Cea mai rapidă maşină din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii au construit un bolid capabil să dezvolte o viteză de peste 1.600 de kilometri pe oră, cu 380 de kilometri pe oră mai mare decât maximumul atins de un vehicul terestru.

Maşina supersonică Bloodhound SSC a fost testată, ieri, pe pista Aeroportului Newquay, din Cornwall, Marea Britanie, într-o primă simulare a cursei ce va avea loc anul viitor, în Africa de Sud. Atunci, pe întinsul albiei unui lac secat, Hakskeen Pan, Bloodhound va încerca să depăşească bariera de 1.000 de mile pe oră (1.609 kilometri pe oră), stabilind, astfel, un nou record de viteză pe uscat.

La bordul bolidului se va afla Andy Green (50 de ani), pilot de vânătoare în cadrul Forţelor Aeriene Regale Britanice şi deţinătorul actualului record de viteză -1.227 de kilometri pe oră, atins în 1997, cu automobilul supersonic Thrust SSC.

Racheta cu volan

Testul de ieri a avut loc la patru ani de la debutul proiectului şi a fost prima verificare simultană a celor trei motoare cu care este dotată maşina Bloodhound: unul de 800 de cai-putere la mijloc, unul cu reacţie de avion Typhoon în spate şi un al treilea, de rachetă Falcon, montat deasupra celui de-al doilea. Constructorii susţin că, împreună, cele trei motoare dezvoltă o putere echivalentă cu cea eliberată de 95 de monoposturi de Formula 1.

De asemenea, jetul gazelor expulzate produce o forţă de tracţiune de 9.000 de kilograme forţă (kgf), iar racheta propulsatoare generează o forţă de împingere de 12.000 kgf.  Roţile bolidului se învârtesc cu peste 10.300 de rotaţii pe minut (sau 170 de rotaţii pe secundă), suportând presiuni fantastice, de aproximativ 150 de milioane de Pascali (N/m2), la periferia benzii de rulare.

Click pe imagine



Un „creion" din titan şi fibră de carbon

Toate acestea, spun proiectanţii, fac ca bolidul să atingă viteza-record de 1.600 de kilometri pe oră în doar 42 de secunde. La o asemenea viteză, frânele sunt de o importanţă capitală. Astfel, frânele hidraulice pe bază de aer comprimat se activează când supersonicul decelerează la 1.290 de kilometri pe oră.

Prima paraşută de frânare este lansată la 965 de kilometri pe oră, ulterior fiind eliberate şi celelalte două, până când maşina se opreşte. Bloodhound SSC este şi cea mai mare maşină-rachetă proiectată în Europa. Construită din fibră de carbon şi titan şi având forma unui creion, maşina are o lungime de 13,4 metri, o înălţime de 1,3 metri şi o greutate de 6,4 tone cu rezervorul plin. 

Totul pentru un nou record

Bloodhound Supersonic Car (Bloodhound SSC) este un proiect început la 23 octombrie 2008 şi condus de Richard Noble (66 de ani), inginer de succes, dar şi primul om care a depăşit, la volanul unui vehicul terestru, viteza de 1.000 de kilometri pe oră. În 1983, Noble a atins 1.019 kilometri pe oră, fiind deţinătorul recordului de viteză timp de 14 ani, până în 1997, când a fost întrecut de Andy Green (1.227 de kilometri pe oră).

Încă de la bun început, scopul declarat al proiectului a fost acela de a construi o maşină suficient de puternică pentru a sparge bariera de 1.000 de mile pe oră (1.609 kilometri pe oră). Cea mai importantă cursă pentru Bloodhound va avea loc în 2014, în Africa de Sud, pe o pistă naturală lungă de 20 de kilometri şi lată de 500 de metri. Pista, situată în albia unui lac secat, a fost curăţată şi nivelată de muncitori plătiţi de guvernul din Northern Cape, cea mai mare provincie sud-africană. Din 2008 până în prezent, proiectul a beneficiat de sponsorizări în valoare de aproximativ 15 milioane de lire sterline (18,7 milioane de euro).

Omul care poate deveni mai rapid decât glonţul

Andy Green (50 de ani) este cel care va încerca să depăşească cu Bloodhound recordul de viteză atins cu un vehicul terestru. Recordul actual este deţinut tot de el şi a fost stabilit în 1997, când a atins viteza de 1.227 de kilometri pe oră, devenind primul om care a depăşit, la sol, bariera sunetului (Mach 1.016). Andy Green este pilot de vânătoare în armata britanică, numele său de cod fiind „Dead dog" (Câine mort). Dacă va reuşi în misiunea sa din 2014, Andy Green va deveni şi primul om de pe planetă care a depăşit cu un vehicul viteza unui glonţ.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite