Conexiunea wireless, posibil pericol pentru fertilitatea masculină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi români au acces la internet prin modem mobil
Tot mai mulţi români au acces la internet prin modem mobil

Cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare: conexiunea wireless de pe laptopuri poate afecta calitatea spermei. Conform acestora, spermatozoizii expuşi nu au mai fost capabili să înoate la fel de bine şi s-au descoperit schimbări semnificative în codul genetic pe care îl purtau aceştia.

Testele, realizate de o echipă formată din oameni de ştiinţă argentinieni şi americani, au dezvoltat un sistem de comparaţie. Astfel, sperma a fost pusă în două vase, iar acestea au fost supuse unor condiţii diferite. Primul vas a fost pus lângă un laptop care avea conexiunea wi-fi activată, iar celalălalt vas a fost pus pe o masă goală.

După patru ore de expunere, mostrele de spermă au fost supuse unor analize şi rezultatele au fost clare. Vasul care a stat lângă laptop avea o spermă mult mai puţin fertilă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au putut spune cu certitudine că a fost vina conexiunii wireless, pentru că şi căldura dispozitivului poate afecta sămânţa.

Căldura, factor suplimentar

Doctorul Allan Pacey, un expert britanic în fertilitate, a declarat că rezultatele trebuie privite cu precauţie. „Sperma ejaculată este foarte sensibilă la factorii de mediu din afara corpului, deoarece nu mai sunt protejate de celule, ţesut sau fluide. Nu putem spune că acest studiu este concludent, deoarece sperma a stat în afara corpului, expusă la căldură".

Cu toate acestea, doctorii au avertizat asupra faptului că bărbaţii ar trebui să fie precauţi al modul cum ţin laptopurile şi să nu stea cu ele pe picioare foarte multe ore. „Ştim din alte studii că laptopurile pot fi foarte fierbinţi, iar încălzirea testiculelor poate scădea calitatea spermei", a mai declarat doctorul Pacey.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite