Ce vreţi să fiţi când veţi fi mari? Sexy, cool şi populari!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
din ce în ce mai mulţi copii nu-şi mai doresc să fie aviatori sau doctori când cresc, ci slabi, frumoşi şi populari
din ce în ce mai mulţi copii nu-şi mai doresc să fie aviatori sau doctori când cresc, ci slabi, frumoşi şi populari

Studiile arată că din ce în ce mai mulţi copii nu-şi mai doresc să fie aviatori sau doctori când cresc, ci slabi, frumoşi şi populari.

Obsesia pentru frumuseţe fizică începe de la vârste fragede, o demonstrează un studiu recent efectuat în Marea Britanie. Puştoaice care abia au învăţat să-şi scrie numele îşi doresc să fie sexy şi populare, arată cercetarea. Astfel, nu mai puţin de 68% din fetiţele cu vârste de 6 ani spun că ar vrea să fie atrăgătoare, precum păpuşile, iar 72% că îşi doresc să fie la fel de populare precum acestea.

Potrivit cercetătorilor britanici, micuţele chestionate petreceau mult timp în faţa televizorului şi au mame care puneau mare preţ pe felul cum arată atât ele, cât şi fiicele lor. „Este foarte posibil ca puştoaicele care îşi doresc să arate ca păpuşile sexy să creadă că aspectul fizic duce la popularitate, care, implicit, aduce multe avantaje sociale", a explicat Christy Starr, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu, citaţi de presa britanică.

De asemenea, potrivit rezultatelor studiului, mass-media influenţează foarte mult percepţia copiilor despre aspectul fizic, iar părinţii, în special mamele, amplifică aceste tendinţe. Psihologii consideră că felul în care părinţii le insuflă celor mici valorile vizavi de societate este crucial în dezvoltarea lor. Astfel, este esenţial ca aceştia să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Se tem să discute despre sentimente

Un studiu efectuat în 2010 în România arată că doar un copil din patru petrece mai mult de cinci ore cu părinţii, într-o zi de weekend. Părinţii a 38% dintre cei mici nu se joacă decât rar sau niciodată cu aceştia.

Pe de altă parte, cele mai importante subiecte  pe care copiii doresc să le discute cu părinţii sunt şcoala (27%), planurile de viitor (10%) şi problemele, sentimentele şi dorinţele pe care le au aceştia (9%). La vârste fragede, planurile copiilor sunt rareori discutate cu adulţii (31%). De asemenea, sentimentele sau problemele acestora sunt ţinute departe de părinţi în 74%, respectiv 84% din cazuri.

În aceste condiţii, spun specialiştii, nu este de mirare că mulţi adolescenţi cresc având o percepţie deformată despre valorile după care ar trebui să se ghideze. Potrivit unui studiu britanic, aproximativ 50% dintre fetiţele de 12-13 ani îşi doresc deja să slăbească. Un altul, referitor la băieţi, arată că 22% dintre cei de 10 ani consideră că sunt prea graşi.

„I-am întrebat pe elevii mei de clasa a VI-a ce vor să se facă atunci când vor creşte. Am fost şocată să observ că mulţi, cam o treime, nu-şi doreau să fie doctori sau profesori sau orice altceva, ci slabi, frumoşi sau populari. Am discutat cu părinţii lor şi mi-au spus că nu ştiu de unde le-au venit aceste idei, însă majoritatea sunt persoane care muncesc de dimineaţă până seara sau sunt copii cu unul dintre părinţi plecaţi în străinătate", a declarat Elena Mihăilă (30 de ani), profesoară de limbă engleză în Capitală.

Predispuşi la tulburări de alimentaţie

Medicii avertizează că noua generaţie este mai predispusă la tulburări de alimentaţie, cum ar fi bulimia sau anorexia, fiind de asemenea asaltaţi de la naştere de imagini ale perfecţiuni trupeşti, atât la televizor, cât şi în reclamele stradale, în reviste sau pe internet.

„Fiul meu a renunţat să mai mănânce dulciuri de câteva luni deoarece spune că nu vrea să facă burtă. Este din ce în ce mai preocupat de felul în care arată, nu iese din casă ciufulit sau neasortat. Noi, ca părinţi, am promovat un stil de viaţă sănătos în familie, nicidecum obsedat de aspectul fizic. Cred că este şi influenţa colegilor de la şcoală", a explicat Eugen Ştefan (37 de ani), din Bucureşti, tatăl unui băieţel de 10 ani. 

Specialiştii atenţionează că mulţi dintre adulţii de azi sunt prea preocupaţi să fie părinţi buni, responsabili, care oferă totul celor mici, dar uită să fie atenţi la ce şi-ar dori copilul să primească. „Părinţii nu pot afla ce îşi doreşte copilul dacă nu petrec în mod activ şi real timp cu el, dacă nu au răbdarea ca el să pună întrebări. Copilul are nevoie să petreacă timp separat cu fiecare părinte şi timp cu ei împreună. Când nu reuşeşte să se conecteze cu părinţii, caută în altă parte şi dacă este în continuare descurajat ajunge să fie convins că nu-i destul de bun să fie luat în seamă", a explicat pe site-ul personal Anda Păcurar, psihoterapeut.

"Fiul meu a renunţat să mai mănânce dulciuri deoarece spune că nu vrea să facă burtă. Este tot mai preocupat de felul în care arată, nu iese din casă ciufulit sau neasortat."
Eugen Ştefan părinte, Bucureşti

68% din fetiţele de 6 ani îşi doresc să fie sexy. Chiar mai multe, şi anume 72%, vor să fie populare.

Ajută-l să-şi îndeplinească visele

- Nu-i desconsideraţi visele. Oricât de nerealiste vi s-ar părea, nu respingeţi brutal visele celor mici. În caz contrar, ei se vor simţi nesiguri, neimportanţi.

- Oferiţi un exemplu de urmat. Copiii sunt foarte receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, aşa că realizările adulţilor şi atitudinea acestora reprezintă un standard pentru ei. De asemenea, ei trebuie să fie conştienţi de sprijinul părinţilor, în orice situaţie.

- Ghidaţi-l când ia decizii. Atunci când nu ştiu pe ce drum să apuce sau când au de ales din mai multe posibilităţi, oferiţi-le sprijinul necondiţionat. Ajutaţi-i să găsească informaţii despre proiectele lor sau despre cariera pe care vor să o urmeze, să facă un plan pe care ar trebui să-l urmeze pentru a-şi îndeplini visele.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite