Cel mai mare telescop din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E-ELT va fi asamblat în Chile
E-ELT va fi asamblat în Chile

Un miliard de euro va costa construcţia lui E-ELT, un telescop care va deveni astfel cel mai mare şi mai performant din lume.

Construcţia celui mai mare telescop optic din lume, denumit European Extremely Large Telescope (E-ELT), a fost aprobată de către cele 15 state membre ale Organizaţiei Europene pentru Cercetări Astronomice din Emisfera Sudică (ESO), în cadrul unei întâlniri recente care a avut loc în Germania. Telescopul, care se află deocamdată în fază de proiect, nu va fi însă construit în Europa, ci va fi montat pe muntele Cerro Armazones, cu o înălţime de 3.000 de metri din deşertul Atacama din Chile. Măsura a fost luată pentru a evita poluarea luminoasă, întrucât în Chile cerul este senin 320 de nopţi pe an.

„Aprobarea proiectului este o veste excelentă pentru ESO. Acum putem merge înainte cu acest grandios program", a declarat Tem de Zeeuw, director general al ESO. E-ELT va avea o oglindă principală cu un diametru de 39 de metri, de patru ori mai mare decât cea cu care este dotat cel mai performant telescop actual, relatează presa britanică.

De asemenea, va fi capabil să capteze de 12 ori mai multă lumină decât cele mai mari astfel de instrumente optice existente, permiţând astronomilor să observe mult mai multe detalii ale corpurilor cereşti şi fenomenelor cosmice. Cercetătorii sunt extrem de încrezători şi afirmă că, datorită dotărilor moderne, viitorul observator va fi atât de puternic încât, prin intermediul lui, se vor observa extrem de clar planete din afara sistemului nostru solar.

Va elucida misterele Universului

„Cel mai mare telescop din Europa" le va oferi oamenilor de ştiinţă noi informaţii despre natura misterioaselor găuri negre, formarea galaxiei noastre sau materia şi energia neagră, din care este alcătuită cea mai mare parte a universului, dar pe care astronomii nu au reuşit încă să le detecteze în mod direct.

Telescopul va deveni însă operaţional în 2022, iar construcţia lui E-ELT va costa aproximativ un miliard de euro, au anunţat reprezentanţi ai Organizaţiei Europene pentru Cercetări Astronomice din Emisfera Sudică, citaţi de „The Daily Mail".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite