Ce te face fericit la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topul factorilor care afectează productivitatea angajaţilor
Topul factorilor care afectează productivitatea angajaţilor

În condiţiile unui mediu de lucru din ce în ce mai stresant, siguranţa jobului şi aprecierea şefilor au devenit mai importante decât salariul.

Într-un moment de vârf al crizei economice, când locurile de muncă sunt puţine şi concurenţa pe ele este mare, din ce în ce mai multe categorii profesionale sunt afectate de stres, tendinţa de încărcare şi epuizare emoţională la serviciu fiind în creştere, spun experţii din domeniul resurselor umane. Cu toate acestea, un studiu realizat anul trecut de HR România arată faptul că peste 38% din români sunt mulţumiţi de locul de muncă, iar 30% din respondenţi afirmă că au momente în care nu se simt în largul lor din cauza postului pe care îl ocupă.

Managementul ineficient, factor de stres

Specialiştii susţin că siguranţa locului de muncă, respectul din partea şefilor şi colegilor, satisfacţia profesională şi o echipă unită îi ajută pe angajaţi să fie mai fericiţi la locul de muncă, în timp ce proiectele multiple, managementul ineficient şi monotonia sunt principalii factori care îi stresează pe salariaţi. Mai mult, nici salariul nu este neapărat un motiv de satisfacţie, ci poate deveni un factor de stres.

„Salariul atractiv nu este suficient pentru a aduce satisfacţie deplină, cu toate că este important. Un salariu consistent este validarea muncii de calitate a persoanei, însă nu garantează că acel job îi aduce persoanei şi satisfacţia muncii", este de părere psihologul Keren Rosner. Şi Monica Dona, PR Manager în cadrul companiei Lugera & Makler, este de aceeaşi părere, afirmând că pachetul salarial este insuficient pentru motivarea unui angajat.

„Sunt fericită deoarece lucrez într-un domeniu care îmi place şi fac ceea ce îmi place. Probabil că altfel nu aş rezista, deoarece salariul nu este pe măsura efortului depus. Sunt mai căsătorită cu locul de muncă decât cu soţul meu", spune Ioana C. (30 de ani), angajată în cadrul unei companii de audit.

Relaxarea vine cu vârsta

Studiile arată că stresul scade odată cu înaintea în vârstă şi că satisfacţia faţă de activitatea de la locul de muncă este mai ridicată în cazul vârstnicilor, comparativ cu angajaţii tineri. „Tinerii abordează locul de muncă într-o manieră aparte, au alte nevoi şi alte aşteptări. Dorinţa de ascensiune profesională rapidă şi aşteptările financiare crescute determină frustrare în raport cu un serviciu care nu oferă condiţiile de satisfacere a acestor nevoi", spune Diana Voicu, Organizational Development Advisor în cadrul ­AllJobs4All.

"Salariul atractiv nu este suficient pentru a aduce satisfacţie la locul de muncă.''
Keren Rosner psiholog

30% din români nu se simt în largul lor din cauza postului pe care îl ocupă.

Cum să faci faţă unui job stresant

Atât experţii din domeniul resurselor umane, cât şi psihologii afirmă că stresul nu este permanent, ci poate fi eliminat. „Trebuie să învăţăm să ne ridicăm pragul de toleranţă la stres, eliminând pe cât posibil tot ceea ce generează reacţii contradictorii şi gestionând foarte bine timpul alocat orelor de muncă. Mai mult, trebuie să fim asertivi şi să comunicăm eficient cu cei din jur", spune psihologul Keren Rosner.

Aceasta este completată şi de Monica Dona, PR Manager în cadrul companiei Lugera & Makler, care spune că atenţia sporită asupra planului personal şi păstrarea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională îi poate ajuta pe angajaţi să facă faţă mai bine unui loc de muncă stresant. „Învaţă, totodată, să distingi între «ar trebui» şi «trebuie» şi să spui nu. Pauzele, spargerea proiectelor mari în etape, delegarea responsabilităţilor şi, uneori, compromisul pot ajuta în gestionarea eficientă a proiectelor", conchide Monica Dona.

infografie

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite