Biopansament antihemoragic care opreşte sângerarea aproape instantaneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerii de la prestigiosul institut MIT au creat un strat biologic care poate opri sângerarea aproape instantaneu. Invenţia va creşte enorm rata de supravieţuire a soldaţilor răniţi pe câmpul de luptă.

Cercetătorii au creat un spray care conţine, printre altele, trombină, o enzimă activă cu un rol important în coagularea sângelui. Bureţi speciali impregnaţi cu acest spray pot fi foarte uşor transportaţi de soldaţi sau de personalul medical. Soluţia se poate aplica şi în spitalele civile. „Posibilitatea de a depozita uşor acest agent de coagulare în  bureţi esteminunată, pentru că nu trebuie decât să-i împachetezi şi să-i duci acolo unde este nevoie” spune Paula Hammond, coordonatoarea studiului.   Pentru că nu conţin chimicale ci doar un agent natural de coagulare, aplicarea direct pe rană nu dă complicaţii sau efecte secundare.


Hemoragiile sunt principala cauză a deceselor pe câmpul de luptă. Metodele tradiţionale de oprire a sângerării, precum aplicarea garoului, nu se pot folosi în zona gâtului sau a altor părţi ale corpului. În ultimii ani, cercetătorii au  încercat diverse metode de oprire a hemoragiei, dar toate avea difeite inconveniente. Pansamentele cu fibrină sau gelurile aveau termen de garanţie mic şi puteau cauza reacţii imune adverse. Bureţii pot f în îmbibaţi o mare cantitate de trombină, pot fi  depozitaţi câteva luni şi pot fi modelaţi şi aplicaţi în orice zonă a corpului.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite