Cererea perfectă în căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul trebuie să aibă grijă să vorbească dinainte cu partenera despre perspectiva căsătoriei, astfel încât să se asigure că răspunsul ei va fi DA.
Bărbatul trebuie să aibă grijă să vorbească dinainte cu partenera despre perspectiva căsătoriei, astfel încât să se asigure că răspunsul ei va fi DA.

Crescută cu poveşti pline cu prinţese care trăiesc fericite până la adânci bătrâneţi, orice fată are încă din adolescenţă o idee, un vis despre clipa în care el va îngenunchea şi va rosti cuvintele fermecate: „Vrei să fii soţia mea?“

Visul din copilărie nu se realizează întotdeauna la maturitate, astfel că multe femei se declară dezamăgite de modul în care au fost cerute în căsătorie, scrie cotidianul britanic „Daily Mail".

Potrivit unui sondaj realizat în Statele Unite, 26% dintre femei au fost nemulţumite că momentul mult-aşteptat nu a fost suficient de romantic sau original. Unele dintre participantele la studiu s-au plâns că momentul nu a fost suficient de intim, altele, că punerea în scenă a fost prea extravagantă, iar o treime au fost umilite de faptul că nu au primit mult-râvnitul inel cu diamante, cu care să se laude prietenelor.

Decor cu valoare sentimentală

Pregătirile pentru momentul cererii în căsătorie trebuie să înceapă cu alegerea locaţiei potrivite, explică specialiştii în organizarea de evenimente. Dacă îşi doresc intimitate maximă, este bine să se orienteze spre propria locuinţă, unde au avantajul că se pot manifesta cum doresc, ea poate vărsa câteva lacrimi fără grija că îşi va strica machiajul şi se pot pierde apoi în gesturi de tandreţe feriţi de priviri curioase.

Pentru ca momentul să fie memorabil, bărbatul poate să o aştepte cu o cină romantică, lumânări parfumate şi cât mai multe flori. În cazul în care nu riscă să pregătească o cină, trebuie să aibă măcar o sticlă de şampanie, pusă într-o frapieră, şi două pahare de cristal. Este de la sine înţeles că trebuie să fie singuri în casă, altfel se alege praful de orice intenţie romantică dacă tocmai atunci mama se apucă să bată şniţele la bucătărie.

Cei care optează pentru o cerere la restaurant ar face bine să ceară complicitatea personalului, care să asigure atmosfera cu o melodie favorită, şampanie şi, eventual, ceva aplauze la momentul oportun. Este preferabil să se instaleze într-un separeu, pentru că n-ar vrea să aibă surpriza neplăcută ca momentul special să fie stricat de alţi clienţi, care tocmai atunci s-au găsit să râdă în hohote la nişte bancuri fără perdea.

O alternativă de luat în considerare este să se aranjeze lucrurile astfel încât să se pună întrebarea cheie într-o locaţie care are o anume semnificaţie pentru amândoi, locul în care s-au cunoscut, parcul unde şi-au mărturisit dragostea pentru întâia oară ori plaja pe care şi-au petrecut prima vacanţă în doi.

Ţi-am dat un inel!

Dată fiind importanţa pe care femeile o acordă inelului de logodnă, bărbaţii trebuie să studieze temeinic problema. Aceasta înseamnă să treacă în revistă ofertele magazinelor de specialitate, în special pentru a vedea cam care sunt preţurile. Din fericire, corvoada alergatului prin magazine poate fi uşurată prin inspectarea magazinelor virtuale, unde produsele sunt împărţite riguros pe categorii, în funcţie de preţ.

La mare modă este aurul alb, dar nicio femeie n-ar refuza strălucirea specifică a aurului galben. În alegerea inelului de logodnă, este bine să se gândească la ce model de verighetă alege, astfel încât inelele să nu semene prea mult, dar să se şi asorteze. Pentru a avea măsura corectă, el poate subtiliza pentru o scurtă perioadă un inel din cutia ei de bijuterii.

Cam două treimi dintre bărbaţi procedează înţelept şi solicită ajutorul unei rude sau prietene de încredere pentru a alege inelul potrivit, scrie „The Daily Mail". În mod surprinzător, se pare că bărbaţii îşi fac inutil griji în această privinţă, pentru că 96% dintre femeile chestionate s-au declarat încântate de inelul primit.

„Cred că obiectul în sine este mai puţin important. Ceea ce contează este simbolul. Prin cererea în căsătorie şi primirea unui inel, femeia şi-a atins unul din scopurile majore ale vieţii. Este pe cale să devină mireasă, a reuşit să găsească perechea ideală, iar această fericire se reflectă şi asupra inelului. În opinia mea, nici măcar o femeie care declară sus şi tare că nu o interesează căsătoria şi nu crede în legăminte oficializate nu rămâne indiferentă atunci când primeşte un inel de logodnă", este de părere psihologul Luminiţa Cernat.

Modul în care se face cererea propriu-zisă este foarte important, deşi, paradoxal, bărbaţii sunt cei care-şi fac mai multe griji în această privinţă, relevă „Daily Mail".

În genunchi sau nu?

Peste două treimi dintre bărbaţii chestionaţi au declarat că au adoptat poziţia clasică, lăsându-se pe un genunchi în faţa iubitei. În schimb, mai puţin de jumătate dintre femei au spus că acest lucru este important pentru ele.

Potrivit experţilor, bărbaţii se gândesc din timp cum să facă pentru a se descurca onorabil în acest moment cheie şi optează pentru varianta sigură, aşa cum se face în filme. În ceea ce le priveşte pe femei, acestea sunt de regulă luate prin surprindere, iar emoţiile sunt prea mari ca să mai acorde importanţă detaliilor. Contează mai puţin dacă bărbatul este în genunchi sau nu, important este să audă odată cuvintele magice.

O problemă foarte spinoasă este cum să fie cerută în căsătorie o femeie care a mai fost măritată o dată. Chiar dacă prima căsătorie a fost un dezastru total şi ea abia aşteaptă să înceapă o nouă viaţă, este mai mult ca sigur că îşi va aminti de momentul în care fostul soţ a cerut-o de nevastă. Specialiştii în probleme de cuplu spun că, pentru bărbat, varianta cea mai bună este să opteze pentru un loc care are o semnificaţie aparte pentru noul cuplu, un loc doar al lor, asupra căruia să nu planeze umbra ex-ului. Dacă este posibil, cererea ar trebui să fie însoţită de un inel splendid, la vederea căruia să se şteargă din mintea ei orice gând la experienţa anterioară.

„Am cerut-o de soţie pe Luminiţa în Parcul Ioanid, în seara când se împlinea un an de când ne-am cunoscut", povesteşte Bogdan Ştefan, un bărbat de 30 de ani din Bucureşti. „Mă rog, toată lumea se aştepta să ne căsătorim. Şi familia, şi prietenii deja ne întrebau când facem nunta, dar nu discutasem niciodată «oficial» acest aspect. Era seara, târziu, parcul era gol, aşa că atmosfera a fost perfectă. Nu i-am luat inel, ci un lănţişor de aur cu un pandantiv în formă de inimă, pe care îl poartă şi acum", povesteşte bărbatul.

Românii merg pe improvizaţii

„La noi a fost o chestie absolut spontană. Eram la petrecerea de Revelion de acum un an, deci din 2011, şi era o nebunie totală, cu artificii, pocnetele de la sticlele de şampanie. Când am sărutat-o sub vâsc, cum se face, mi-a venit brusc ideea şi am întrebat-o în şoaptă, la ureche, dacă se mărită cu mine. Iniţial a crezut că glumesc, dar când şi-a dat seama că vorbesc serios a început să plângă", mărturiseşte Daniel Năsturaş, în vârstă de 32 de ani. Evident, fiind o decizie de moment, nu a avut nici inel, nicio floare, absolut nimic.

„A doua zi, pe 1 ianuarie, urma să mergem în vizită la părinţii ei, aşa că ne-am oprit la mall şi ­i-am cumpărat un inel. Le-am spus părinţilor ei că ne căsătorim, i-am pus inelul pe deget în cadru festiv şi asta a fost", încheie tânărul.

Bucurie în reţea

Potrivit ziarului „Daily Mail", 84% dintre femei păstrează tradiţia şi îşi sună mai întâi părinţii, după care îşi anunţă prietenii prin telefon, e-mail sau SMS. În zilele noastre, o astfel de noutate trebuie anunţată şi pe reţelele de socializare. Trei sferturi dintre femei şi două treimi dintre bărbaţi au declarat că şi-au schimbat statutul pe Facebook în mai puţin de 24 de ore de la momentul cererii.

Romantism organizat

După organizatorii de nunţi, în SUA au apărut şi agenţii care se ocupă cu planificarea momentului magic al cererii în căsătorie. Preţurile încep de la 500 de dolari, dar pot trece de zece mii de dolari, în funcţie de pretenţiile clientului. Agenţia se ocupă de decorarea locaţiei alese, fie că este vorba de locuinţa personală ori de un restaurant, aduce muzicieni, comandă flori şi poate da idei pentru inel, care însă se plăteşte separat. În funcţie de personalitatea viitoarei mirese, agenţia vine cu sugestii pentru un decor original, astfel încât ea să se simtă unică.

Mitul iubirii ca-n poveşti

Importanţa cererii în căsătorie rezidă în aceea că este primul pas spre ceea ce ne-am obişnuit să numim o nuntă ca-n poveşti, nunta la care visează fiecare tânără, susţin psihologii.

„Nu degeaba ziua cununiei este considerată «cea mai frumoasă zi» din viaţa unei femei. Este momentul în care se cheltuie sume foarte mari pentru ca ea să fie cea mai frumoasă, cea mai admirată, este momentul ei de glorie. Din acest motiv, cererea în căsătorie este semnalul începerii acestei etape de glorie. Ceea ce lumea ignoră însă este că nunta ca-n poveşti are foarte puţin de-a face cu lumea basmului.

Ne-am obişnuit să ne raportăm la basmele copilăriei noastre aşa cum au fost rescrise ele de Walt Disney. La origine, multe dintre aceste poveşti erau mult mai sumbre, lucru de altfel explicabil având în vedere că în ele se reflectau realităţile unor vremuri deloc romantice. Prinţii şi prinţesele de pe vremuri rareori se căsătoreau din dragoste. Erau mariaje din interes şi practic singurul lucru care înflăcăra imaginarul colectiv era fastul etalat cu astfel de ocazii. Mă îndoiesc sincer că prinţesele respective erau cerute în căsătorie la modul romantic. Cel mai probabil, erau anunţate că urmează să se mărite cu un bărbat pe care de multe ori îl vedeau pentru prima dată în ziua căsătoriei. Nici vorbă de vreo cerere romantică", explică psihologul Luminiţa Cernat, din Bucureşti.

Aceasta adaugă că imaginea pe care tinerele de astăzi o au despre nuntă, inclusiv despre cererea în căstorie, derivă practic din filme. „Ne raportăm la un romantism hollywoodian, ceea ce este explicabil având în vedere că vedetele de film au astăzi un statut mult mai important decât familiile regale, câte au mai rămas", spune Cernat.

În ceea ce priveşte faimosul inel cu diamant, acesta şi-a cam pierdut valoarea simbolică. „Să nu uităm că nunţile în general sunt afaceri generatoare de profituri uriaşe pentru industriile conexe", conchide psihologul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite