Biroul din sufragerie, libertate sau „sclavie“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrul de acasă poate fi mai stresant decât mersul la serviciu
Lucrul de acasă poate fi mai stresant decât mersul la serviciu

Munca la domiciliu ascunde de multe ori capcane: chiar dacă nu mai eşti nevoit să ajungi la serviciu, te poţi trezi că firma ţi-a înghiţit tot timpul liber.

Lucrul de acasă îi atrage ca un magnet pe tot mai mulţi angajaţi, fiind un trend al culturii organizaţionale moderne, iar atractivitatea unui astfel de sistem constă, în principal, în flexibilitatea pe care o oferă. Nu puţini sunt cei care-i invidiază pe oamenii care au parte de un job la domiciliu, însă psihologii ne avertizează că astfel de locuri de muncă pot fi o capcană.

Cu avantaje evidente atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi, lucrul de acasă necesită însă o organizare perfectă, care să permită integrarea coerentă în proiect a activităţilor fiecăruia. Cu toate acestea, munca de acasă are şi aspecte nefavorabile. „Există foarte multe avantaje, dar şi multe dezavantaje. Spre exemplu, poţi petrece mai mult timp alături de familie, dar, în acelaşi timp, te vei izola de restul oamenilor şi nu vei mai avea contact cu lumea reală", ne spune psihologul Keren Rosner.

Chiar şi aşa, oamenii tot îşi doresc să lucreze de acasă, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Însă specialiştii din domeniul resurselor umane afirmă că această activitate, desfăşurată într-un mediu relaxat, se poate dovedi din această cauză ineficientă. „Sunt foarte importante organizarea atentă a programului şi respectarea planificării pe care ai realizat-o pentru a te bucura de beneficiile muncii de acasă. Lipsa interacţiunii directe cu alte persoane implicate în proiect, mediul relaxat şi familiar de acasă sunt riscuri certe, care trebuie gestionate", spune Diana Voicu, consilier pe probleme de dezvoltare organizaţională în cadrul AllJobs4All.

Adaptare

Potrivit Raportului Global Cisco Connected World Technology, făcut public la sfârşitul anului 2011, 67% din participanţii la studiu au fost de părere că politicile IT trebuie modificate pentru a răspunde cerinţelor reale privind creşterea flexibilităţii la locul de muncă.



Jobul la domiciliu, sinonim cu izolarea

Dan şi Mariana Popa, care au avut o firmă de contabilitate, au practicat pentru mulţi ani munca la domiciliu, însă, după un timp, au apărut şi problemele. Deoarece petreceau foarte multe ore în casă şi erau prinşi în proiectele lor, aceştia nu s-au mai adaptat noilor schimbări. „Ne-am dat seama după un timp că hainele noastre nu mai erau la modă, parcă eram din altă lume. Subiectele de discuţie pe care le deschideam nu mai interesau pe nimeni, ne simţeam în plus în cercurile noastre de prieteni", spun cei doi soţi.

Atât psihologii, cât şi specialiştii în domeniul resurselor umane spun că acesta este un lucru care li se întâmplă des celor care muncesc de acasă, dacă aceştia nu alternează serviciul cu alte activităţi plăcute şi relaxante. „Nu trebuie să lucrezi doar de acasă, pentru că pierzi contactul cu restul lumii. Psihologic, este vorba despre o retragere, care nu aduce întotdeauna beneficii. Izolarea aduce un impas în relaţionarea cu oamenii, munca face parte din viaţa ta, nu este scopul principal al existenţei tale", spune Keren Rosner. De aceeaşi părere sunt şi experţii în resurse umane, care spun că sistemul de muncă mixt este cel mai bun.

Adaptare

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Trezitul de dimineaţă, un chin

Cu toate acestea, există însă şi persoane care profită din plin de lucrul la domiciliu, deoarece îşi pot face programul cum doresc şi pot lua pauze oricând vor. Mai mult, trezitul de dimineaţă nu mai reprezintă o povară, deoarece, atunci când munceşti de acasă, te poţi trezi la orice oră doreşti. „Te concentrezi mai bine, pentru că se reduce numărul întreruperilor generate de colectiv. Discuţiile cu anumiţi colegi pot consuma uneori din timpul de analiză destinat proiectului la care lucrezi", spune Paul Daniliuc, director IT în cadrul companiei Lugera&Makler. Un alt avantaj al muncii de acasă este faptul că economiseşti timp, deoarece elimini deplasările până la birou şi înapoi acasă. „Dacă este frumos afară, poţi să ieşi cu copiii în parc. Este mai relaxant să munceşti de acasă, fără agitaţia de la birou. Cu toate acestea, rişti să nu mai faci diferenţa între muncă şi timpul liber, deoarece o problemă casnică îţi poate ocupa toată ziua sau poţi lucra la un proiect până la miezul nopţii", ne-a spus Ioana Marinescu, colaboratoare la o revistă.

Acest tip de job a început să le placă şi să le convină angajatorilor, spun specialiştii din resurse umane, tocmai datorită faptului că-şi pot reduce în mod considerabil costurile. Însă, şefii trebuie să se asigure că randamentul angajaţilor este maxim şi să le monitorizeze permanent activitatea. „Dacă echipele sunt coordonate eficient, lucrul de acasă înseamnă economii pentru organizaţie. Astfel, sunt eliminate costurile cu spaţiul de birou, dar şi costurile de relocare. În plus, creşte profitabilitatea muncii angajatului, care simte că i se acordă încredere", spune Andreea Munteanu, consultant senior resurse umane în cadrul companiei Lugera&Makler.

"Performanţele celor care lucrează de acasă sunt de cele mai multe ori peste medie."
Andreea Munteanu
consultant senior resurse umane

Cele mai căutate joburi de acasă

Potrivit Andreei Munteanu, consultant senior resurse umane în cadrul companiei Lugera&Makler, cei mai mulţi angajaţi la domiciliu se regăsesc în domeniile IT, telecomunicaţii, consultanţă, call center, marketing şi asigurări. Ea adaugă că persoanele care lucrează în aceste domenii păstrează legătura, de cele mai multe ori, cu ceilalţi colegi prin intermediul telefonului sau al internetului.

Cele mai căutate joburi de acasă
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite