Călătoria spre centrul Pământului, imaginată de Jules Verne, e pe cale de a deveni realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etna va fi primul vulcan activ explorat de nava VVS1
Etna va fi primul vulcan activ explorat de nava VVS1

Sir Richard Charles Nicholas Branson, miliardarul britanic care deţine grupul Virgin, intenţionează să construiască o maşinărie capabilă să se deplaseze şi să reziste în lava incandescentă a unui vulcan, scrie virginvolcanic.com.

Doar 500 de oameni au fost în spaţiul cosmic şi doar trei au atins fundul oceanului, dar nimeni nu a încercat vreodată să ajungă în interiorul unui vulcan activ. Asta până acum, susţine virginvolcanic.com.

Grupul Virgin a prezentat schiţele viitoarei maşinării care va putea transporta trei persoane prin lava incandescentă a unui vulcan. Nava se numeşte Virgin Vulcano S1 (VVS1) şi va fi construită din materiale pe bază de fibră de carbon, foarte rezistente la temperaturi ridicate.

În primii trei ani de la lansare, VVS1 va încerca să „atace“ cei mai periculoşi vulcani ai planetei, printre care Etna, Stromboli, Yasur, Ambrym si Tinakula.

Realizarea unui vehicul capabil să foreze la mari adâncimi şi să reziste la temperaturi de mii de grade Celsius este primul pas către o teoretic posibilă călătorie spre nucleul planetei.

Scriitorul francez Jules Verne şi-a imaginat o astfel de aventură în cartea sa „Călătorie spre centrul Pământului“, apărută în 1864. Romanul spune povestea unui savant şi a nepotului său, care, împreună cu un ghid, întreprind o călătorie spre centrul Planetei, calea de acces fiind un vulcan islandez.


Tom Hanks, primul pasager

În primele expediţii ale navei VVS1, Sir Richard Charles Nicholas Branson va fi însoţit de celebrul actor american Tom Hanks, de cântăreţul Will.i.am de la The Black Eyed Peas, de actorul şi producătorul Seth Green şi de cunoscuta realizatoare de filme documentare Barbara Kopple.

„Un loc la fereastră într-o călătorie spre miezul lichid al planetei natale ar fi un chilipir la jumătate de preţ“, a declarat Tom Hanks.
De asemenea, Barbara Kopple – câştigătoare a două premii Oscar – va realiza, folosind o tehnologie 3D, un film despre tot ceea ce va însemna proiectul Virgin Volcanic, coloana sonoră urmând să fie asigurată de Will.i.am.

Drill

De la Hawaii la Napoli, prin centrul planetei

Vulcanologul Frederick Smith - care se află în acest moment în Republica Vanuatu, unde studiază vulcanul Yasur – consideră că proiectul condus de Sir Richard Branson va avea o importanţă crucială pentru lumea ştiinţei. „Probabil va fi descoperit un nou nivel al exploziei unui vulcan, altul decât cel maxim actual, de 8, aşa numitul Supervulcanic“, a spus omul de ştiinţă, citat de virginvolcanic.com.
Echipa din spatele proiectului crede că explorarea centrului a cinci vulcani este doar primul pas. În viitor intenţionează să pună la punct o tehnologie nouă prin care nava să preia energia lavei şi s-o folosească în sistemul de propulsie.

În plus, modul în care călătorim pe distanţe lungi s-ar putea schimba. Adică, se întreabă membrii echipei, de ce să ocolim Pământul, când putem trece direct prin el? Astfel, drumul din Hawaii la Napoli ar dura doar câteva ore.

Prima expediţie a navei VVS1 este programată pentru 2015.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite