Ce rişti când îţi pierzi telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 O analiză a firmei de securitate Symantec arată că pierderea telefonului poate însemna şi un atac la adresa datelor personale.

Pierderea unui telefon inteligent poate aduce daune însemnate proprietarului, arată un studiu realizat de firma de securitate online Symantec. Potrivit realizatorilor studiului, în momentul când cineva găseşte un smartphone pe stradă, în 96% din cazuri acesta va încerca să acceseze datele personale ale utilizatorului.

Pentru a studia acest fenomen, Symantec a „pierdut" 50 de smartphone-uri în cinci oraşe: New York, Washington, Los Angeles, San Francisco (Statele Unite ale Americii) şi Ottawa (Canada). Telefoanele au fost dotate dinainte cu aplicaţii false care puteau fi recunoscute cu uşurinţă de cel care găsea gadgetul. De asemenea, aveau şi un GPS. În momentul în care smartphone-ul era folosit, iar aplicaţiile cu date false erau deschise, informaţiile erau trimise către Symantec. Pentru a fi mai uşor găsite, telefoanele au fost lăsate în locuri publice: malluri, restaurante sau băi publice.

Pozele, parolele şi conturile, vulnerabile

Concluziile au fost îngrijorătoare. Aproape toţi cei care  găsit smartphone-urile au accesat informaţiile din telefoane, iar 89% au intrat în cadrul aplicaţiilor din aparat care ofereau informaţii personale, în timp ce 83% au verificat aplicaţiile de tipul căsuţei poştale de muncă sau documentele de afaceri. Curiozitatea oamenilor nu a putut fi oprită cu uşurinţă. Deşi puteau să dezinstaleze aplicaţiile şi să rămână cu gadgetul, ei au dorit să afle mai întâi ce informaţii avea utilizatorul anterior în telefon. Astfel, e-mailul a fost accesat de 45% din cei care au participat fără să vrea la studiu, dar Symantec menţionează că acest lucru s-a întâmplat şi în cazul celor bine intenţionaţi, care doreau să contacteze proprietarul.

Dacă faptul că 72% din persoanele care au găsit telefoanele au intrat în folderul cu poze personale nu poate părea aşa de îngrijorător, extrem de multe persoane au intrat fără probleme în cele mai sensibile informaţii. Mai mult de jumătate au accesat conturile de pe reţelele de socializare, 57% au intrat în dosarul cu „Parole salvate", iar 43% au încercat chiar să intre în contul bancar online. Nu se ştie dacă doar se uitau sau au încercat să facă şi tranzacţii.

10,2 ore până când datele sunt accesate

Chiar şi cei care au sunat proprietarul şi s-au oferit să returneze gadgetul au avut curiozităţile lor. 25 de dispozitive au fost returnate, dar 68% din acestea au fost accesate înainte de a fi trimise către proprietar. Doar 5% din dispozitive nu au fost verificate în timpul celor şapte zile ale studiului. Practic, după găsirea gadgetului, oamenii verificau informaţii din sistem în medie după 10,2 ore.

„Studiul arată nu numai că pozele personale, conturile de pe reţelele de socializare şi e-mailul vor fi accesate dacă dispozitivul este pierdut şi apoi găsit de altcineva, dar aproape jumătate dintre persoane au vrut să acceseze conturile bancare. Oamenii sunt curioşi, iar dacă tentaţia este în faţa lor, au tendinţa de a muşca din măr", a declarat un reprezentant Symantec.

43%
  din cei care au găsit telefoanele pierdute au vrut să acceseze conturile bancare online.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite