Computerul care va prezice viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a oferit 900 de milioane de euro pentru realizarea unui calculator care să funcţioneze ca o inteligenţă artificială capabilă să anticipeze crize financiare sau epidemii.

Cercetătorii europeni pregătesc un proiect gigant care ar putea analiza şi face predicţii legate de crizele financiare şi epidemiile care pot apărea în anii viitori. Numit „Living Earth Simulator Project" - Proiectul de simulare a vieţii pe Pământ -, supercomputerul ar putea „simula orice de pe planetă, folosind orice informaţie, de la mesaje pe Twitter până la statistici guvernamentale, oferind hărţi asupra tendinţelor sociale, anticipând viitoare crize", după cum spun cei care au venit cu ideea.

Sistemul se bazează pe un termen din fizică: „Accelerator de înţelepciune". Astfel, acesta va reuni diverse ştiinţe pentru a produce datele în acelaşi fel în care un accelerator de particule adună atomii. Ideal ar fi ca ecosistemele economice să poată fi analizate exact pentru a descoperi un model viabil. Unul dintre oamenii de ştiinţă din spatele proiectului este profesorul german Dirk Helbing, de la Institutul Federal pentru Tehnologie din Elveţia. Acesta a precizat că ideea poate fi considerată „sistemul nervos al planetei", în timp ce academicienii îl consideră o alternativă la modelele economice actuale, care sunt „expirate", după cum relatează presa britanică.

Finanţare din partea comisiei europene

Printre susţinătorii ideii se află şi Comisia Europeană, care a oferit o finanţare de 900 de milioane de euro pentru proiectul care are termen de finalizare anul 2022. În plus, 30 de centre de studii asupra calculatoarelor şi-au oferit suportul pentru a realiza maşinăria complexă. În următorii ani, consorţiul FutureICT, care a lansat ideea, va fi ajutat şi de specialiştii de la universităţile britanice Oxford, Cambridge sau Edinburgh.

Cu ajutorul computerului, oamenii de ştiinţă încearcă să elimine influenţa umană asupra sistemelor economice din întreaga lume. „Majoritatea problemelor pe care le avem astăzi, instabilităţile sociale şi economice, războaie, epidemii, au o legătură directă cu atitudinea oamenilor. Cu toate acestea, considerăm că există o lipsă de înţelegere asupra modului în care funcţionează societatea şi economia", a mai spus Dirk Helbing.

„Realitatea poate fi prea complexă"

Nu toată lumea ştiinţifică susţine însă proiectul, iar criticii au reacţionat la anunţul finanţării extrem de mari din partea Uniunii Europene. Un profesor de la Şcoala de Economie de la Londra a replicat că, „în prezent, noi nici măcar nu putem să facem prognoze meteo pentru mai mult de câteva zile. Complexitatea lumii este pur şi simplu prea mare". De asemenea, profesorul Iain Begg susţine că domeniul studiilor sociale este şi mai greu de analizat, deoarece „tendinţele sociale sunt mult prea complexe şi se schimbă în timp. Cred că nici supercomputerele nu pot avea o imagine clară asupra acestui subiect".

Deşi critici există, iar momentan totul este în stadiu de proiect, supercomputerul ar putea transforma în realitate visul scriitorului Douglas Adams din romanul „Ghidul autostopistului galatic". În roman se vorbea despre calculatorul Deep Thought, care a petrecut 7,5 milioane de ani încercând să găsească sensul vieţii şi al universului.

Supercalculator gata în 2013

Un laborator din SUA a anunţat la mijlocul lui octombrie că va construi cel mai puternic calculator din lume. Supercomputerul va avea 18.000 de cipuri grafice produse de Nvidia, fiecare conţinând 512 nuclee. Laboratorul „Oak Right" a lansat proiectul pentru a simula schimbările climatice cu exactitate. Calculatorul, care va fi terminat în 2013, va fi capabil să facă 2,3 miliarde de operaţii pe secundă. Dimensiunile lui sunt impresionante: ocupă o întreagă hală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite