Credem că suntem deştepţi, dar leneşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apucăturile proaste ale românilor strică imaginea noastră peste hotare
Apucăturile proaste ale românilor strică imaginea noastră peste hotare

Studiile au arătat că românii au tendinţa de a face aprecieri mai degrabă negative la adresa lor, la fel ca şi popoarele care intră în contact cu aceştia.

Astfel, potrivit celor mai noi cercetări în domeniu realizate de compania Mercury Research, românii se simt împovăraţi de viaţa grea şi de lupta pentru supravieţuire. Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46%) şi-au însuşit trăsături negative, iar 33% au făcut aprecieri pozitive. Calităţile cel mai des menţionate au fost hărnicia, optimismul şi inteligenţa, în timp ce 8% asociază românii cu necinstea. Ospitalitatea, considerată de mulţi ca fiind principala caracteristică a poporului nostru, este menţionată în realitate de doar 3% din participanţii la studiu.

Prietenoşi, dar „de nesupus"

Potrivit unei dezbateri găzduite de adevarul.ro, cititorii cred despre români că sunt adaptabili, isteţi şi că au simţul umorului. Totuşi, ei consideră că părerea străinilor este influenţată de faptele pe care le săvârşesc unii conaţionali peste hotare. Studiile confirmă acest lucru. De pildă, potrivit datelor Mercury Research, spaniolii asociază România cu săracia şi mizeria (21%), cu delincvenţa (9%) şi cu ţiganii (5%).

„Cred că românii sunt primitori, prietenoşi, sinceri şi deştepţi. Din păcate, suntem lăudăroşi şi ne criticăm unii pe alţii. Şi dacă te critici singur, ce or să facă alţii?", a comentat Ted pe adevarul.ro. Pe de altă parte, cititorii „Adevărul" consideră că poporul nostru ar trebui să înveţe din greşeli, şansa de schimbare stând în puterea fiecăruia. „Suntem în esenţă supravieţuitori şi de nesupus. Avem calităţile şi defectele străbunilor: curajul, dreptatea, omenia, dârzenia, dar şi dezbinarea, fatalismul şi înclinarea spre plăcerile vieţii. Convieţuirea cu alte popoare ne-au adus frumuseţea femeilor, ascuţimea minţii, adaptabilitatea, simţul umorului, dar şi nesupunerea, suspiciunea şi oportunismul. Să fim mândri, cinstiţi şi uniţi, să ne îndreptăm defectele şi să ne pese mai puţin cum ne văd alţii. La mulţi ani, români!", a spus Nicu pe site-ul adevarul.ro.

„Ne-am însuşit unele clişee"

Specialiştii în consultanţă consideră că românii alimentează părerile negative pe care le au europenii despre ei. „Stereotipurile sunt modalităţi de simplificare a reprezentărilor schematice, rudimentare, însă coagulate în jurul unui miez de adevăr. Din păcate pentru noi, ne-am însuşit unele dintre clişee, am convieţuit cu ele şi ­n-am luptat prea mult pentru a le diminua puterea. Unele au ajuns să nu ne mai deranjeze, iar pe altele le resimţim ca pe un puternic stigmat", a explicat Mihaela Rădulescu, brand consultant la Brandient.

Dintre clişeele pozitive, ea le menţionează pe cele legate de proverbiala noastră ospitalitate, pe cele legate de sportivii cu care ne mândrim - Hagi, Nadia Comăneci -, dar aduce aminte şi de Ceauşescu, de Dracula, de femeile frumoase şi de ţara pitorească: „Cu aceste valori ne legitimăm în faţa lumii".

Pro

Ne lăudăm că suntem

- Harnici
- Optimişti
- Inteligenţi
- Ospitalieri
- Adaptabili

Contra

Dar suntem şi

- Leneşi
- Săraci
- Corupţi
- Invidioşi
- Snobi

Cum să ne „vindem" mai bine

Specialiştii în consultanţă şi comunicare consideră că România ar putea avea o imagine mai bună dacă s-ar respecta antreprenorii, s-ar recompensa talentele autentice, s-ar preţui valorile şi atunci când sunt în viaţă. Mai mult, românii ar trebui să înveţe să se implice în viaţa socială, să facă fapte bune gândindu-se la comunitate, nu doar la binele lor imediat. „Suntem o naţie cu apetenţă speculativă, mioritică, letargic-filosofică, iar activismul de orice fel nu e în ADN-ul nostru. Trebuie să  facem un singur lucru salvator: să «facem» lucruri, în loc să le dezbatem, şi să muncim în interes comun. Prin asta am face «branding de ţară» şi răsplata n-ar întârzia să apară", susţine specialista Mihaela Rădulescu.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite