Cinci ponturi pentru a te proteja pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Majoritatea aplicaţiilor de internet accesează datele private ale utilizatorilor. Există însă şi modalităţi prin care putem rămâne anonimi.

Libertatea pe internet este ameninţată permanent de diferite legi şi de către marile firme din domeniul IT, care vor să pună mâna pe informaţiile private ale utilizatorilor. Deseori, acestea sunt folosite pentru optimizarea maşinăriei publicitare din spatele fiecărei platforme online. Există două soluţii pentru a ne apăra: acceptăm faptul că informaţiile sunt publice sau folosim programe sau site-uri pentru protecţie, scrie ediţia online a revistei „Time".

1. PrivacyScore este o asemenea platformă. Site-ul nu interzice aplicaţiilor sau programelor să preia informaţiile personale, ci oferă analize asupra protecţiei datelor. Fiecare reţea de socializare are un scor bazat pe respectarea intimităţii utilizatorilor şi a modului cum aceasta foloseşte datele colectate. De exemplu, poţi afla dacă o aplicaţie oferă informaţiile primite altor companii şi ce se întâmplă cu acestea.

2. Disconnect este o suită de extensii pentru browserul de internet, care împiedică terţii să urmărească utilizatorul în mediul virtual şi să colecteze date despre activitatea acestuia. Disconnect poate funcţiona pe Google Chrome, Mozilla Firefox sau Safari de la Apple şi oferă posibilitatea de a vedea cu exactitate site-urile care sunt „pe urma" utilizatorului.

3. Cocoon este o extensie de browser care redirecţionează utilizatorul către un server de tip proxy (intermediar între conexiunea noastră de internet şi site-ul accesat, n.r.). Mesajele spam şi viruşii nu-l vor mai urmări astfel pe utilizator. Există şi o variantă pentru iPhone şi iPad, disponibilă la preţul de 3 euro.

4. LBE Privacy Guard este o aplicaţie pentru telefoanele cu Android. Deşi programele pentru acest sistem de operare îşi listează „indulgenţele" pe care le cer de la utilizator, Privacy Guard monitorizează fiecare proces şi anunţă utilizatorul dacă mesajele text, datele GPS-ului sau lista de apeluri au fost accesate.

5. Tor nu este doar un produs, este o adevărată „armată" care te protejează şi te transformă într-un anonim. Pe calculatoare şi laptopuri există Tor Browser Bundle, care redirecţionează traficul pe servere anonime. Pentru iPhone şi iPad există browserul Onion, iar pentru Android este disponibilă aplicaţia Orbot.

Cum să te fereşti de probleme pe reţelele sociale

- Verifică-ţi setările! Uită-te cum arată pagina ta atunci când o văd alţi prieteni.
- Protejează-ţi informaţiile! Alege cui să arăţi anumite lucruri. Mii de oameni au acces la profilul tău dacă el poate fi văzut și de prietenii prietenilor tăi.
- Află ce nu poţi proteja! Numele şi poza de profil sunt publice.
- Ascunde-ţi anumite informaţii faţă de unii prieteni! Nu toţi cei din lista ta trebuie să aibă acces la toate informaţiile.
- Gândeşte-te înainte să tastezi! Informaţiile de pe Facebook rămân pe servere şi 90 de zile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite