Cât costă să-ţi ştergi urmele de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să nu mai exişti în spaţiul virtual? Experţii în securitate au soluţia, însă serviciile lor pot ajunge până la 23.000 de euro.

Propagarea de informaţii false devine în tot mai mare măsură principala modalitate la care apelează cei cu dare de mână pentru a-şi feri viaţa personală de atenţia persoanelor indiscrete.

Acest lucru pentru că, în era informaţiei, fiecare tranzacţie „lasă urme", fie că este vorba de instituţii de stat sau financiar bancare, ori chiar site-urile magazinelor preferate.

Potrivit unei analize Bloomberg citate de Mediafax, persoanele cu posibilităţi materiale reuşesc să-şi şteargă urmele lăsate în mediul virtual cu ajutorul unor consultanţi special angajaţi pentru a fabrica o viaţă falsă.

Astfel, aceşti experţi în securitate personală concep o strategie de a „combate" adevărul prin oferirea de nenumărate informaţii însă cât se poate de false. De pildă, se pot crea poveşti despre locuinţe care nu au fost cumpărate niciodată sau destinaţii de vacanţă de care persoana protejată nu s-a apropiat niciodată pentru a abate atenţia de la ceea ce se întâmplă în realitate în viaţa celui care a solicitat serviciul de protecţie.

Mai concret, dacă apare o fotografie cu locuinţa şi adresa sa unui client, internetul poate fi „inundat" cu alte 18 poze şi adrese care, combinate cu tehnicile de optimizare a motoarelor de căutare, pot fi propulsate în topul rezultatelor căutărilor online, „îngropând" informaţia reală între zecile de detalii false.

O altă tactică folosită de bogaţi pentru a ascunde adevărul este derularea oricărei tranzacţii prin companii-paravan, practică accesibilă de altfel tuturor companiilor şi oamenilor de afaceri care vor să evite astfel întrebările incomode.

„Singura metodă de a preveni într-adevăr o intruziune în viaţa privată este să ştergi totul cu buretele şi să-ţi creezi o nouă identitate", a declarat, potrivit Mediafax, Jeremy M. Kroll, cofondator al K2 Global Consulting, o companie specializată în astfel de servicii.

Cum pentru cele mai multe persoane această variantă este inacceptabilă, o metodă mult mai realistă şi mai uşor de aplicat este cea de a crea confuzie. „Pe internet, nimic nu poate fi şters şi singura apărare este deturnarea", a precizat expertul în confidenţialitate Frank Ahearn.

Pentru serviciile sale, acesta solicită aproximativ 23.000 de euro pentru fiecare caz. Pe piaţă există însă şi alte firme concurente, ale căror tarife pornesc de la 3-8.000 de euro pentru un caz simplu, ajungând însă la cifre cu peste cinci zerouri pentru situaţii mai complicate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite