Cine are nevoie de Ziua Îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile trebuie să înveţe să nu-şi manifeste în exces dragostea
Femeile trebuie să înveţe să nu-şi manifeste în exces dragostea

Sărbătoarea Sfântului Valentin aduce în prim-plan o controversă veche deja de aproape două decenii: este nevoie de o zi în care să-ţi arăţi dragostea sau simbolul iubirii a fost stins de comercial şi de kitsch?

Lăsând la o parte mai vechea dispută privind oportunitatea de a marca o sărbătoare de import în dauna mai neaoşului Dragobete, pentru mulţi, Sfântul Valentin a devenit o zi greu de suportat din pricina avalanşei de inimioare roşii şi ursuleţi de pluş în culori improbabile, pe care, dacă nu îi cumperi, înseamnă că eşti complet lipsit de sentimente. Dacă este să te iei după comercianţi, toată lumea este obligată să participe la această sărbătoare, însă cui îi este cu adevărat adresată această zi?

„Teoretic, sărbătoarea se adresează cuplurilor care trăiesc din plin fiorii pasiunii, ori tocmai aceştia nu au nevoie de o zi specială pentru a-şi arăta sentimentele", observă profesorul american Mark D. White. În opinia acestuia, tinerii îndrăgostiţi sunt exact aceia care fac oricum abuz de mici gesturi şi daruri romantice pentru a-şi manifesta dragostea. „Pentru doi tineri care-şi fac zilnic declaraţii de iubire, îşi lasă bileţele şi mesaje amoroase şi ies tot timpul în oraş, ce nevoie mai este de o zi anume în care să-şi ofere alte nimicuri cu valoare sentimentală?", se întreabă White, într-un comentariu publicat de „Psychology Today".

La fel stau lucrurile şi în cazul cuplurilor care au deja ceva vechime, fie că sunt căsătorite sau nu. Partenerii au propriile date de marcat: ziua în care s-au cunoscut, momentul în care şi-au spus prima oară „te iubesc" sau ziua cununiei. Sunt date obligatorii în calendarul acestora, prilej pentru o sărbătoare privată a propriei relaţii.

O altă categorie este aceea a relaţiilor marcate deja de trecerea timpului, în care romantismul s-a dus de multă vreme. Şi acestea au propriile aniversări, a căror sărbătorire este înecată în rutină şi transformată într-un schimb formal de daruri simbolice ori într-un prilej de scandal în caz că nefericitul uită data cununiei şi nu se prezintă acasă măcar cu un buchet de flori. Sigur, pentru aceştia, sărbătoarea iubirii ar fi o ocazie pentru a reaprinde flacăra pasiunii, însă sunt şanse mari ca Sf. Valentin să treacă neobservat, fără a tulbura în vreun fel monotonia relaţiei.

Sărbătoarea aspiranţilor

Paradoxal, susţin psihologii americani, cei care profită cel mai mult de pe urma acestei sărbători a iubirii sunt cei care nu au o relaţie adevărată de dragoste. Cei mai dornici să marcheze data de 14 februarie sunt cei aflaţi într-o relaţie nedefinită, interesantă, dar nu suficient de închegată încât să o afişeze, de exemplu, pe Facebook. Astfel, un bărbat care a ieşit de mai multe ori cu o femeie, dar nu a ajuns încă la mult dorita fază a intimităţii, va face tot ce-i stă în putinţă pentru a izbândi acest lucru graţie nevinovatului sfânt, uns responsabil cu problemele sentimentale ale omenirii.

Click pentru a afla mai multe detalii despre Sf. Valentin



„Asediul începe cu un telefon dimineaţa, mesaje cu subînţeles pe parcursul zilei, cină romantică şi nelipsitul cadou cu inimioare. După o astfel de prezentare impecabilă, bărbatul va fi tot mai îndrăzneţ în tentativele sale de a ajunge în pat. Dacă fata cedează, cu atât mai bine, iar dacă nu, el oricum nu pierde nimic, putând să pună insistenţele sale pe seama euforiei generate de sărbătoarea iubirii", a împărtăşit din propria experienţă Sorin (32 de ani), inginer în Capitală. 

La fel de nerăbdători să profite de atmosfera încărcată de feromoni sunt şi aceia care trăiesc o dragoste nemărturisită. Este momentul oportun pentru a-i oferi persoanei după care tânjesc o felicitare sau o cutie de bomboane în formă de inimă. În altă zi a anului, mulţi s-ar jena să facă astfel de gesturi, ştiind că riscă să se facă de râs dacă sentimentele nu sunt împărtăşite, dar de Sf. Valentin astfel de declaraţii sunt permise, iar şansele ca răspunsul să fie favorabil sunt mai mari.

Românii, americani şi nu prea

Interesul românilor pentru sărbătoarea de pe 14 februarie variază în funcţie de vârstă. Printre cei trecuţi de 40 de ani sunt puţini cei care se bucură de această zi, pentru că nu au crescut în spiritul ei. Este o generaţie pentru care declaraţiile de iubire se făceau de 1 martie, iar fetele se mândreau să-şi atârne în piept micile daruri primite. Băieţii de dinainte de Revoluţie aveau o scară foarte riguroasă a valorilor şi alegeau cele mai frumoase mărţişoare pentru fetele pe care le plăceau, iar celorlalte le împărţeau tinichele obişnuite.

Cei la care data de 14 februarie a prins cel mai bine sunt cei care în anii '90 erau abia la vârsta adolescenţei şi au „îmbrăţişat" cu mare bucurie o sărbătoare venită de peste ocean. Chiar dacă sunt astăzi maturi, pentru ei, Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare cu care au crescut şi s-au obişnuit.

infografie

În schimb, printre adolescenţii şi tinerii de azi, sentimentele sunt împărţite. Unii se străduiesc să marcheze cumva sărbătoarea, dar sunt mulţi cei care-şi manifestă revolta specifică vârstei ignorând în mod programat această dată. Este vorba de o nouă generaţie care preferă să-şi arate sentimentele anunţând pe Facebook că sunt „într-o relaţie cu X", iar eventualele declaraţii de iubire se fac şi ele în mediul virtual.

„Nu" dragostei la comandă

Chiar şi aşa, unii recunosc că se simt pe un teren minat pentru că este greu de ştiut ce aşteaptă fata pe care o placi. „Cu actuala mea prietenă sunt împreună doar de patru luni, aşa că este primul SfântValentin pe care îl facem împreună", spune Mihai (20 de ani), student la ASE.

„Eu i-am spus din timp că nu suport sărbători d-astea artificiale, dar nu sunt sigur că ea acceptă punctul meu de vedere, aşa că o să merg pe o variantă de compromis. Sigur nu o să-i iau iubitei mele nici ciocolăţele, nici vreun pluş, dar cred că o să-i iau măcar nişte flori, ca să nu creadă că sunt un nesimţit", conchide tânărul.

"Pentru doi tineri care-şi fac zilnic declaraţii de iubire, ce nevoie mai este de o zi anume în care să-şi ofere alte nimicuri cu valoare sentimentală?''
Mark D. White psiholog american

Ziua iubirii de profit

Reflectând disperarea industriei de profil de a atrage cât mai mulţi bani, reputatul cotidian american „The Wall Street Journal" scria anul trecut că Ziua Îndrăgostiţilor este o ocazie pentru a face cadouri nu doar persoanei iubite, ci şi altor apropiaţi. Cel puţin aşa a arătat un studiu comandat de o companie producătoare de ciocolată. Astfel, mai nou, sărbătoarea îi include şi pe copii, rude şi prieteni, aşa că, dacă nu te aliniezi noului trend, nu eşti „o persoană sofisticată". În aceste condiţii, nu este de mirare că Sf. Valentin este pe locul doi după Crăciun, din punct de vedere al sumelor cheltuite pe cadouri, iar în viitorul nu prea îndepărtat se va impune să oferi daruri de Ziua Îndrăgostiţilor şi bunicilor sau partenerilor de afaceri.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Idei originale

Aceia care vor petrece de 14 februarie au la dispoziţie o mulţime de mijloace de a evada din banalitatea impusă de marile magazine. Iată câteva sfaturi oferite de un site de întâlniri din SUA:
- Nu rămâne peste program, pentru că rişti să stai mai mult decât ţi-ai propus şi seara va fi ratată.
- Dacă vrei să o duci la localul preferat, fă rezervări din timp. S-ar putea să fie mulţi alţi bărbaţi care au avut aceeaşi idee.
- Evită cadourile banale şi cumpără ceva din timp. l    E o mare diferenţă între bomboanele luate de la magazinul din colţ şi nişte cercei.
- Cumpără florile care-i plac ei, nu neapărat trandafiri roşii.
- Dacă trebuie să fie şi inimioare în poveste, nu opta pentru cele de la tarabă. Poţi să-i desenezi o inimă pe oglinda aburită de la baie, pe zăpada din faţa casei sau poţi decupa o pizza în această formă.
- Dacă nu eşti sigur că vrei să-ţi petreci restul vieţii alături de ea, evită un inel drept cadou.

Bărbaţii şi fuga lor de romantism

Un „te iubesc“ spus la cafeaua de dimineaţă rezolvă multe probleme de cuplu Foto: shutterstoc

Revolta împotriva unei sărbători artificiale, în opinia multora, nu trebuie folosită drept motiv pentru a te declara împotriva romantismului în general. „Există printre bărbaţi noţiunea că micile gesturi romantice te descalifică pentru că sunt prea feminine şi-ţi ştirbesc alura de mascul alfa", afirmă psihologul Elena Scarlat. În opinia acesteia, „romantismul este o stare naturală pentru femei, la adăpostul căreia îşi găsesc împlinirea propriei feminităţi".

Din această diferenţă de apreciere a importanţei gesturilor romantice pot apărea o mulţime de probleme în cuplu, femeia lipsită de dovezi explicite ale iubirii având tendinţa de a se simţi neglijată. „Problema nu este că bărbaţii resping propriu-zis romantismul, dar sunt (auto)educaţi să-şi reprime sau să-şi ascundă tumultul sufletesc şi sentimentele", explică specialistul citat. Femeile care se confruntă cu astfel de probleme, spune aceasta, trebuie să ştie că nu prin certuri şi reproşuri îşi vor determina partenerul să fie mai afectuos, ci prin puterea exemplului, prin manifestarea fără rezerve, dar şi fără excese a propriilor sentimente.

Gesturi de iubire

Pasiunea în cuplu se întreţine nu prin dovezi ritualice de iubire cu ocazia sărbătorilor, ci prin atenţia zilnică faţă de partener. Nu este nevoie de buchete de flori şi mese la restaurant pentru a-i arăta celei de lângă tine cât o iubeşti, deşi, sigur, şi acestea sunt binevenite, este de părere scriitorul american Gregory Godek, autorul volumului „1001 de feluri de a fi romantic". Dragostea romantică se poate manifesta printr-o mulţime de gesturi simple, care nu costă nimic, dar îi arată partenerei că este mai mult decât persoana care îţi calcă o cămaşă.

Pentru o bună funcţionare a relaţiei este suficient să-i faci partenerei un mic compliment în fiecare zi. De asemenea, este bine să vorbiţi de mai multe ori în cursul zilei, iar seara să petreceţi măcar 20 de minute împreună discutând despre altceva decât plata facturilor şi necazurile cu şeful. Nu uitaţi să-i mulţumiţi pentru ceva, fie şi pentru cafeaua de dimineaţă şi să-i spuneţi „te iubesc".

Acestor dovezi zilnice de iubire li se pot adăuga şi alte gesturi speciale, cum ar fi acela de a-i aduce măcar o dată pe săptămână un mic dar neaşteptat. Evident, nu trebuie să lipsească sexul, autorul american subliniind că se referă la o seară cu adevărat pasională, nu o banală partidă de amor, cu urechile ciulite la ştirile sportive.

Un „te iubesc“ spus la cafeaua de dimineaţă rezolvă multe probleme de cuplu p Foto: shutterstock
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite