Cercetătoarea care a descoperit “Evanghelia Soţiei lui Iisus”: “Dan Brown ne-a arătat că publicul e cu adevărat interesat de aceste aspecte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuscrisul supranumit "Evanghelia soţiei lui Iisus", descoperit de profesorul Karen King
Manuscrisul supranumit "Evanghelia soţiei lui Iisus", descoperit de profesorul Karen King

Când Karen King, cercetător la Harvard Divinity School, a dezvăluit săptămâna trecută un fragment de papirus pe care sunt scrise cuvintele lui Iisus: "soţia mea", a întâmpinat o serie de reacţii dintre cele mai diverse. Pot două cuvinte abia lizibile scrise pe un papirus să zdruncine învăţăturile Bisericii? King explică, printre altele, care este relaţia dintre manuscrisul descoperit de ea şi Noul Testament şi corelează desc

În cadrul interviului, King susţine că, în cazul în care manscrisul este autentic, oferă o înţelegere amplă asupra unor chestiuni aflate încă în dezbatere în contemporaneitate: "căsătorie, sexualitate, reproducere, familie şi ucenicie", după cum afirmă.

Deşi experţii din New York şi din Israel la care King a apelat pentru a verifica autenticitatea manuscrisului nu au găsit vreo dovadă că ar fi fost falsificat, alţi cercetători, inclusiv cei de la Congresul Internaţional de Studii Coptice din Roma, susţin contrariul.

King afirmă că orice comentariu a fost binevenit, inclusiv cele care îi contestă descoperirea, fiind deschisă la orice discuţie care are drept scop plasarea manuscrisului în istoria creştinismului.

Întrebată de ce a numit documentul "Evanghelia Soţiei lui Iisus", cercetătoarea susţine că nu a dorit, în vreun fel, să marcheze recunoaşterea de către Biserică a manuscrisului, în schimb conţinutul similar cu acela al Evangheliilor din Noul Testament a determinat-o să aleagă această denumire.

În ce priveşte provocarea pe care "Evanghelia Soţiei lui Iisus" a lansat-o normelor Bisericii, cu precădere normelor Bisericii Catolice, King arată că Vaticanul este liber să interpreteze informaţia în orice fel, deşi tradiţia a fost întemeiată pe baza ideii că Iisus a fost celibatar, astfel instituindu-se regula celibatului printre preoţii catolici.

În condiţiile în care descoperirea lui King a dus cu gândul la scrierile lui Dan Brown, cercetătoarea arată, însă, că: " Dan Brown a greşit destul de mult. Iisus şi Maria Magdalena au fost căsătoriţi? Nu există nicio dovadă în sensul acesta. Nu există nicio dovadă că au avut un copil. Nu există dovezi că a fost o conspiraţie a catolicismului. Dan Brown a contat însă pentru noi, ca oameni de ştiinţă, pentru că ne-a arătat că publicul este interesat cu adevărat de aceste aspecte", încheie ea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite