Capcanele „şcolii de părinţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adulţii vor să afle noi metode  de creştere  a copiilor, nu reguli impuse
Adulţii vor să afle noi metode de creştere a copiilor, nu reguli impuse

Mulţi părinţi ajung să fie obsedaţi de viaţa propriului copil şi aleg să participe la cursurile de parenting în care sunt învăţaţi să-l crească. De multe ori, acestea nu fac decât să le sporească anxietatea. Tot mai multe persoane din întreaga lume au devenit, în ultimul timp, preocupate de creşterea copilului, iar un sondaj realizat în Statele Unite arată că 75% din părinţi sunt paranoici, temerile acestora fiind ali

De cele mai multe ori, femeile care ţin cursuri de parenting trebuie să dezmintă ştirile senzaţionale şi zvonurile care apar la televizor, pentru a-i face pe părinţi să nu mai fie atât de paranoici şi să nu-şi mai ţină copiii non-stop sub supraveghere.

Un exemplu în acest sens ar putea fi moartea unei tinere din Marea Britanie în timpul unei excursii, care i-a făcut pe părinţi să fie şi mai obsedaţi de protejarea copilului. Interesul publicului pentru astfel de evenimente a atins proporţii foarte mari, iar oamenii fac mereu legătura între viaţa reală şi ceea ce este prezentat la televizor. O altă problemă pe care o întâmpină părinţii din ziua de astăzi sunt reclamele care anunţă că în lumea virtuală există foarte multe persoane dubioase, iar acest lucru îi împinge să le restricţioneze accesul la internet celor mici, scrie publicaţia britanică „The Guardian".

Experţii români declară că unele lecţii de creştere a copiilor pot deveni un coşmar pentru părinţi, din cauza unor reguli impuse de cei care ţin aceste sesiuni. Părinţii care pot deveni victimele cursurilor de parenting sunt din categoria perfecţioniştilor care urmează paşii ca la carte. În cazul în care simt că nu îndeplinesc o regulă devin paranoici. Ei ajung să creadă că nu-şi pot creşte copilul aşa cum trebuie şi sporesc astfel şi anxietatea celui mic, protejat excesiv.

Paranoia, efectul soluţiilor multiple

Oana, o mămică în vârstă de 32 de ani din Capitală, afirmă că experienţa prin care a trecut datorită cursurilor de parenting a făcut-o să ia cele mai bune decizii pentru a-şi creşte corect copilul. Femeia are un băiat în vârstă de 9 ani, iar starea ei de nelinişte fusese alimentată de sfaturile multiple pe care le primea din toate părţile. Deoarece băiatul era neastâmpărat, soacra Oanei o sfătuia să-l tempereze prin orice mijloace, în timp ce mama sa îi spunea să-l lase în pace, pentru că-şi va reveni.

Soluţiile pe care i le ofereau rudele au împins-o pe tânără să apeleze la ajutorul unei alte mămici care oferă cursuri de parenting, dar Oana nu ar fi ajuns până aici dacă situaţia financiară nu îi permitea acest lucru. „Primeam multe sfaturi şi nu ştiam cum să reacţionez, aşa că am apelat la cursurile de parenting şi acum totul este foarte bine", a spus Oana. Aceasta spune însă că încearcă să ia propriile decizii şi nu se ghidează exclusiv în funcţie de sfaturile specialiştilor.

Certuri în familie

Psihologul Daniela Gheorghe afirmă că părinţii care participă la cursurile de parenting vor mereu să afle soluţii noi de creştere a copilului, nu reguli impuse. „Problemele părinţilor sunt legate de consumul de alcool şi de produse etnobotanice. Oamenii se plâng că, de cele mai multe ori, anturajul este de vină pentru faptul că ei nu se mai înţeleg cu propriul copil. Dacă nu ai un telefon performant sau haine la modă, prietenii te resping", explică expertul. Mai mult, psihologul crede că aceste probleme afectează relaţia părinte-copil, deoarece apar foarte multe diferenţe de opinie, iar copiii din ziua de azi îşi aleg modelele dintre persoanele care apar în show-urile TV, ceea ce nu este deloc bine.

Şi psihologul Bogdan Lucaciu consideră că, atunci când părinţii nu exagerează, aceste cursuri ar trebui să fie benefice, deoarece adulţii sunt învăţaţi cum să se comporte cu „odraslele" lor. Problemele care apar în cazul părinţilor paranoici vin din faptul că nu sunt îndeplinite toate procedurile de creştere. Lucaciu afirmă că lecţiile de educaţie parentală ar trebui ţinute tot de o mamă, iar discuţiile dintre părinţii care provin din generaţii diferite sunt cele mai benefice.

Bogdan Lucaciu a afirmat că părinţii care iau cursuri de parenting sunt aceia care lipsesc foarte mult de acasă şi nu au timp să stea alături de copii. „Deoarece petrec foarte puţin timp alături de copii, părinţii au impresia că nu-i pot creşte corect şi apelează la aceste cursuri. De cele mai multe ori, la lecţiile de educaţie parentală participă oameni tipicari, care vor ca totul să fie cât mai igienic, perfect, iar dacă nu procedează corect, se simt culpabilizaţi", a încheiat acesta.

"Părinţii se plâng că, de cele mai multe ori, anturajul este de vină pentru faptul că ei nu se mai înţeleg cu propriul copil. "
Daniela Gheorghe
psiholog

Cum să-ţi creşti copilul

Specialiştii afirmă că părinţii care apelează la cursurile de parenting trebuie să fie deschişi la noi sfaturi de creştere a copilului. Aceştia spun că părinţii nu trebuie să urmeze nişte reguli stricte.

Deşi mulţi părinţi au impresia că aceste sesiuni sunt un fel de canon pe care trebuie să-l îndeplinească, sfaturile ar trebui să fie doar nişte lecţii care duc la o mai bună relaţie între părinte şi copil, afirmă psihologul Bogdan Lucaciu. Acesta mai spune că relaţia părintelui cu cel mic nu trebuie să fie întotdeauna o lecţie deja învăţată.

Experţii în parenting le recomandă adulţilor să asculte sfaturile specialiştilor, dar să-şi creeze o strategie proprie în relaţia cu copilul,  să încerce să-l înţeleagă în funcţie de situaţie.

„Românii nu vor să li se impună anumite lucruri, chiar dacă sunt deschişi la noi reguli. Ei au nevoie doar de sfaturi", spun specialiştii. Aceştia afirmă că numărul părinţilor care vor urma cursuri de parenting va fi din ce în ce mai mare de la an la an.

Trei tipuri de părinţi

Autoritari

În acest caz, copiii trebuie să urmeze cu stricteţe regulile impuse de părinţi, nerespectarea acestora ducând la pedepse. Aceşti părinţi doresc de la copiii lor să fie cât mai cooperanţi şi să asculte ordinele fără niciun comentariu.

Indulgenţi

Copiiilor care au astfel de părinţi li se fac toate poftele. Ei sunt lăsaţi să se manifeste liber. De cele mai multe ori relaţia dintre părinte şi copil este una de prietenie, iar cel mic riscă să devină un răsfăţat şi să aibă probleme de adaptare.

Neglijenţi

Aceşti părinţi nu îi dau mare importanţă celui mic, căruia îi lipseşte afecţiunea şi se simte singur. În unele cazuri, copiii sunt neglijaţi complet şi ajung persoane nesigure, care au impresia că părerile celor din jur sunt mai bune decât ale lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite