Britanicii încurajează cultivarea vâscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă este deja târziu pentru acest Valentine’s Day, britanicii interesaţi de mediu de la National Trust încearcă să-i convingă pe grădinari să cultive mai mult planta sub care se sărută îndrăgostiţii.

Vâscul, plantă mereu verde şi simbolul îndrăgostiţilor, este în declin în Marea Britanie, potrivit specialiştilor citaţi de „The Daily Telegraph". Pentru perioada Crăciunului, când este agăţat pentru ca tinerii să se sărute sub el, vâscul este importat din estul Europei din cauza acestei lipse.

Dispariţia plantei semiparazite, ce creşte pe meri sau pe alte specii, a fost asociată cu scăderea numărului vechilor livezi de fructe. Şi în acest caz, soluţia este tot importul din Europa. Conservaţioniştii nu sunt îngrijoraţi doar de scăderea veniturilor micilor fermieri şi de dispariţia unei vechi tradiţii, dar şi pentru sănătatea faunei sălbatice, incluzând aici cele 41 de specii de păsări care se hrănesc în principal cu vâsc. Pentru a combate această problemă, specialişti interesaţi de mediu îi încurajează pe oameni să planteze vâsc în grădinile lor.

Vâscul este uşor de cultivat prin stoarcerea seminţelor culese iarna din pădure pe copaci-gazdă precum plopul, mărul şi păducelul. „Vâscul este în mod normal răspândit de păsări, dar cu puţin noroc şi multă răbdare este posibil să crească şi aşa. Astfel, se va putea asigura viitorul acestei plante", spune Kate Merry de la National Trust. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite