COMENTARIU Cui îi foloseşte Samsung Galaxy S III?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung a încercat aseară, în cadrul prezentării noului Galaxy S III, să reproducă strategia Apple. Nu le-a reuşit prea bine, iar totul a părut o imitaţie ieftină a acelor fascinante momente când Steve Jobs reuşea să facă oamenii să-şi dorească un produs de care nu aveau nevoie în totalitate. Dar peste stângăciile evenimentului, rămâne telefonul. Cu bune şi cu rele.

Detaliile tehnice vă sunt cunoscute deja. Android Ice Cream Sandwich, procesor quad core, ecran de 4,8 inci. Cifrele şi cuvintele acestea ciudate cu care umplem capul cititorilor mereu şi nu ne gândim prea bine dacă le înţeleg cu adevărat.

Dar de ce este important Samsung Galaxy S III? Ei bine, sud-coreenii au luat toate caracteristicile rivalilor şi le-au îmbunătăţit. Au vrut să se diferenţieze, să facă cel mai bun telefon. Într-un fel sau altul le-a ieşit. Diferenţierea nu s-a făcut doar faţă de Apple, ci şi faţă de armata terminalelor cu Android.

Află când se va lansa Samsung Galaxy S III în Europa

Un telefon emblemă

HTC, ZTE, Huawei, LG au prezentat mobile cu procesoare cu patru nuclee, monştri ai lumii tehnologiei. Cu toate acestea, ele pot fi comparate cu o maşină americană „muscle car": pot sprinta în linie dreaptă, dar se pierd în detaliile de fineţe.

Samsung a demonstrat că poziţia de principal rival pentru Apple este un avantaj. Sud-coreenii au devenit mai încrezători şi au vorbit oamenilor despre un produs cu totul şi cu totul diferit. Un produs „făcut pentru oameni", emblematic pentru Android. „One phone to rule them all. One phone to find them. One phone to bring them all and in the darkness bind them".

Samsung a fost obsedată în prezentarea de aseară de umanizarea unei brute. Expresiile din discurs au fost bine alese, ideile cheie au vorbit oamenilor despre un design inspirat de apă, muzica de fundal era una relaxantă, iar sud-coreenii au tras de personificarea unui telefon cât au putut de mult.

Dar cât de mult contează un telefon uman? Unul care înţelege utilizatorii? Care-i vede şi care-i ascultă? Face acest lucru cu adevărat?

image

„Hi Galaxy!". Cât de ciudată este interacţiunea cu un telefon

Prin aplicaţiile Smart Stay şi S Voice, Samsung vrea ca telefonul să fie una cu utilizatorul. Camera foto frontală ne va recunoaşte privirea şi mişcările ochilor şi nu se va închide, pentru a oferi o experienţă fluidă. Asistentul personal S Voice se vrea ceva mai bun decât cel de pe iPhone, Siri. Pe principiul „Vreţi asistent personal, dar nu vă place Apple? Luaţi de aici", Samsung a introdus o aplicaţie a cărei funcţionalitate practică rămâne îndoielnică.

Avem cu adevărat nevoie să vorbim cu telefonul nostru? Cât de relaxaţi suntem în faţa unui asemenea gest? Vi se pare normal să vedeţi pe cineva pe stradă care vorbeşte cu telefonul? De ce am dori ca telefonul să sune automat atunci când îl ducem la ureche? Nu mi s-a părut niciodată complicat să sun. A devenit ceva natural. Samsung vrea să transforme naturalul prin acel termen din limba engleză greu de tradus în română: „seamless".

Aici intervine adevărata problemă. Aceasta ar trebui să fie interacţiunea cu un telefon? Chiar vrem să dictăm mesaje text? De când toate lucrurile pe care ni le promit producătorii de smartphone-uri sunt o nevoie atât de mare? Într-adevăr, tehnologia ne face viaţa mai uşoară, dar Steve Jobs şi cei care i-au urmat ne-au învăţat să ne fie greu fără lucruri cărora nu le simţeam lipsa în trecut.

La nivelul pieţei însă, prin introducerea acestor aplicaţii, Samsung a lansat practic o invitaţie către Apple. „Hai să ne jucăm", par a spune sud-coreenii. Prin imitarea strategiilor de succes ale companiei fondate de Steve Jobs, reclame agresive, produse umanizate şi tehnologie de ultimă generaţie, Samsung pune piciorul în prag cu încredere, ca o forţă din domeniu.

Apple trebuie să vină cu ceva realmente „amazing", cum ar fi spus Jobs. Trebuie să se inspire din ideile fondatorului său, să ţintească extraordinarul şi să-l atingă. Dacă până acum Apple servea, iar adversarii returnau, în momentul de faţă californienii trebuie să înveţe reverul tehnologiei.

Apple trebuie să reacţioneze

Ecranul de 4,8 inci a fost prezentat ca o soluţie pentru cei care vor să integreze mai multe gadgeturi într-unul singur. Astfel, Galaxy S III s-ar transforma într-un e-reader, o minitabletă, un telefon, un asistent personal, un televizor şi într-un MP3 player. Întreb din nou, avem nevoie de toate acestea? Samsung ne spune că da. Pentru acest lucru ei au venit cu o baterie de 2.100 miliamperi, care să ne ferească de încărcări dese.

În condiţiile în care un e-reader are un preţ de pornire de 100 de euro, iar laptopurile şi tabletele devin mai uşoare şi mai versatile, un telefon care să le facă pe toate este o soluţie de compromis. O echipă de fotbal are 11 jucători, dar doar unul sau doi băieţi geniali. Nu poţi avea unsprezece Messi pe teren. La fel, nu poţi avea toate caracteristicile de top ale gadgeturilor într-unul singur. Unde este un Messi, trebuie să existe şi un ghimpe. Iar pentru 600 de euro, ghimpele doare.

Poate nu este un telefon practic sau o mare evoluţie, dar Samsung Galaxy S III ridică ştacheta pe piaţă. Iar de aici, lucrurile nu pot decât să se dezvolte. Mingea va fi preluată de Apple care va fi nevoită să dea un „smash" agresiv. Americanii rămân cu avantajul designului. Samsung a făcut un telefon urât, care dă impresia de plastic.

Poate nu ne folosesc în totalitate, dar marile creaţii nu au fost făcute pentru a fi practice. Telefoanele inteligente sunt scumpe, uneori considerate nefolositoare, doar un moft, dar ele vorbesc despre dezvoltarea inteligenţei artificiale, despre un asistent personal care să ne fascineze, nu să ne folosească. Despre viitor.

Apple, mingea e la tine acum!

Vlad Andriescu este jurnalist "Adevărul" specializat în mobile technology

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite