Cât ne costă iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vrei să faci economii? Desparte-te de iubită
Vrei să faci economii? Desparte-te de iubită

Pe timp de criză, o viaţă amoroasă agitată aduce presiune asupra bugetului, aşa că, uneori, este mai bine să renunţi la relaţia în cuplu. Proporţia cheltuielilor se echilibrează însă în cazul legăturilor stabile.

O relaţie nouă este mereu surprinzătoare. Îţi doreşti să arăţi cât mai bine pentru potenţialul suflet-pereche, iar acest lucru înseamnă mai multe drumuri la coafor şi la cosmetică, o sesiune săptămânală de shopping şi mici nimicuri făcute cadou pentru a-l impresiona. Şi pentru el lucrurile sunt la fel de complicate: trebuie să te ducă acasă cu maşina sau cu taxiul, să plătească cinele şi ieşirile în club, să investească şi în look-ul său, pentru că nicio femeie nu ar ieşi cu un tip care a uitat să se tundă sau care poartă o pereche de jeanşi roşi.  

Potrivit unui studiu efectuat în SUA, un american cheltuieşte anual peste 7.000 de dolari (adică peste 21.000 de lei) mai mult dacă se află într-o relaţie, decât dacă ar fi celibatar. Prin urmare, „Don Juan"-ii sunt sfătuiţi să lase dragostea deoparte şi să se bucure de beneficiile unei vieţi de burlac, dacă vor să treacă peste criză cu bine.

Între flori şi manichiură

Cele mai importante cheltuieli la începutul unei relaţii sunt legate de ieşirile în oraş, fie într-un club, fie pentru o cină romantică la restaurant. Codrin (30 de ani), din Bucureşti, lucrează într-o multinaţională şi nu se plânge de salariu. El susţine că cele mai mari cheltuieli le are atunci când iese în oraş cu câte o fată, aproape mereu alta, neavând o relaţie stabilă. „O iau de acasă, mergem la un restaurant, mâncăm ceva şi apoi poate ne oprim şi
într-un club, pentru că, de obicei ies în weekend. Uneori, mai cumpăr şi flori.

În total, o ieşire mă duce cam la 300 de lei", explică tânărul.
Deşi nu achită niciodată consumaţia, Alina (27 de ani), agent de turism în Capitală, spune că începutul unei relaţii este întotdeauna costisitor. „La primele întâlniri îmi fac manichiura şi pedichiura. Trec câteva luni până apar în faţa unui iubit exact aşa cum sunt eu, mai neglijentă", precizează Alina. Ea spune că, atunci când este într-o relaţie nouă, simte mereu nevoia să-şi cumpăre câte o rochie care să o facă să se simtă sexy, aşa că, în total, cheltuielile pentru prima lună de „parteneriat" romantic ajung la 500 de lei. Lucrurile iau altă turmură însă în momentul în care cei doi trec de emoţiile primelor întâlniri şi devin exclusivişti, se mută împreună şi-şi schimbă obiceiurile.

Bugetul comun, sursă de frustrare

Chiar şi în situaţia unei relaţii stabile apar cheltuieli neprevăzute, de cuplu, pe care trebuie să le suporte fie amândoi, dacă bugetul este comun, fie separat, dacă fiecare îşi declară independenţa financiară. „Deşi formăm de şase ani un cuplu, nu locuim împreună, aşa că drumurile la iubita mea, care stă în capătul opus al Bucureştiului, mă omoară. Sunt câteva lucruri pentru care punem amândoi bani, dar, în principiu, eu plătesc pentru tot. De asta nici n-am reuşit să pun bani deoparte să plec cu băieţii la munte", povesteşte Andrei (25 de ani). 

Specialiştii susţin că fiecare cuplu trebuie să decidă dacă prietenii îşi vor păstra separate veniturile sau nu. „Rămânem tributari modelelor noastre din familie şi adesea acestea se impregnează în inconştientul nostru, cu tot cu frustrări şi umbre, aşa că partenerii trebuie să decidă dacă banii se pun la comun", explică psihologul Jeni Chiriac.

Psihologul adaugă că percepţia oamenilor asupra cheltuielilor diferă în funcţie de aşteptările fiecăruia. „Putem conştientiza care este pragul maxim al cheltuielilor. Este însă important să descoperim ce se ascunde în spatele acţiunilor noastre exagerate", spune Chiriac.
Deşi cheltuielile din viaţa de cuplu sunt mai mari decât ale unui celibatar, specialiştii afirmă că acest lucru nu este un impediment, deoarece percepţia asupra avantajelor şi a dezavantajelor diferă de la individ la individ. Totuşi, potrivit specialiştilor unele persoane se tem să înceapă o relaţie tocmai pentru că aceasta le-ar aduce dezavantaje financiare.

"Rămânem tributari modelelor noastre din familie şi adesea acestea se impregnează în inconştientul nostru cu tot cu frustrări şi umbre, aşa că partenerii trebuie să decidă dacă banii se pun la comun.''
Jeni Chiriac psiholog

Cum să rezişti presiunii financiare în cuplu

Deşi uneori frustrările acumulate din cauza banilor, îndeosebi a lipsei lor, par a duce la un sfârşit dureros al relaţiei, specialiştii asigură că tot acest chin poate fi evitat. Important este ca partenerii să comunice şi să nu-şi ascundă nemulţumirile, mai ales când veniturile celor doi sunt inegale. De asemenea, impulsurile de a cheltui peste măsură trebuie controlate, mai ales când îţi doreşti ca relaţia să meargă. Astfel, psihologii au întocmit o listă cu trei întrebări şi răspunsuri care-i ajută pe parteneri să evite discuţiile neplăcute despre bani şi, prin urmare, să-şi echilibreze cheltuielile. Acestea sunt:

- Eşti o persoană risipitoare? Dacă răspunsul este „da" şi cheltuieşti bani doar pentru că asta te face să te simţi mai bine, înseamnă că trebuie să renunţi la anumite lucruri pe care le cumperi doar din plăcere. Mai mult, dacă partenerul îţi face observaţie că iar ai risipit banii, mai bine asculţi reproşurile şi sfaturile decât să te enervezi şi să vă certaţi.
- Aţi stabilit un nivel maxim al cheltuielilor? Cei doi parteneri ar trebui să cadă de acord asupra unei sume care să fie cheltuită lunar. Acest lucru va duce la o relaţie mult mai bună, iar certurile vor dispărea. Cel mai important este ca ambii să fie de acord cu suma propusă şi ca deciziile să fie luate mereu împreună.
- Chiar avem nevoie de asta? Indiferent ce lucruri vreţi să cumpăraţi, este bine să cădeţi de acord asupra acestora. Dacă nu vă decideţi, întrebaţi-vă dacă acele cumpărături au vreun efect pozitiv asupra relaţiei. Uneori, după cum spune psihologul Jeni Chiriac, discuţiile, fie şi în contradictoriu, sunt mai benefice decât credem.

Click pe infografie pentru a mări

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite