Căsătoriile între rude, povară pentru urmaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O jurnalistă de origine pakistaneză din Marea Britanie povesteşte cum i-a afectat familia faptul că bunicii ei sunt veri primari. Tazeen Ahmad a realizat un documentar despre efectele medicale ale căsătoriilor între rudele apropiate.

Trei dintre unchii ei s-au născut surzi. Mama ei a avut mereu un loc special în familie pentru că a fost prima fată care a supravieţuit. Cinci surori i-au murit înainte să treacă de vârsta copilăriei. De-abia mulţi ani mai târziu cineva şi-a dat seama de ce.

Este povestea familiei jurnalistei britanice de origine pakistaneză Tazeen Ahmad care a realizat un documentar pentru Channel 4 despre consecinţele căsătoriilor între rude.

„Astăzi, nu există niciun dubiu că toate aceste tragedii s-au întâmplat pentru că bunicii mei erau veri primari", scrie jurnalista pe site-ul postului TV. „Familia mea nu este un caz unic. În Regatul Unit, peste 50% din britanicii de origine pakistaneză se căsătoresc cu verii lor - în Bradford, cifra ajunge la 75% - iar obiceiul ia amploare şi în comunităţile provenite din Africa de Est, Orientul Mijlociu şi Bangladesh."

Studii despre efecte

Dar dacă pe vremea când s-au căsătorit bunicii lui Tazeen Ahmad nu se cunoşteau efectele medicale, acum, doar în Marea Britanie există 70 de studii pe această temă. Potrivit unuia dintre ele, copiii ai căror părinţi sunt veri primari au de zece ori mai multe şanse să se nască cu boli genetice recesive ale căror efecte includ mortalitatea infantilă, surzenia şi orbirea.

Pentru documentarul de la Channel 4, Tazeen Ahmad a vorbit cu mai multe familii aflate în această situaţie. Unele i-au spus că au cedat presiunilor familiei de a se căsători cu rude apropiate, alţii, că au făcut-o din convingere şi că există mari beneficii - dragoste, sprijin, înţelegere.

A întâlnit însă şi o familie în oraşul Bradford care suferă cumplit din cauza efectelor genetice ale unui astfel de mariaj. Saeeda şi Jalil Akhtar sunt veri primari şi au împreună şase copii, dintre care trei suferă de o boală ce le afectează funcţionarea creierului. Mohsin, al doilea ca vârstă, are 17 ani şi este nevăzător.

La fel şi surorile lui, Hina, 13 ani, şi Zainab, 11 ani. Toţi trei trăiesc în întuneric. Mama îşi îngrijeşte non-stop toţi copiii, le dă să mănânce, îi îmbracă, se teme pentru ei. Dar nici ea şi nici soţul ei nu prea pot accepta că legătura lor de rudenie este de vină pentru suferinţa întregii familii, scrie jurnalista.

image

"Am crescut într-o familie care a suferit consecinţele unei astfel de căsătorii şi cred că fiecare ar trebui să ia decizii în cunoştinţă de cauză."
Tazeen Ahmad
jurnalistă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite