Bătălia giganţilor: iPhone contra Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta pe piaţa telefoanelor inteligente se dă de patru ani, de când s-a lansat iPhone, între acesta şi mobilele cu sistem de operare de la Google.

Din 2007, de când s-a lansat iPhone-ul celor de la Apple, lumea telefoanelor mobile inteligente a intrat într-o nouă eră. Superioritatea Nokia s-a dus încet şi sigur la vale, terminalele BlackBerry şi-au pierdut popularitatea, iar piaţa este acum disputată între sistemul de operare iOS, de la Apple, şi telefoanele cu Android, platformă deţinută de Google, începând din 2005.

Potrivit ultimelor date oferite de către Google din urmă, există 300 de milioane de gadgeturi care funcţionează cu sistem de operare Android, iar 850.000 sunt activate zilnic, aceasta reprezentând cea mai mare rată de creştere de pe piaţă. Pe de altă parte, sistemul de operare iOS este folosit de aproape 200 de milioane de utilizatori.

Pe piaţa locală din România, Android este cel mai popular sistem de operare. Potrivit datelor firmei irlandeze StatCounter, la nivelul ultimei luni, platforma Google deţinea peste 33% din piaţa de smartphone-uri din România, urmată de dispozitivele cu Symbian (Nokia), cu peste 29%, iOS-ul fiind pe locul trei, cu 23%. Pe lângă cifrele statistice, utilizatorii sunt puşi mereu în faţa dilemei: Android sau iPhone?

„Apple te controlează pe tine"

George Grigore (23 de ani) din Iaşi a avut pentru o vreme un iPhone, iar acum s-a hotărât să încerce un HTC cu Android. „iOS-ul te constrânge mult mai mult. Faci numai cum vrea Apple. Nici măcar nu poţi să-ţi schimbi tonul de apel sau imaginea de fundal fără să treci printr-un proces complicat. Totul se face prin iTunes şi AppStore şi chiar dacă accesul este uşurat după ce-ţi faci cont, simţi că nu ai niciun fel de putere asupra telefonului, ci el te controlează în totalitate", spune tânărul.

În schimb, experienţa cu Android îl mulţumeşte. „Este un telefon decent, sistemul nu consumă foarte multe resurse, pot să-l configurez după bunul plac, iar oferta de aplicaţii gratuite este mai avantajoasă. Este mult mai prietenos cu utilizatorul decât iPhone. Dezavantajul? Arată mai rău", este de părere George.

Într-adevăr, Apple are un control strict asupra aplicaţiilor care pot fi încărcate şi achiziţionate de pe magazinul online, AppStore. De asemenea, toate procesele trebuie făcute prin programul iTunes, după înregistrare. În plus, spaţiul de stocare este limitat, Apple refuzând să pună slot pentru card în telefon, iar bateria nu poate fi scoasă din raţiuni tehnice şi estetice. Procesul complicat poate fi „scurtcircuitat" prin jailbreaking, adică decodarea telefonului, care oferă mai multă libertate utilizatorului. Cu toate acestea, o astfel de operaţiune greşită poate duce la imposibilitatea de a mai folosi telefonul o perioadă.

Click pe infografie pentru a mări



Pentru un utilizator începător, până şi punerea unei cartele SIM poate deveni complicată. „M-am uitat 20 de minute la telefon până să-mi dau seama unde e spaţiul de cartelă. Apoi 10 minute m-am gândit cum să deschid slotul", a spus un alt utilizator recent de iPhone, David Pop (24 de ani), din Bucureşti.

O platformă deschisă, dar nesigură

Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de către publicaţia „Business Insider", 38,2% din utilizatorii actuali de smartphone-uri ar alege un nou telefon ghidându-se după sistemul de operare. Al doilea reper sunt aplicaţiile platformei, 33% din oameni luând în considerare acest lucru. Google deţine site-ul Google Play, adică fostul Android Market. Pe acesta se pot găsi aproximativ 450.000 de aplicaţii, după cifrele oferite de Google în luna martie a acestui an. În schimb, pe AppStore pentru iOS sunt 725.000 de programe, potrivit datelor din februarie 2012 furnizate de Apple.

Android câştigă la această categorie prin faptul că multe aplicaţii sunt gratuite, iar pentru acestea nu trebuie înregistrate toate datele contului bancar. De asemenea, utilizatorii se pot răzgândi asupra achiziţiei unui program plătit în 15 minute, lucru imposibil pe iPhone sau iPad.

image

Dar cea mai mare problemă pe care o are platforma celor de la Google este tocmai adusă de deschiderea acestora. Aplicaţiile nu sunt controlate strict, spre deosebire de programele de pe AppStore, unde compania trebuie să-şi dea acordul pentru publicarea lor în magazinul virtual.

Potrivit unui raport din luna februarie, publicat de firma americană de securitate informatică Symantec, 1,5 milioane de telefoane cu Android sunt infectate cu viruşi.

Cu toate aceste riscuri, platforma Android este mult mai uşor de modificat de către producătorii de telefoane, pentru a-şi optimiza performanţele tehnice cu cele ale sistemului de operare. Astfel, HTC foloseşte o platformă numite Sense, Motorola - Moto Blur, iar Samsung şi LG au adus propriile modificări. Riscul la aceste mişcări este faptul că platformele nu mai sunt securizate aşa cum au fost gândite de către producător şi pot apărea breşe atacabile de către
hackeri.

"M-am uitat 20 de minute la un iPhone până să-mi dau seama unde e spaţiul de cartelă.''
David Pop student

"Android este mult mai prietenos cu utilizatorul decât iPhone. Dezavantajul? Arată mai rău.''
George Grigore student

"38,2% din utilizatorii actuali de smartphone-uri ar alege un nou telefon ghidându-se după sistemul de operare.''
„Business Insider"

33% din piaţa de smartphone-uri din România este deţinută de telefoanele cu Android.

„Niciun telefon cu Android nu este identic cu altul"

Pentru cei care sunt la primul smartphone, telefoanele cu Android oferă mai multe posibilităţi. Terminalele cu această platformă au preţuri mult mai mici, unele dintre acestea putând fi găsite în ofertele operatorilor chiar gratuit, la abonamentul pe doi ani. Cu toate acestea, telefoanele Android ieftine nu sunt o opţiune de calitate.

În schimb, în marja superioară de preţ, iPhone-ul este concurat serios de dispozitive cum ar fi Samsung Galaxy S II, Galaxy Nexus sau HTC One X. Acestea se bazează pe „forţă brută" şi un sistem de operare uşor de manevrat. Gadgeturile de la Apple compensează însă lipsa de putere a procesorului cu o optimizare totală a sistemului de operare, disponibil exclusiv pentru iPhone şi iPad.

Fragmentarea sistemului Android poate reprezenta o dificultate când vine vorba de alegerea celui mai potrivit terminal: telefoanele au performanţe diferite, dimensiuni distincte, iar la unele calitatea lasă de dorit, Android riscând să fie asociată astfel cu o experienţă negativă. După cum scrie şi „USA Today", „niciun telefon cu Android nu este identic cu altul".

Aplicaţii performante

Deşi pentru utilizatorii din România nu reprezintă momentan un avantaj, conectivitatea 4G de internet este prezentă doar pe terminalele cu Android. Momentan, 196 de operatori din 75 de ţări investesc în sisteme 4G, potrivit lui Rupert Baines, vicepreşedintele companiei americane de tehnologie Picochip.
În plus, Android este integrat în totalitate cu serviciile Google. Deşi aplicaţia de Gmail este acum disponibilă şi pe iPhone, pe lângă aceasta, Android are propria versiune pentru Google Maps - un GPS extrem de performant.

Unde câştigă Apple

Android câştigă prin forţă şi capacităţi tehnice dezvoltate, dar Apple recuperează prin fineţe şi integrare. Deşi nu ţine neapărat de sistemul de operare, ecranele telefoanelor şi tabletelor Apple sunt cele mai bune de pe piaţă, deşi, paradoxal, sunt construite de către Samsung.

De asemenea, niciun asistent personal nu se poate compara cu Siri de pe Apple. Din nou, însă, acesta nu este disponibil decât în limbi de circulaţie internaţională şi nu este configurat pentru ţara noastră.

Deşi telefoanele cu Android au aplicaţii pentru mesagerie şi telefoane gratuite, nu există încă ceva comparabil cu FaceTime, care permite apeluri video între utilizatorii de iPhone. Un alt avantaj pentru iPhone, venit şi din faptul că Apple se concentrează doar asupra lui, este consumul de energie mai mic.

În cazul Android, modificarea platformei şi introducerea unor opţiuni suplimentare duc de la sine la un consum extrem de mare al bateriei. De exemplu, un telefon Android conectat în SUA la 4G are o autonomie de doar 8 ore.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite