.
Înainte de Revoluţie, vreme de aproape două decenii, singurele beizadele ale României erau copiii familiei Ceauşescu. Fenomenul a luat însă amploare după 1990 - odată cu primii oameni de afaceri îmbogăţiţi peste noapte - şi s-a dezvoltat atât de mult, încât astăzi beizadeaua a devenit noul model social de succes. La această transformare a mentalităţii colective au contribuit decisiv criza de modele reale şi mediatizarea excesivă a nonvalorilor.
Schiţate de specialişti, trăsăturile generale ale beizadelei sunt lipsa de educaţie, incultura, dispreţul faţă de muncă, de lege şi de autorităţi şi, peste toate acestea, un nemărginit tupeu, cultivat de convingerea că totul i se cuvine. În cele mai multe cazuri, părinţii lor fiind foarte ocupaţi, primesc sume importante pe mână şi sunt lăsaţi de izbelişte, liberi să facă tot ce vor, inclusiv să încalce legea. În această ultimă situaţie, „are grijă tati", care intervine şi-şi scapă odrasla de ponoase. În consecinţă, copiii de bani gata nu se dezmint şi ies în evidenţă numai cu boacăne. Iar exemple sunt nenumărate.
Cu experienţă în „rele"
Ultimul caz care a provocat vâlvă în presă este cel al fraţilor Bogdan (32 de ani) şi Călin (27 de ani), copiii primarului Petru Roman din localitatea Deta (Timiş). Un scandal dintr-o noapte de beţie încheiată cu zgomote de săbii a scos la iveală acuzaţii grave: cei doi fii ai edilului sunt acum bănuiţi că au colectat taxe de protecţie şi au agresat mai multe persoane, totul sub privirile indulgente ale părintelui şi chiar ale poliţiei.
Mai cunoscută decât fraţii Roman, dar şi ea familiară cu limita dintre lege şi ilegalitate, este Natalia Mateuţ, fiica fostului fotbalist dinamovist Dorin Mateuţ. În urmă cu cinci luni, tânăra a fost implicată într-un scandal în Olanda, unde a fost reţinută împreună cu alte trei persoane pentru că ar fi încercat să-şi achite cumpărăturile cu mai multe carduri clonate. „Am plecat într-o vacanţă şi am ajuns după gratii. Eram complet debusolată, nu înţelegeam motivul pentru care aleargă poliţiştii după noi. Sunt traumatizată şi şocată", a declarat „fata lu' tata" după eliberarea din arest pentru „CanCanTV".
Alte beizadele şi-au câştigat notorietatea prin constanţa cu care se încăpăţânează să calce pe bec. De departe cel mai cunoscut este Iustin Covei, fiul judecătorului Marin Covei de la Curtea de Apel Craiova. De-a lungul „carierei" sale, băiatul de magistrat a condus fără permis, a bătut un poliţist, a provocat mai multe accidente rutiere şi scandaluri pe stradă, iar acum este cercetat pentru fraude cu carduri bancare. În consecinţă, pe numele lui Iustin Covei au fost deschise şapte dosare penale.
Sunt fiu de politician şi fac ce vreau
Nici copiii oamenilor politici n-au scăpat ocazia să se dea în stambă. Andrei Plăcintă, fiul Sorinei Plăcintă, senator PDL şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, este acuzat că, în decembrie 2010, a bătut-o cu bestialitate pe fosta lui iubită. Mai mult, tânărul ar fi călcat cu maşina în mod repetat un trecător care a încercat să intervină. Fiul de senator a ieşit de mai multe ori în evidenţă prin excentricităţile sale. De pildă, a postat pe Facebook o fotografie în care apărea urinând pe o troiţă maramureşeană, însoţită de comentariul „Asta fac eu cu Dumnezeu". În plus, Andrei Plăcintă se declară membru al „Primei Biserici Ateiste".
Un alt băiat de bani gata şi cu un tată politician de notorietate este Andrei Năstase, fiul deputatului PSD Adrian Năstase. În august 2009, tânărul a rămas fără permis de conducere, după ce a fost prins de poliţişti gonind cu 141 de kilometri pe oră pe Şoseaua Kiseleff, în „buricul" Bucureştiului. Nemulţumit de postura de pieton, tânărul a contestat sancţiunea în instanţă, argumentând apetitul pentru viteză prin faptul că era urmărit de paparazzi.
De asemenea, Honorius Prigoană, fiul omului de afaceri Silviu Prigoană, s-a ales cu dosar penal în 2008, după ce a fost prins circulând cu un Lamborghini în Bucureşti, în timp ce avea permisul suspendat. Silviu Prigoană a fost ales în 2008 deputat pe listele PDL.
"Am plecat într-o vacanţă în Olanda şi am ajuns după gratii. Eram complet debusolată, nu înţelegeam motivul pentru care aleargă poliţiştii după noi. Sunt traumatizată şi şocată."
Natalia Mateuţ
fotomodel
„O societate pervertită valoric"
Clasa socială superioară din România este în general populată de parveniţi cu venituri mari, de obicei, obţinute prin combinaţii financiare dubioase, este de părere sociologul Alfred Bulai. El adaugă că aceşti indivizi cu o educaţie deficitară şi-au umplut conturile fără să muncească o zi în viaţa lor.
„Modelul întâlnit în Occident este acela al bogătaşului care-şi angajează copiii pe funcţiile cele mai de jos în cadrul firmei, chiar dacă aceasta aparţine familiei. Tinerii deprind astfel, încă din primii ani ai tinereţii, cultul pentru munca bine făcută, pentru profesionalism şi pentru perfecţionare", explică sociologul. „La noi s-a perpetuat modelul «descurcăreţului», al celui care fentează munca şi prosperă prin înşelăciune. Iar copiii acestor indivizi - din ce în ce mai numeroşi - sunt crescuţi şi educaţi în acest spirit, definind o societate pervertită valoric", susţine Alfred Bulai.
La rândul său, medicul psihiatru Florin Tudose vorbeşte despre „o formă de manifestare a complexului puterii, putere tradusă de obicei în bani, prin care beizadelele îşi arată dispreţul faţă de ceilalţi, mai săraci şi mai puţin puternici decât ei".
Potrivit specialistului, aceşti indivizi sunt doar „băieţii lui tata - n-au vreun talent deosebit, n-au valori reale demne de admiraţia celorlalţi, au primit totul de-a gata, fără vreun efort din partea lor - aşa că îşi arată puterea terorizându-i pe cei din jurul lor.
Cinstea, considerată incompatibilă cu succesul
Potrivit unui sondaj IMAS, realizat pentru Fundaţia „Romanian Business Leaders", valorile s-au inversat pentru români. Astfel, potrivit studiului, 68% din români cred că oamenii cinstiţi nu pot avea succes în afaceri la noi în ţară. Mai mult, 73% din respondenţi sunt de părere că managerii din România sunt mai degrabă necinstiţi, iar 53% declară că nu au motive să fie mândri de ţara în care trăiesc, deşi aici s-au născut.
Viitorul: „Manelizarea generală a României"
Copiii de bani gata epatează: au maşini puternice, haine de firmă şi tratează autorităţile ca pe propriii servitori. În plus, îşi pot permite toate acestea, în pofida faptului că n-au trecut prea des pe la şcoală, nu cunosc nicio meserie şi n-au lucrat un minut în viaţa lor. Consecinţa acestei realităţi este aceea că, pentru ceilalţi, care sunt mai puţin norocoşi, beizadeaua capătă o aură a succesului. „Indivizi cu venituri mai puţin ridicate au ajuns să copieze modelele împământenite de aceste beizadele şi să-şi educe la rândul lor copiii în acest spirit al valorilor pervertite", explică sociologul Alfred Bulai.
Contextul general este şi el prielnic pentru proliferarea nonvalorii. „În România, educaţia este la pământ de mulţi ani. La fel şi mediul de afaceri, industria, agricultura - economia în general. Avem prea puţini oameni care prosperă datorită afacerilor cinstite şi foarte mulţi care se căpătuiesc din «aranjamente». În plus, avem un preşedinte care recunoaşte cu orice prilej că nu i-a plăcut şcoala şi un ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care declară că, dacă ar mai avea 18 ani, ar pleca din ţară. Cu astfel de mentalităţi, România nu se va dezvolta niciodată. Uitaţi-vă în jur: ţările care au investit masiv în Educaţie sunt pe primele locuri în lume", adaugă Alfred Bulai. Concluzia finală o trage, cu amărăciune, psihiatrul Florin Tudose: „Asistăm la o manelizare generală."
"Indivizi cu venituri mai puţin ridicate au ajuns să copieze modelele împământenite de aceste beizadele şi să-şi educe la rândul lor copiii în acest spirit al valorilor pervertite."
Alfred Bulai
sociolog