Cea mai veche scriere descifrabilă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tăbliţă de argilă arsă, care datează de peste 3.000 de ani, este considerată drept cel mai vechi text scris şi descifrabil din Europa. Anunţul a fost făcut de arheologul Michael Cosmopoulos, profesor la Universitatea din Missouri (SUA), notează AFP.

Deşi au descoperit-o vara trecută în Grecia, specialiştii au avut nevoie de multă vreme pentru a o descifra. Potrivit lui Cosmopoulos, plăcuţa a fost găsită în timpul săpăturilor arheologice făcute în zona Ilklena, un sat din districtul Messena, aflat la 300 de kilometri sud-vest de capitala Greciei, Atena. Arheologii spun că tăbliţa de argilă pare a fi „un document financiar", provenit, probabil, dintr-un vechi oraş micenian.

 „Descoperirea acestei plăcuţe sugerează că scrisul este mult mai vechi decât se credea până acum", a declarat profesorul de arheologie Michael Cosmopoulos. „Pe una dintre feţele tăbliţei se găsesc nume şi cifre, iar pe cealaltă există un cuvânt care face trimitere la verbul «a confecţiona»", a adăugat acesta.

Specialiştii spun că inscripţia este în scrierea lineară B, folosită de micenieni în perioada 1.600-1.100 î. Hr., descrisă de Homer în „Iliada", relatează site-ul news.nationalgeographic.com.  Săpăturile la sit, care se fac sub supervizarea Şcolii de arheologie din Atena şi sunt finanţate parţial de National Geographic Society, au început în anul 2006. Tăbliţa de argilă va fi prezentată publicului larg de specialista în scrierea miceniana la Universitatea din Austin (SUA) Cynthia Shelmerdine, cea care a descifrat-o. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite