Codul manierelor elegante în pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manierele elegante sunt un factor decisiv în succesul unei relaţii
Manierele elegante sunt un factor decisiv în succesul unei relaţii

Să împarţi patul cu cineva nu este doar o plăcere, ci şi o potenţială problemă pentru un cuplu. Mai ales când unuia dintre parteneri îi lipsesc empatia şi bunul-simţ.

Codul bunelor maniere trebuie ştiut şi respectat în orice clipă, chiar şi, sau mai ales, în intimitatea dormitorului. În secolul trecut era, într-adevăr, de neconceput, ca manierele în pat să fie „reglementate" printr-un cod, însă acestea existau chiar şi atunci. În prezent, s-a trecut peste această pudoare şi au apărut suficiente „manuale" care explică în amănunt ce este permis şi ce nu în dormitor, ce „se cade" şi ce este interzis.

Un exemplu este „Ghidul manierelor elegante în secolul al XXI-lea" al scriitoarei Mary Mitchell (SUA). „Când dorinţa vă este satisfăcută şi partenerul îşi dă toată silinţa să vă facă să vă simţiţi bine, nu staţi ca şi când aţi fi o bucată de şuncă pusă la afumat, ci răspundeţi-i cu aceeaşi drăgălăşenie, ca să-l faceţi să se simtă apreciat, spuneţi ceva, scoateţi un sunet care să-i arate că sunteţi fericit(ă)", explică Mitchell.

Este adevărat că sexul înseamnă relaxare, adrenalină, renunţare la prejudecăţi, însă, în acelaşi timp, atmosfera poate fi stricată definitiv dacă unuia dintre parteneri îi lipsesc bunele maniere. Experţii în astfel de situaţii, citaţi de publicaţia „The Times of India" şi de la AskMen.com au alcătuit un top al celor mai iritante probleme de acest fel, dar şi cum pot fi acestea rezolvate, cu eleganţă. Alături de acestea, şi sexologi românii au mai adăugat câteva norme elementare de bun-simţ pe care orice partener ar trebui să le respecte, inspirate din problemele semnalate de pacienţi.

Decorul dormitorului

E dificil dacă cei doi nu au gusturi comune, el fiind adeptul stilului minimalist, iar ea mai degrabă o romantică incurabilă care păstrează suvenire din toate călătoriile sau fotografii cu toţi membrii familiei pe pereţi. „Fosta mea prietenă păstra în dormitor toţi ursuleţii pe care i-a primit ea vreodată. Nu erau puţini, vreo 50! La început mi s-a părut drăgălaş, dar apoi devenea din ce în ce mai ciudat să facem dragoste printre animăluţe de pluş. Mă simţeam ca într-un film de groază", povesteşte Alexandru Ionescu (23 de ani), din Bucureşti.

Soluţia: Negociere în limite rezonabile. Renunţarea la restricţii este acceptabilă, dar inacceptabil este să fii privit de părinţii partenerei în momentele cele mai fierbinţi.

Anumite dorinţe în timpul sexului

Este considerată o grosolănie, atât din partea bărbatului, cât şi a femeii, să solicite o partidă de sex oral împingând capul partenerului către zona intimă. „Un fost iubit a îndrăznit în timpul unei partide de sex să mă împingă către zona intimă. Nu a făcut-o nici măcar gentil, ci cu brutalitate, ca şi cum ar fi fost la bordel! M-am îmbrăcat şi am plecat imediat", spune Irina Pop (31 de ani), din Bucureşti.

Soluţia: Comunicarea. Indiferent ce doreşte unul dintre parteneri în dormitor, important este ca amândoi să discute despre acest lucru. Nimic nu este interzis, dar, în acelaşi timp, nici nu poate fi obligatoriu.

Matinal sau pasăre de noapte

O relaţie în care cei doi au obiceiuri de somn diferite este una supusă încercărilor, mai ales când el vrea să stingă lumina, iar ea abia a început să urmărească un film.

Soluţia: Compromisul. Stabilirea unei ore de culcare este ideală, însă, atunci când nu este posibil, partenerul pasăre de noapte ar trebui să fie cât mai discret: să citească la lumina unei lămpi de citit sau să se uite la un televizor aflat în altă cameră.

Igiena

Respiraţia urât mirositoare, flatulenţa, lipsa de igienă a zonei intime, mirosul de transpiraţie, toate acestea alungă cheful pentru sex şi îl fac pe partenerul suferind să se gândească bine dacă relaţia merită păstrată.

„Am cunoscut un tip extrem de inteligent şi de drăguţ, cu care, inevitabil, am ajuns în dormitor. Am fost şocată să văd că îşi schimba lenjeria intimă la câteva zile, lucru de altfel uşor de sesizat în pat. Am fugit mâncând pământul, mi s-a părut dezgustător. Când i-am spus de ce, la insistenţele lui, mi-a spus că sunt prost-crescută. Tot eu!", spune Maria Ionescu (25 de ani), din Bucureşti.

Soluţia: Cei şapte ani de acasă. Este greu de deschis subiectul igienei intime, însă nu imposibil. Când partenerului, indiferent de sex, îi lipsesc cei şapte ani de acasă, atunci există puţine soluţii: comunicare şi adaptarea celui aflat în offsaid sau despărţirea. Nimeni nu doreşte să trăiască cu un sconcs.

Alte „distracţii"

Telefonul, televizorul şi ceasul ar trebui interzise în dormitor, mulţi plângându-se de partenerii care, pur şi simplu, nu se pot abţine să răspundă la un SMS sau întrerup partida de sex pentru a urmări un gol al echipei favorite. Este considerat un gest de o impoliteţe fără margini, aici fiind inclus şi verificatul ceasului. Cum o partidă de sex nu este o probă de Olimpiadă, astfel de obiceiuri nu fac decât să distrugă atmosfera fierbinte.

Soluţia: Interzicerea totală. Televizorul trebuie să stea închis sau cel mult pe un canal de muzică, telefonul pe silent sau în altă cameră, iar ceasul, cât mai departe de ochii curiosului.

Sexul sălbatic

Deşi multe filme promovează scene incendiare în care partenerii îşi smulg, la propriu, hainele unul altuia, acest lucru nu este la fel de excitant în viaţa reală. Mai ales în condiţiile în care o lenjerie de calitate sau o cămaşă de firmă costă peste 150 de lei. „Una dintre iubitele mele cele mai pasionale mi-a rupt vreo trei cămăşi. Am renunţat la ea după ce, deşi îi spusesem că trebuie să merg la o şedinţă a doua zi, nu s-a potolit şi mi-a făcut-o praf şi pe a patra. Îmi venea să o strâng de gât!", povesteşte Marius Matei (27 de ani), din Bucureşti.

Soluţia: Metode alternative. Bunele maniere cer ca partenerul luat de val să înlocuiască garderoba celui păgubit, iar data viitoare să se gândească la metode mai puţin destructive de incitare şi de exteriorizare, cum ar fi gemete, vorbe „murdare" şoptite la urechea partenerului sau orice îi mai face pe cei doi să vibreze.

Problemele erectile şi mimarea orgasmului

Simularea orgasmului denotă proaste maniere, ca de altfel jucarea unui teatru ieftin în orice situaţie. Este inacceptabil un zâmbet fals şi o expresie rigidă.

Soluţia: Empatia. Ejacularea precoce sau absenţa orgasmului nu mai sunt subiecte tabu în cuplul modern, prin urmare puteţi discuta despre orice. Ea poate spune „a fost minunat, cu toate că n-am terminat de data aceasta", fără să-şi jignească partenerul.

Negocierea afecţiunii

Este adevărat că uneori o partidă de sex poate fi atât de bună, încât unul dintre parteneri, de obicei bărbatul, se concentrează pe propria persoană, uitând de femeia care tocmai l-a făcut să se simtă atât de bine.

Soluţia: Compromisul. Înainte de a adormi, este bine ca el să-şi îmbrăţişeze iubita, fie şi doar pentru câteva minute, să-i şoptească ceva afectuos la ureche. În aceste condiţii, ea nu va fi deranjată că el va dori apoi să adoarmă separat. 

Sforăitul sau foiala

Aceste probleme pot apărea la oricare dintre cei doi parteneri şi fac parte din lucrurile atât de enervante, încât provoacă adevărate crize de isterie. Mai rău este că şi dimineaţa va fi compromisă de un somn agitat.

Soluţia: Fără exagerări. Cel care se ştie „sforăitor" profesionist trebuie să-şi procure din timp benzi nazale care să amelioreze problema, pentru a nu-şi goni partenerul încă de la prima noapte petrecută împreună. De asemenea, cel aflat „în suferinţă" îşi poate procura dopuri pentru urechi sau să încerce să adoarmă cu o muzică liniştitoare. În ceea ce priveşte foiala în pat, este suficientă achiziţionarea unui pat mai mare, astfel încât niciunul dintre cei doi să nu fie deranjat. În orice caz, recomandă specialiştii, problema trebuie adoptată cu umor, fără ca vreunul să creadă despre celălalt că este prea pretenţios.

Discuţiile despre relaţiile anterioare

Fostele iubite sau foştii iubiţi rămân de multe ori în viaţa noastră mai mult decât este necesar sau am dori. Un gest, un sărut sau un parfum poate trezi amintiri plăcute sau neplăcute şi astfel poate apărea dorinţa de a vorbi despre persoana respectivă. Este însă de prost-gust orice discuţie despre acest subiect, mai ales în pat.

„La început, iubitul meu îmi spunea că fosta lui prietenă era mai slabă, că nu avea celulită, fără să facă o aluzie directă la mine. I-am spus că este mitocan şi să se ducă înapoi la ea, dacă îi plăcea atât de mult. Şi-a cerut scuze, mi-a explicat că era doar frumoasă, dar rece şi nu foarte isteaţă, iar comparaţiile erau un fel de a conştientiza alegerea bună pe care a făcut-o cu mine. A fost nevoie de multe flori şi complimente ca să-l iert, dar acum suntem logodiţi", spune Ionela Vasiliu (30 de ani), din Bucureşti.

Soluţia: Tăcerea. Este foarte simplu, spun specialiştii. Oricât ar dori unul dintre parteneri să compare performanţele sexuale ale celui de lângă el cu ale ex-ului, ar trebui să se abţină. Dincolo de faptul că este nepoliticoasă comparaţia însăşi, foştii trebuie să rămână foşti. Cuplul trebuie să fie conştient că există suficientă atracţie şi compatibilitate dacă a ajuns în dormitor, prin urmare nu este nevoie ca în pat să mai apară şi o a treia persoană, fie doar teoretic.

Sexologii concluzionează că bunele maniere ţin în primul rând de bunul-simţ al fiecăruia, însă este nevoie de puţină empatie pentru a conştientiza că un anumit comportament poate dăuna relaţiei şi poate jigni. În caz contrar, despre protagoniştii unor situaţii asemănătoare celor de mai sus se va vorbi mereu la trecut.

"La început, iubitul meu îmi spunea că fosta lui prietenă era mai slabă, că nu avea celulită, fără să facă o aluzie directă la mine. I-am spus că este mitocan şi să se ducă înapoi la ea, dacă îi plăcea atât de mult.''
Ionela Vasiliu 30 de ani, Bucureşti

"Am fost şocată să văd că noul meu iubit  îşi schimba lenjeria intimă la câteva zile, lucru de altfel uşor de sesizat în pat. Am fugit mâncând pământul, mi s-a părut dezgustător.''
Maria Ionescu 25 de ani, Bucureşti

"Am renunţat la o iubită după ce, deşi îi spusesem că trebuie să merg la o şedinţă a doua zi, nu s-a potolit şi mi-a făcut praf cămaşa. Era a patra. ''
Marius Matei 27 de ani, Bucureşti

"Când dorinţa vă este satisfăcută şi partenerul îşi dă toată silinţa să vă facă să vă simţiţi bine, nu staţi ca şi când aţi fi o bucată de şuncă pusă la afumat.''
Mary Mitchell scriitoare, SUA

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite